Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Το ΥΠΕΣ να εξασφαλίσει ότι η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Δήμους θα λειτουργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά

 


Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων για τη ρύθμιση των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους ανέδειξε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του προς τον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών.

Ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως, παρά τη σχετική ΚΥΑ -που υπογράφηκε μόλις χθες, μία ημέρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή- εξακολουθούν να καταγράφονται σοβαρά ζητήματα, που απειλούν την αποτελεσματική εφαρμογή της ρύθμισης.

Όπως σημείωσε, εκκρεμεί ακόμα η λειτουργία της πλατφόρμας για την κατάθεση των αιτήσεων, ενώ μετέφερε τις εκτιμήσεις ανθρώπων σχετικών με το αντικείμενο, σύμφωνα με τους οποίους θα χρειαστούν ακόμα 1-2 μήνες μέχρι η πλατφόρμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ζητώντας από τον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να δώσει από τώρα την αντίστοιχη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση.

Παράλληλα, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης επεσήμανε ότι η άρτι υπογραφείσα ΚΥΑ περιλαμβάνει μια σειρά προϋποθέσεων ένταξης, για τις οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι ο μηχανισμός αξιολόγησης του ΥΠΕΣ θα καταφέρει να ελέγξει το κατά πόσο τηρούνται, γεγονός που έχει θορυβήσει τόσο τους Δήμους που περιμένουν μια ανάσα για τα ταμεία τους, όσο και τους δημότες που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο βουλευτής Ευβοίας κάλεσε το ΥΠΕΣ να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν ότι οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Προσθέτοντας, χαρακτηριστικά, πως πολλές επιχειρήσεις, ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, βρίσκονται προ του κινδύνου να μην καταφέρουν να εκδώσουν δημοτική ενημερότητα, καθώς περιμένουν τη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα στο τέλος, να μην μπορέσουν να μισθώσουν χώρο για τραπεζοκαθίσματα και χώρο στις παραλίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα τους ενόψει του πολυπόθητου ανοίγματος κάποια στιγμή της αγοράς.

Αυτός, κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ανέφερε πώς είναι ο μεγάλος κίνδυνος, κυρίως για τους επαγγελματιές που δεν θα μπορούν, εν τοις πράγμασι, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στο παρακάτω σύνδεσμο: