"Λαϊκή Συσπείρωση" : Καταψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2021 του Δήμου Κύμης Αλιβερίου

 Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (5/3/2021) του ΔήμουΚύμης Αλιβερίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Κώστας Κέκης και κ. Κώστας Καρτελιάς , καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021.


Σε σχετική τους ανακοίνωση για την καταψήφιση του Προϋπολογισμού από πλευράς τους, αναφέρουν :


Έφεραν στην επιφάνεια το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης, στο οποίο λειτουργεί ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου και υπηρετεί και ο συγκεκριμένος Προϋπολογισμός. Είναι ψήφος αντίδρασης, στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

 

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Κέκης, ανέδειξε την αιτία που σήμερα ο δήμος μας δυσκολεύεται να λειτουργήσει, τόσο στο επίπεδο της υλοποίησης των έργων που έχει προγραμματίσει, όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Οι βασικότεροι λόγοι είναι η μείωση της χρηματοδότησης και η αύξηση της φορολογίας, που τα τελευταία 10 χρόνια έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι δημότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η ληστρική πολιτική τους ξεζουμίζει. 

Ακολουθούν επιλεκτικά αποσπάσματα λόγο του όγκου της τοποθέτησης. Ανέφερε: 

«Αυτό που θα πρέπει να κατανοηθεί, από όλους μας, αλλά και από τον κόσμο που μας βλέπει και μας ακούει, είναι ότι σήμερα καλούμαστε να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για τον προϋπολογισμό, που θα υλοποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα, δηλαδή την υλοποίηση αυτών των έργων στο δήμο. 

Τι μας λένε λοιπόν στην ουσία οι κυβερνήσεις; 

Μας λένε ότι: “ Κύριοι δεν σας δίνουμε άλλα χρήματα. Θα πρέπει να παίρνετε χρήματα από τους δημότες”. Τα κρατικά έσοδα προς τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ (τα χρήματα για έργα) κατά 80%. Αυτό το διαχρονικό έλλειμμα της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, παρά τους υπέρογκους φόρους, καλείται να το ξαναπληρώσει ο λαός, με την ιδιότητα του δημότη ή του κατοίκου». 

Τι έχουμε σήμερα; Το λαϊκό εισόδημα ουσιαστικά να φορολογείται 5 φορές: φόρος εισοδήματος – έμμεση φορολογία – ΕΝΦΙΑ – τέλος αλληλεγγύης – ανταποδοτικά τέλη μέσα από τους Δήμους. 


Άρα, αυτός που συνεισφέρει κατά 93% στα φορολογικά έσοδα του κράτους, ξαναπληρώνει για ότι κάνει στο Δήμο που κατοικεί, επειδή το κράτος διαχρονικά στερεί έσοδα από τους Δήμους. Οι εργατικές -λαϊκές δυνάμεις σηκώνουν επιπρόσθετα στις πλάτες τους και το 70% των συνολικών λειτουργικών πόρων στους Δήμους. 

 Ο Κ. Κέκης ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για να καλύπτονται οι ανάγκες των δημοτών. Τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή του κ.  Μπουραντά , υλοποιεί τις αντιλαϊκές επιδιώξεις των δημοσιονομικών περιορισμών και της μετατροπής του Δήμου σε μεσάζοντα για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Τόνισε ότι κανείς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο «ούτε ο ίδιος ο Δήμαρχος  δεν αρνείται» την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Προκάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να το καταγγείλουν και να αντιδράσουν

«Αναφέρθηκε από πολλούς ότι έχουμε κρίση και χρήματα δεν υπάρχουν. Αλήθεια τα χρήματα που δεν παίρνει ο δήμος μας πηγαίνουν σε κάποιον άλλο σκοπό, πηγαίνουν για την ανάπτυξη του δήμου μας; Έχουμε τους αναπτυξιακούς νόμους που τους διαφημίζουνε καθημερινά, πηγαίνουν δηλαδή για την ανάπτυξη αυτών που έχουν και για να κάνουν τις επενδύσεις τους. θα πρέπει να τους πληρώσουμε και από πάνω; Συμφωνείτε σε αυτήν την πολιτική;


Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για τη δημοτική αρχή.


Υπάρχουν προβλήματα βεβαίως και στην απορροφητικότητα των χρημάτων από τα διάφορα προγράμματα και το πρόβλημα εντοπίζεται, γιατί κυριαρχούν αυτοί που έχουν το χρήμα και στο ζήτημα των έργων  και κάνουν ενστάσεις. Γιατί οι κανονιστικές διαδικασίες μεταξύ των εργολάβων μπορούν να καθυστερήσουν ένα έργο για χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί. Άρα σήμερα χρειάζεται ένας δημόσιος τομέας κατασκευών με κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να υλοποιούνται τα έργα».


Αναδείχτηκε η μεταφορά ευθυνών στην τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο την απεμπλοκή του κράτους από την χρηματοδότηση. 


    «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταφορά της ευθύνης του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής των γυναικών» στο Υπ Εργασίας/πρόνοιας. Πρόγραμμα που στήριζε μεν επικουρικά, αλλά αποφασιστικά, την χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών) στους δήμους, αφού τα αντίστοιχα κονδύλια από τους ΚΑΠ δεν φτάνουν και βαίνουν κλιμακωτά μειούμενα. Έτσι ξεκόβεται πλήρως, από το ΥΠΕΣ (Υπουργείο Εσωτερικών) και τις δομές των Δήμων. και όχι τυχαία. 

Το κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση μετέφερε εν μέσω Πανδημίας στους Δήμους το βάρος της μισθοδοσίας των καθαριστριών/των, όπως και την ανάγκη αύξησης του ωραρίου τους, στην οποία και ο Δήμος μας προχώρησε, ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες υγιεινής στις σχολικές μονάδες. Σ’ αυτό το κύριο ζήτημα το υπουργείο αρκείται να καλύψει μόνο τις εργοδοτικές εισφορές. 

Τα ιδία γίνονται και με τα αδέσποτα, για τα οποία, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, ο δήμος καλείται να φορτωθεί και αυτό το κόστος, όπως και την μετακίνηση των αθλητικών σωματείων όπως ειπώθηκε κτλ.

Για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών για έργα υποδομών, όπως στο οδικό δίκτυο, στην ύδρευση και την αποχέτευση, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει πουθενά χρηματοδότηση. Ανάγκες που τις ξέρετε, συνεχώς σας τις επισημαίνουμε, όπως κάναμε και με το θέμα προς συζήτηση που θέσαμε στο ΔΣ για την αποκατάσταση των στεγαστικών προβλημάτων που υπάρχουν στα πυροσβεστικά κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου, και εσείς δεν κάνατε απόλυτως τίποτα.

Φυσικά και πρέπει να δώσετε βάρος στην αξιοποίηση των μηχανημάτων του δήμου και να απαιτήσετε και καλύτερα. Η έλλειψη του προσωπικού δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποία η κινητικότητα δεν τα λύνει, τα μπαλώνει. 


Αυξημένη είναι και η ανάγκη για τις υποδομές στον πολιτισμό και αθλητισμό, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό για το 2020 αλλά και στον προϋπολογισμό 2021. Όμως η ένταξη όλων αυτών των αναγκαίων έργων στα προγράμματα κυρίως «Φιλόδημος» και «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» (ΠΔΕ), μας κάνει να ανησυχούμε ακόμη για το αν θα πραγματοποιηθούν. 

Άλλωστε, η απόκλιση στον Προϋπολογισμό και την τελική εκτίμηση των εσόδων για το 2021 οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μη εκταμίευση των χρημάτων του «Φιλόδημου» και του ΠΔΕ ( πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων). Μάλιστα, αρκετά από αυτά ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης της αίτησης του Δήμου.

 Η δημοτική αρχή προϋπολογίζει να μαζέψει από τον κόσμο το μεγαλύτερο ποσό των εσόδων. Ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση. Δηλαδή, αντί να υπάρξει μια ανάσα, μια βελτίωση για τα λαϊκά στρώματα, με σημαντική μείωση των δημοτικών τελών που το προτείναμε και στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη, αντί να απαλλαγούν αρκετοί εκατοντάδες μικροί επαγγελματίες, που είναι στην κόψη του ξυραφιού, πριν την καταστροφή, ο προϋπολογισμός προβλέπει συνέχιση της φορολογίας  από τον κοσμάκη.

Εμείς σας κρίνουμε, γιατί δεν παλεύετε το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα μονοπώλια και τους αφήνετε να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Στο σύνολο του θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου, με τη μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων σ’ αυτόν, για τις οποίες διαρκώς επιβαρύνονται περαιτέρω οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Για άλλη μια φορά επαληθεύεται η Λαϊκή Συσπείρωση ότι είναι η μοναδική φωνή διεκδίκησης και υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, ενάντια σε όλους αυτούς, που η διαφωνία τους είναι στην διαχείριση της μιζέριας και της φτώχειας, που έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις τους. 

Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους, ότι οι προσπάθειες της αναδεικνύουν την πολιτική επιλογή, όλων των κυβερνήσεων, να οδηγούν στην απαξίωση του ρόλου των Δήμων με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους και κατ’ επέκταση στην ιδιωτικοποίηση τομέων που θα έπρεπε να είναι δημόσιοι. Είναι η μόνη δύναμη μέσα στα δημοτικά συμβούλια, που παλεύει για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο, που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους μετατρέπει σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμού”


Άρα σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η δημοτική αρχή να παλέψει:

  • να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα μονοπώλια. 

  • να μην αφήσει να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. 

  • να παλέψουν για να μην μεταφερθούν άλλες αρμοδιότητες στους δήμους, για τις οποίες διαρκώς επιβαρύνονται περαιτέρω οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι 

  • για τη αύξηση της χρηματοδότησης και του προσωπικού.

  • για έναν δημόσιο τομέα κατασκευών με κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να υλοποιούνται τα έργα σε γρηγορότερο ρυθμό.