"Χαμένοι στη μετάφραση" ο Δήμαρχος και το Φιλοζωϊκό Σωματείο Δήμου Κύμης Αλιβερίου

 Ανοιχτή επιστολή απέστειλε το Φιλοζωϊκό Σωματείο Δήμου Κύμης Αλιβερίου, προς τον Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Μπουραντά και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων στο επόμενο Δ.Σ, καθώς και να διευθετηθούν κάποιες "παρανοήσεις και λάθος πληροφορίες που οδήγησαν τον Δήμαρχο σε λανθασμένη τοποθέτηση προς το Σωματείο" όπως τονίζει το ίδιο, το οποίο καλεί τον Δήμαρχο να ανακαλέσει και να συνεχίσουν την μεταξύ τους καλή συνεργασία που φάνηκε να ξεκινά από πλευράς του Δήμου, το τελευταίο έτος του 2020.

Συγκεκριμένα το Φιλοζωικό Σωματείο αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, καταρρίπτοντας τις όποιες αμφιβολίες, με την επιστολή του αναφέρει :

Στις 5/3 παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την live μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας που συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2021, θέλοντας να μάθουμε τι ποσά έχουν προβλεφθεί για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε τον δήμαρχο να κάνει πολύ προσβλητικές και παντελώς ανυπόστατες δηλώσεις για την δράση του Φιλοζωικού Σωματείου Κύμης Αλιβερίου!

Δηλώσεις όπως: 

«ο δήμος έχει μισθώσει ένα χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στο Αλιβέρι τον οποίο δεν μπορεί να αξιοποιήσει καθόλου διότι το φιλοζωικό σωματείο εμποδίζει υπαλλήλους του δήμου να τοποθετήσουν ζώα στα κλουβιά» και «ζητάνε επιχορήγηση χωρίς να προσφέρουν στον δήμο τίποτα, δεν μπορεί να πληρώνει ο δήμος χρήματα και να μην γίνεται δουλειά για τον δήμο»

Τα πράγματα έχουν ως εξής και για τα πάντα υπάρχουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και όχι λόγια του αέρα:

Στα τέλη του 2017, ύστερα από μεγάλες πιέσεις του νεοσύστατου τότε Φιλοζωικού σωματείου,  ο δήμος μίσθωσε έναν χώρο στον Κάμπο Αλιβερίου με σκοπό να διαμορφωθεί χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο χώρος αυτός ήταν πρώην χοιροστάσια με δύο κτίσματα τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα πολλά χρόνια, πνιγμένα από βάτα, πενταβρώμικα, γεμάτα σκουπίδια, σίδερα, παλιά έπιπλα. Μέσα στα δυο αυτά κτήρια υπήρχαν «δωμάτια» που είχαν κατασκευαστεί για να διαβιούν χοίροι, δηλαδή με πολύ χαμηλά χωρίσματα μεταξύ τους (περίπου 1 μέτρο) και χωρίς πόρτες (είχαν καταστραφεί). Με λίγα λόγια, παντελώς ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν αδέσποτους σκύλους.

Με αποκλειστική φροντίδα και έξοδα των μελών του ΔΣ τα δύο κτήρια καθαρίστηκαν από τα βάτα και τα σκουπίδια, στα «δωμάτια» προστέθηκαν πλέγματα και πόρτες ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν με σχετική ασφάλεια τα αδέσποτα σκυλιά του δήμου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα δύο αυτά κτήρια τα αδέσποτα σκυλιά (περίπου 80 στον αριθμό) που είχαν βρεθεί σε διάφορα σημεία του δήμου και ζούσαν από το καλοκαίρι του 2016 ως τα τέλη του 2017 σε παρακείμενο κτήμα που είχε παραχωρηθεί από ιδιώτη στο φιλοζωικό σωματείο προς χρήση και επί 1,5 χρόνο φροντιζόντουσαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευθύνη και έξοδα των μελών του φιλοζωικού σωματείου

Στα δύο αυτά κτήρια έχουν φιλοξενηθεί ως σήμερα εκατοντάδες πρώην αδέσποτα ζώα που βρέθηκαν σε όλες τις κοινότητες του δήμου, φροντίστηκαν όσο καλύτερα γινόταν και τα περισσότερα από αυτά υιοθετήθηκαν από οικογένειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα του φιλοζωικού σωματείου.

Τις χρονιές 2017-2019 παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνεργαστούμε με τον δήμο, καταφέραμε και έγιναν μικροσυμβάσεις με τους κτηνιάτρους Κύμης και Αλιβερίου ώστε να στειρωθούν, εμβολιαστούν και θεραπευτούν κάποια από τα αδέσποτα ζώα του δήμου μας. Οι συμβάσεις αυτές στην πραγματικότητα δεν κάλυπταν ούτε κατά το ήμισυ τις πραγματικές ανάγκες των αδέσποτων ζώων, ήταν όμως μια μικρή ανακούφιση. Δυστυχώς λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην εξόφληση των τιμολογίων τους (μάλιστα το κτηνιατρείο Κύμης παραμένει απλήρωτο ακόμα και σήμερα) οι κτηνίατροι αρνήθηκαν να υπογράψουν εκ νέου συμβάσεις με το δήμο. 

Παράλληλα, η καθημερινή φροντίδα (σίτιση, καθαριότητα, θεραπεία, μεταφορά στους κτηνίατρους) των ζώων που φιλοξενούνταν προσωρινά στα δύο κτήρια στον Κάμπο Αλιβερίου συνέχιζε να βαρύνει αποκλειστικά τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου. 

Τα δύο κτήρια δεν άδειασαν ποτέ μιας και για κάθε ζώο που καταφέρναμε να υιοθετηθεί και να φύγει από το κλουβί, τρία νέα βρισκόντουσαν εγκαταλελειμμένα και μεταφερόντουσαν στο καταφύγιο. Και πάλι οι δρόμοι παρέμεναν γεμάτοι εξαθλιωμένα ζώα, διότι το πρόβλημα δεν χτυπήθηκε ποτέ στη ρίζα του: τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα ζώα τους ή/και τα κουτάβια αυτών…

Το 2020 φάνηκε να υπάρχει επιτέλους καλή διάθεση συνεργασίας από πλευράς του δήμου στο δύσκολο έργο της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς:

  • Έγινε σύμβαση για παροχή ξηράς τροφής για τη σίτιση των ζώων ύψους 24.000 ευρώ. 

  • Τοποθετήθηκαν ταΐστρες σε αρκετά σημεία του δήμου. 

  • Τον Ιούλιο του 2020 έγινε σύμβαση με κτηνιατρείο στη Λάμψακο ύψους 24.000 ευρώ, μέσω της οποίας στειρώθηκαν και θεραπεύτηκαν δεκάδες αδέσποτα ζώα του δήμου μέχρι σήμερα. 

  • Με πρωτοβουλία του δήμου διαμορφώθηκε από το μηδέν προσωρινός χώρος φιλοξενίας στις Κονίστρες όπου σήμερα φιλοξενούνται περίπου 20 σκύλοι, οι οποίοι έχουν περισυλλεχθεί αποκλειστικά από τον Δήμο ενώ πάνω από 50 ζώα που πέρασαν από εκείνο το χώρο φιλοξενίας από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, έχουν υιοθετηθεί με τη φροντίδα και την ευθύνη του σωματείου μας

  • Το σωματείο μας επιχορηγήθηκε με 15.000 ευρώ και μπορέσαμε να καλύψουμε πολλαπλές ανάγκες που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, βάση του προϋπολογισμού που καταθέσαμε στον δήμο, όπως αγορά φαρμάκων αποπαρασίτωσης, φαρμάκων για την θεραπεία της Λεισμάνιας και Διροφιλάριας που μαστίζουν την περιοχή μας, κλινικών τροφών για τα άρρωστα ζώα που χρειάζονται ειδική διατροφή, υλικά καθαρισμού, βενζίνες για τις μετακινήσεις των ζώων στο συμβεβλημένο κτηνιατρείο και άλλα. Για ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις δαπάνες υπάρχουν αποδείξεις που ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΝ το ποσό της επιχορήγησης.

  • Έγινε σύμβαση με κτηνιατρείο ύψους 5000 ευρώ μέσω προγράμματος του υπουργείου εσωτερικών για εμβολιασμούς και θεραπείες αποπαρασίτωσης των αδέσποτων ζώων.

  • Εκπονήθηκε μελέτη για την κατασκευή σύγχρονου και νόμιμου καταφυγίου ζώων συντροφιάς η οποία εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και στα επόμενα χρόνια ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί.

Χαιρετίσαμε με ενθουσιασμό όλες αυτές τις κινήσεις προς την ορθότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων του δήμου μας και ευχαριστήσαμε θερμά τους ανθρώπους του δήμου που φάνηκε να αναγνώρισαν το πρόβλημα που δημιουργείται τόσο για τους δημότες όσο και για τα ίδια τα ζώα όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα για τη διαχείριση τους. 

Ζητήσαμε ξανά και ξανά συνεργασία με τους υπαλλήλους που έστελνε ο δήμος να κάνουν περισυλλογές (πάντα κατόπιν παραπόνων διάφορων δημοτών) ώστε να μην μαζεύονται ζώα χωρίς πρότερη συνεννόηση, καθώς το να περισυλλεχθεί ένα ζώο από το δρόμο είναι ένα βήμα και είναι σχετικά απλό, όμως πρόκειται για ζωντανό οργανισμό με διαφορετικές ιδιαίτερες ανάγκες που δεν μπορεί απλά να στοιβαχθεί σε ένα κλουβί. Δεν τελειώνει το θέμα της διαχείρισης του κάθε αδέσποτου ζώου με την παγίδευση του, αυτό είναι μόνο η αρχή! Κι αν η συνέχεια δεν γίνει με τα σωστά βήματα μπορεί να αποβεί μοιραία!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιδημίες παρβοϊού (τύφου) που ξεσπούν κάθε τόσο εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης ανεμβολίαστων σκύλων (κυρίως κουταβιών) στους χώρους φιλοξενίας, ιός που είναι συνήθως θανατηφόρος για τα κουτάβια και εξαιρετικά κοστοβόρος ως προς την θεραπεία του μιας και χρειάζεται νοσηλεία με ενδοφλέβια αντιβίωση.

Επίσης, δεν μπορούν να τοποθετούνται δύο-τρία-πέντε ζώα στο ίδιο κλουβί, ζώα άγνωστα μεταξύ τους που ενδεχομένως θα παλέψουν (ακόμα και μέχρι θανάτου). Η τοποθέτηση των ζώων στα κλουβιά πρέπει να γίνεται με προσοχή και φροντίδα ώστε να διαφυλάσσεται η σωματική τους ακεραιότητα. Δεν μπορούν να διατηρούνται στους χώρους φιλοξενίας σκύλοι που δεν έχουν στειρωθεί, διότι θα γεννήσουν περισσότερα αδέσποτα ζώα! Δεν μπορούν να διατηρούνται στους χώρους φιλοξενίας σκύλοι που δεν έχουν αποπαρασιτωθεί και μάλιστα τακτικά, διότι θα γεμίσει ο τόπος ψύλλους και άλλα παράσιτα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία των δημοτών!

Σε κάθε τέτοια παρατήρηση μας αντιμετωπιστήκαμε απαξιωτικά και οι υπάλληλοι του δήμου συνέχισαν να παγιδεύουν ζώα από διάφορα σημεία του δήμου και να τα μεταφέρουν στους  χώρους φιλοξενίας κι εμείς με τη σειρά μας τα φροντίσαμε από εκεί και πέρα όσο καλύτερα μπορούσαμε.

Όταν λοιπόν στις 4/3/21 μας κάλεσε ο υπάλληλος του δήμου να μας ενημερώσει ότι περισυνέλλεξε δύο κουτάβια (που τελικά ήταν αρσενικοί ενήλικοι σκύλοι) από την περιοχή του Αργυρού και τα φέρνει στο χώρο φιλοξενίας του Κάμπου Αλιβερίου, απαντήσαμε για πολλοστή φορά πως δεν γίνεται να φιλοξενηθούν ανεμβολίαστα ζώα και οφείλουν να τα πάνε πρώτα στον κτηνίατρο για εμβολιασμό και αποπαρασίτωση, διαφορετικά κινδυνεύει η ζωή τους και θα είναι εκείνοι υπεύθυνοι για ότι τους συμβεί.

Είναι απορίας άξιο πως αυτό μεταφράστηκε από την δημοτική αρχή ως παρεμπόδιση τοποθέτησης των σκύλων στα κλουβιά και αδυναμία αξιοποίησης των χώρων φιλοξενίας από τον δήμο εξαιτίας του φιλοζωικού σωματείου!

Αντιλαμβανόμαστε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και εξαιτίας της πανδημίας υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα που πρέπει να φροντιστούν και μειωμένα έσοδα προς διάθεση για όλες τις υποχρεώσεις του δήμου. Δεχόμαστε ότι φέτος θα είναι μειωμένες οι δαπάνες του δήμου για τα αδέσποτα ζώα διότι δεν υπάρχουν παραπάνω χρήματα να διατεθούν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Να σημειωθεί βέβαια ότι δυστυχώς ο δήμος παρέλειψε να διεκδικήσει χρηματοδότηση που παρέχει το κράτος για δαπάνες σίτισης και παροχής κτηνιατρικής φροντίδας για τα έτη 2019 και 2020, αν το είχε κάνει ίσως μπορούσε να προσφέρει περισσότερα.

Ευελπιστούμε να αναλάβουν δράση για το 2021 και να αξιοποιήσουν την ΚΥΑ Αριθμ. 1593/16597 όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2894/5.7.2019 και να μην χάνονται τέτοιες ευκαιρίες χρηματοδότησης!

Εμείς οφείλαμε να ζητήσουμε τα ποσά που πιστεύουμε ότι χρειάζονται για την ορθότερη διαχείριση και ο δήμος είχε δικαίωμα και υποχρέωση να κρίνει σε ποιο βαθμό μπορεί ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί και θα ήταν απολύτως σεβαστό!

Αναρωτιόμαστε ποιος ήταν ο λόγος όλων αυτών των ανυπόστατων και τρομερά προσβλητικών δηλώσεων που ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά να εκτοξεύει ο κύριος Δήμαρχος για τους σκοπούς και τις δράσεις μας, θέλοντας να δικαιολογήσει τη μη επιχορήγηση του σωματείου μας από τον τακτικό προϋπολογισμό του δήμου για το 2021 (οι δηλώσεις βρίσκονται στο ακόλουθο link, περίπου από το λεπτό 44 και μετά https://youtube.com/watch?v=pc9812o8R44&feature=share).

Δηλώσεις τις οποίες τον καλούμε να ξανασκεφτεί και να ανακαλέσει.

Για να βοηθήσουμε να ενημερωθούν στο δήμο για τη δράση μας το 2020, επισυνάπτουμε τους μηνιαίους απολογισμούς του έργου μας.

Συνοπτικά σημειώνουμε ότι με την ευθύνη και αποκλειστική φροντίδα του Φιλοζωικού σωματείου, υιοθετήθηκαν μόνο το 2020 πενήντα πέντε (55) ενήλικοι σκύλοι και εκατόν ενενήντα πέντε (195) κουτάβια από οικογένειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σκύλοι και κουτάβια που ήταν αδέσποτοι στους δρόμους του δήμου μας και χωρίς τη δική μας συμβολή θα ήταν ακόμα εκεί (αν ζούσαν). 

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε όσο αντέχουμε να προσφέρουμε την εθελοντική φροντίδα μας στα αδέσποτα ζώα του δήμου, κόντρα στις κακοήθειες και είμαστε πάντα ανοιχτοί και θετικοί στην ειλικρινή συνεργασία με τη δημοτική αρχή για το καλό των αδέσποτων ζώων και του τόπου μας.

Δεν περιμένουμε να ακούσουμε ευχαριστώ, δεν θα ανεχτούμε όμως τον εμπαιγμό και τις προσβολές.Το expressevia σας παραθέτει την Εγκύκλιο, η οποία αναφέρεται στην πιο πάνω επιστολή, του Φιλοζωικού Σωματείου, σχετικά με την χρηματοδότηση που μπορούν να διεκδικήσουν οι Δήμοι και οι λοιποί Σύνδεσμοι Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους για τα έτη 2019, 2020 και 2021,
ώστε να εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ  

ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ,  ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ  

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ  ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΖΩΩΝ  

Διεύθυνση: Βερανζέρου 46 ΤΚ 104.38  Πληροφορίες: Β. Ζαφειροπούλου  

 Σπ. Ντουντουνάκης  

Τηλ.: 2102125728, 210 5271614  

Fax: 2108231267  

e-mail: vzafeiropoulou@minagric.gr 

Αθήνα, 27-7-2020  Αριθ. Πρωτ.:1619/207113  

Προς: Πίνακας Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: «Χρηματοδότηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για την εφαρμογή Προγραμμάτων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων έτους 2020 σε εφαρμογή της υπαριθμ.  1593/166597/05.07.2019 Κοινής Υπουργικής Απόφασης Χρηματοδότησης Δήμων και Συνδέσμων Δήμων κατεφαρμογή του ν. 4039/2012 (Α΄ 15)» 

Σας ενημερώνουμε ότι για το 2020 ισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα «Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης Δήμων και Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους για τα έτη 2019, 2020 και 2021» με αριθ.  

1593/166597/05.07.2019 (ΦΕΚ Β΄ 2894).  

Εφαρμοστικές Διευκρινήσεις 

1) Επισημαίνεται ότι η τριετής διάρκεια ισχύος αφορά μόνο την συνημμένη ΚΥΑ των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων. Η ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται σε εφαρμογή της παραπάνω, με την οποία καθορίζονται οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων που χρηματοδοτούνται και το ύψος της χρηματοδότησής τους, εκδίδεται κανονικά κάθε χρόνο, στο τέλος του έτους.  

2) Στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή καταφυγίου και ιατρείου αλλά μόνο βελτιώσεις υφιστάμενων κτιρίων για τις οποίες δεν απαιτείται τροποποίηση πολεοδομικής άδειας. Οι επιλέξιμες δαπάνες για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 όπως αυτός ισχύει, είναι ενδεικτικά οι εξής :  

Εξοπλισμός για την περισυλλογή των ζώων (όπως βρόγχοι σύλληψης, δίκτυα σύλληψης κλωβοί μεταφοράς κ.λ.π.)  

Στείρωση  

Εμβολιασμός  

Αποπαρασίτωση 

Θεραπείες (εξαιρουμένων των υπόλοιπων χειρουργικών επεμβάσεων εκτός των στειρώσεων)  

Ηλεκτρονική Σήμανση - καταγραφή στην ηλεκτρονική διαδικτυακή βάση του ΥΠΑΑΤ Εξετάσεις και θεραπεία Λεϊσμανίασης  

Τροφές 

Δοχεία τροφής και νερού για τα καταφύγια και για τα σημεία παροχής τροφής και νερού των Δήμων  

Επίσης χρηματοδοτείται η αμοιβή ιδιώτη κτηνιάτρου με τον οποίο ο φορέας έχει υπογράψει σύμβαση για παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και η οποία αποδεικνύεται με προσκόμιση παραστατικών παροχής υπηρεσιών εκ μέρους του κτηνιάτρου.  

3) Οι φορείς μπορούν να αιτούνται χρηματοδότησης για δαπάνες που αφορούν στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ανεξαρτήτως του εάν διαθέτουν καταφύγιο και ιατρείο.  

4) Τα βιβλία εισερχομένων-εξερχομένων ζώων διατηρούνται στο καταφύγιο. Τα βιβλία νοσηλείας ασθενών ζώων και φαρμάκων διατηρούνται στο κτηνιατρείο. Στην περίπτωση που το καταφύγιο και το κτηνιατρείο δεν είναι δημοτικά ή διαδημοτικά, τα ανωτέρω βιβλία αποστέλλονται στο Δήμο μετά την συμπλήρωση τους ή με την λήξη της σύμβασης και διατηρούνται σε αυτόν.  

Το βιβλίο εξοπλισμού του ιατρείου απαιτείται μόνο στην περίπτωση δημοτικού ή διαδημοτικού ιατρείου.  

  

5) Η χρηματοδότηση αφορά μόνο Δήμους και συνδέσμους Δήμων για δαπάνες έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 2 (επιλέξιμες δαπάνες) της εν λόγω ΚΥΑ και ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 50% για το κόστος σίτισης των ζώων και μέχρι 70% για όλες τις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες. Πρέπει οι δαπάνες αυτές να είναι πραγματοποιημένες εντός του 2020,  

να είναι εξοφλημένες και τα δικαιολογητικά να είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίου λογιστικού και περί προμηθειών του Δημοσίου.  

6) Έως 01.10.2020 οι ενδιαφερόμενοι φορείς οφείλουν να υποβάλλουν την αίτηση τους μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) σύμφωνα με το άρθρο 4, τα οποία θα αξιολογηθούν από τις τριμελείς επιτροπές σύμφωνα με το άρθρο 5 της ΚΥΑ.  

Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης της επιτροπής λόγω έλλειψης υπαλλήλων των συγκεκριμένων κλάδων, η ΠΕ παραλαμβάνει, πρωτοκολλεί και διαβιβάζει τις αιτήσεις των φορέων σε όμορη ΠΕ της ίδιας Περιφέρειας, προκειμένου να αξιολογηθούν από την αντίστοιχη επιτροπή.  

7) Έως 20.10.2020 οι ΔΑΟΚ των ΠΕ οφείλουν να αποστείλουν στη Δ/νση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, την εισήγηση με το συνημμένο πίνακα που αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου της ΚΥΑ, ταχυδρομικά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.  

Στην εισήγηση αυτή θα αναφέρονται η ημερομηνία λήψης τελικής απόφασης της τριμελούς Επιτροπής, τα μέλη τα οποία απαρτίζουν την επιτροπή και η διαβίβαση του πίνακαΣτον πίνακα αυτό πρέπει στο τμήμα των δαπανών για την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων να μην περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την αγορά ζωοτροφών, γιατί οι ζωοτροφές χρηματοδοτούνται με διαφορετικό ποσοστό (έως 50%) σε σχέση με τις υπόλοιπες (έως 70%). Η αγορά ζωοτροφών να αποτυπώνεται ως ξεχωριστό είδος δαπάνης. Επίσης όλα τα ποσά θα πρέπει να αναγράφονται συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αυτό να αναγράφεται σαφώς.  

8) Μετά την παραλαβή των πινάκων θα ακολουθήσει έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία θα καθοριστούν οι Δήμοι που θα χρηματοδοτηθούν και το ύψος της χρηματοδότησης τους

9) Επισημαίνεται ότι, όπως και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Κατανομής του έτους 2019,  ζητείται μεταξύ άλλων η κατάθεση:  

α) Απόφασης ∆ηµάρχου για τη συγκρότηση της πενταµελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της παρ. 12 του άρθρου 9 του ν.  4039/2012 όπως ισχύει (Άρθρο 4, παράγραφος 4.α της εν λόγω ΚΥΑ).  

∆ιευκρινίζεται ότι για την συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής ισχύει το άρθρο 13 του ν.  2690/1999 Κώδικας ∆ιοικητικής ∆ιαδικασίας και άλλες διατάξεις, σύµφωνα µε το οποίο αν ορισμένα µέλη ενός συλλογικού οργάνου εκλέγονται ή υποδεικνύονται από τρίτους και τα µέλη αυτά δεν έχουν ακόµα εκλεγεί ή υποδειχτεί από τα αρµόδια όργανα, (π.χ. φιλοζωικά σωματεία), η συγκρότηση είναι νόµιµη αν έχει εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή ή η υπόδειξή τους και τα υπόλοιπα µέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία.  

β) Αρχείου excel με τα στοιχεία της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς του 2020  το οποίο θα εκτυπώνεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου από την ψηφιακή υπηρεσία Παρακολούθησης της Διαχείρισης Αδεσπότων Ζώων Συντροφιάς από τους Δήμους του ΥπΑΑΤ.  

Ειδικά για το 2020, αντί της εκτύπωσης από την Ψηφιακή Υπηρεσία θα γίνεται δεκτό συμπληρωμένο το αρχείο excel του Παραρτήματος της ΚΥΑ με αριθ.  1593/166597/05.07.2019 (ΦΕΚ Β΄ 2894) το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr/index.php/el/for citizen-2/pets/931-zoasyntrofiasiatria), συνοδευόμενο από Βεβαίωση - Υπεύθυνη Δήλωση του αρμόδιου εκπροσώπου του φορέα, στην οποία δηλώνει ότι για όλες τις ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς έχει ενημερώσει πλήρως την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Παρακαλούμε να τηρηθούν αυστηρά τα ανωτέρω χρονοδιαγράμματα προκείμενου να είναι εφικτή η εμπρόθεσμη έκδοση της ΚΥΑ.  

Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.  

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ 

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

ΘΩΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πίνακας Αποδεκτών 

1) Περιφέρειες Χώρας 

Γεν. Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής 

Δ/νσεις Κτηνιατρικής 

Έδρες τους 

2) Περιφερειακές Ενότητες 

Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής 

Τμήματα Κτηνιατρικής 

Έδρες τους 

3) Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 

Έδρες τους ( Με την παράκληση να αποσταλεί στους Δήμους αρμοδιότητας τους )  

4) Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕ.Ε)  

Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8  

ΤΚ 10678 Αθήνα 

info@kedke.gr 

5) Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων ζώων 

Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠ&ΠΑΖΑΘ)  

Κυζίκου 39 ΤΚ 55133 Θεσσαλονίκη 

info@syppazath.gr 

6) Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος .ήμων Αθήνας Πειραιά (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.)  syndesm1@otenet.gr 

*Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο