Βάλλονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς από τα νέα δεδομέναΈντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση  η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων,
 και η κατάσταση στις ΜΕΘ καθώς αυξάνονται επικίνδυνα τα άτομα που είναι διασωληνωμένα.  
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Θεωρούν πως και τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων  θα παραμείνει υψηλός ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για να φανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης και συνεπώς τέλη του Μάρτη θα αρχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα.  

Το μεγάλο αγκάθι είναι το σύστημα υγείας το οποίο περνά μεγάλη δοκιμασία, με τα νοσοκομεία στην Αττική σε καθημερινή πίεση, στις ΜΕΘ ακόμη μεγαλύτερη και το ΕΣΥ στο δρόμο προς το Γολγοθά.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες είναι τρομερά αγανακτησμένοι. Οι έμποροι ζητούν την άμεση επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, και οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης,  είναι σε απόγνωση και διαμηνύουν πως οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες ανατρέπουν πολύ πιθανό τα τελευταία σχέδια της επιτροπής των ειδικών εάν δεν υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης,  στο να προχωρήσει στη μερική επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Παράλληλα και η κυβέρνηση που χαράζει την στρατηγική της σύμφωνα με την πορεία  της πανδημίας, όσο είναι  στο κόκκινο οι επιδημιολογικοί δείκτες, δεν μπορεί να επιχείρηση το άνοιγμα της αγοράς που επιδιώκει.

Αυτό άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του  αλλά τονίζουν και τα  κυβερνητικά στελέχη που δίνουν το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος δραστηριοτήτων,  οι αποφάσεις εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και βασική επιδίωξη είναι να γίνει σταδιακά και προσεχτικά, έτσι ώστε να υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο αφού οι ημερομηνίες εξαρτώνται από την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας παρά μόνο τα δεδομένα που ορίζουν οι αριθμοί.