”Καταρρέει η ζωή μας" για τα Σχολικά Κυλικεία Εύβοιας η Μυρσίνη Μαστραντωνά -Αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

 

Λίγο πριν το χείλος της καταστροφής βρίσκονται τα σχολικά κυλικεία με τους χιλιάδες επαγγελματίες να εκπέμπουν sos για την επιβίωσή τους. Τα ΄΄λουκέτα΄΄ στα σχολεία λόγω κορονοϊού έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε απελπιστική κατάσταση, με συνέπεια να τίθεται πλέον ζήτημα ζωής, γράφει η Φλώρα Κριεκούκη στο kedenews.

Η δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί τα σχολικά κυλικεία είναι έκδηλη σε όλη τη χώρα, με την Ομοσπονδία Σχολικών Κυλικείων (ΠΟΚΔΙΣ) να δίνει τεράστιο αγώνα για να κρατήσει όρθιο τον κλάδο.

”Καταρρέει η ζωή μας, το κόστος είναι δυσβάστακτο” είπε μεταξύ άλλων  σε επικοινωνία που είχε το  με την πρόεδρο του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Ν. Ευβοίας, Μυρσίνη Μαστραντωνά, αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος, η οποία ανέφερε αναλυτικά. 

Καταρρέει η ζωή μας, το κόστος είναι δυσβάστακτο , δεν μπορούμε ούτε τα έξοδα της οικογένειάς μας να καλύψουμε πια”, τονίζει η κα Μαστραντωνά ενώ παράλληλα στέκεται στο γεγονός πως οι ιδιοκτήτες – λειτουργοί σχολικών κυλικείων -ιδίως στη Β’ θμια Εκπαίδευσης- έχουν δουλέψει μόνο 20 μέρες αλλά καλούνται να καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τις δόσεις που χρωστάνε από πέρυσι καθώς και τα μερίδια τους προς τους προμηθευτές.
”Αναγκασθήκαμε να αγοράσουμε ευπαθή προϊόντα για να δουλέψουμε 5 μέρες, με συνέπεια να τα πετάξουμε χωρίς να πωληθούν, διότι τα σχολεία ξαναέκλεισαν.
Εκατοντάδες συνάδελφοι ανά την Ελλάδα , έμειναν έξω από την επιστραπτέα προκαταβολή λόγω τζίρου, διότι η Νομοθεσία θέτει ένα προαπαιτούμενο, κι έχασαν την ενίσχυση -που στην ουσία είναι δάνειο- για 20 ευρώ. Άλλοι πάλι δεν υπέβαλαν καν αιτήσεις αφού ήδη τους ”πνίγουν” τα χρέη .
Από πλευράς της Πολιτείας, όλο αυτό το διάστημα, υπήρξε μια νομοθετική παρέμβαση που όριζε οι Δήμοι να προβούν σε έκπτωση 40% του μισθώματος, που όντως εδώ στην Εύβοια εφαρμόσθηκε, αλλά υπάρχουν δήμοι που δεν το έπραξαν, καθώς εναπόκειται στην ευκαίρια του κάθε Δήμου.
Να ξεκαθαρίσω, όμως, ότι ακόμα κι εδώ στο Νομό μας που έγινε αυτή η διευκόλυνση στην ουσία εμείς δεν καταλάβαμε κάποια διαφορά διότι με το ποσό που γλιτώσαμε έπρεπε να καλύψουμε άλλα χρέη.

Ένα ολόκληρο χρόνο η βοήθεια που λάβαμε ήταν 800 ευρώ για τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020, 535 για τον Μάιο, άλλα 535 τον Ιούνιο και 300 ευρώ για τον Ιούλιο.
Κι αυτά στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης που πήραν όλες οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή λόγω κορονοϊου.
Είμαστε σε απόγνωση, βιώνουμε μια οικονομική κατάρρευση και πλέον δεν μπορούμε να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε εμείς, οι εργαζόμενοι μας και οι οικογένειες μας αυτή τη στιγμή. Η ελάχιστη αποζημίωση που μας δόθηκε καθώς και η δανεική επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές μας ανάγκες, ούτε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, ούτε τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών μας. Ουσιαστικά από την περσινή σχολική χρονιά είμαστε καταδικασμένοι με άνοιγμα των επαγγελματικών μας χώρων ελάχιστα, με προμήθειες μας να χαλάνε, με καθόλου έσοδα και μόνο με συσσώρευση των χρεών μας που είναι αδύνατον να πληρώσουμε
”, επισημαίνει η κα Μαστραντωνά.

    Τόσο το σωματείο όσο και ο κλάδος επισημαίνει ότι άμεσα πρέπει η Κυβέρνηση να προβεί σε ελαφρύνσεις του κλάδου ώστε απλά να μείνουμε όρθιοι στα πόδια μας. Καθημερινά επικοινωνούν συνάδελφοι μαζί μας, ζητώντας την βοήθεια μας, ζητώντας λύσεις και ακόμη και στήριξη ψυχολογική στην δεινή θέση που όλοι έχουμε βρεθεί. Τα σχολεία άνοιξαν στην πρωτοβάθμια πριν κάποιες ημέρες και στην δευτεροβάθμια μόλις για μια μόνο εβδομάδα. Οι συνάδελφοι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πάλι χωρίς δουλειά από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου με προμήθειες που ακόμη μια φορά θα πετάξουν εφόσον το άνοιγμα και πάλι είναι κάτι εντελώς δυσοίωνο.

Αυτό ήταν αρχή της απόλυτης καταστροφής του κλάδου μας, καθώς οι προβλέψεις των ειδικών και η ενημέρωση είναι πως δυστυχώς λόγω αύξησης των κρουσμάτων (ακόμη μια φορά) ήρθε ακόμη ένα λουκέτο καθολικό σε όλα τα σχολεία με αβέβαιο το πότε και πάλι θα ανοίξουμε.
Μπορείτε να σκεφτείτε μια επιχείρηση να μην λειτουργεί καθόλου και να τρέχουν τα έξοδα, να έχεις προμηθευτεί προϊόντα ώστε να δουλέψεις επιτέλους και σε μια μόνο εβδομάδα να σε κλείνουν και να μην ξέρεις τι θα κάνεις τις προμήθειες που ήδη χρωστάς;
Nα μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στην διαβίωση της οικογένειας σου, να πρέπει να πληρώσεις ενοίκιο για το χρόνο τον προηγούμενο που ουσιαστικά συνολικά δουλέψαμε δυο μήνες με την εποχική γρίπη να κλείνει ακόμη και ολόκληρα σχολεία, με καταλήψεις κ.ο.κ, με ανύπαρκτη ουσιαστικά δουλειά;

Τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των Σωματείων

α) Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η μείωση των εισφορών των εργοδοτών (πρώην ΤΕΒΕ) του ΕΦΚΑ.,

β) Παράταση 2 ετών σε όλες τις συμβάσεις και ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για την εκμίσθωση σχολικού κυλικείου για τα επόμενα δυο έτη.

γ) Μεταφορά χρεών του προηγούμενου καταστροφικού σχολικού έτους 2019-2020, από Σεπτέμβριο του 2021 και μετά.

δ) Να συμπεριληφθούν τα σχολικά κυλικεία στον νέο αναπτυξιακό νόμο με πρόγραμμα σίτισης των μαθητών μέσω των σχολικών κυλικείων .

ε) Σε ότι οφειλές υπάρχουν προς το Δημόσιο αλλά και τα Ν.Π.Δ.Δ. που υπάγονται οι Σχολικές Επιτροπές άρα και τα σχολικά κυλικεία να υπαχθούμε σε 120 τουλάχιστον δόσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων με επιστολή στις 10 Μαρτίου, ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς . 

Η επιστολή :