Επιτάφιος και Ανάσταση στην εκκλησία με περιοριστικά μέτρα


 Θα κάνουμε Ανάσταση στις 
εκκλησίες  φέτος στις 9:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ την  Μεγάλη Παρασκευή θα  γίνει και η περιφορά του Επιταφίου  με μέτρα ασφαλείας όπως καθόρισαν με την μεταξύ τους συμφωνία για τη λειτουργία των εκκλησιών, στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μερικές ημέρες.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 21/4 θα συνεχίσουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον αριθμό των ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και παράλληλα  θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν, τον επαρκή αερισμό των χώρων, τήρηση των  κανόνων υγιεινής με  αντισηψία χεριών και την υποχρεωτική χρήση της  μάσκας.

Ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα πρέπει να τηρείται απόσταση ασφαλείας, 10 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των πιστών και να γίνεται υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι λοιμοξιολόγοι έκαναν σύσταση για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα να γίνεται χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Υποχρεωτική καθίσταται η εφαρμογή self test για τους ιερείς και όλο το  προσωπικό που θα βρίσκεται εντός ναού .

Ειδικά για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι
η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών και μόνο εκτός του ναού , χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών με τήρηση αποστάσεων και  υποχρεωτική χρήση μάσκας για όσους παραβρίσκονται , και χωρίς προσκύνημα του Επιταφίου .

Όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος οι απογευματινές ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη θα τελεστούν στις 6:30 μ.μ., η Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 5:30 μ.μ. και αυτή της Μεγάλης Παρασκευής (Επιτάφιος) στις 6 το απόγευμα. 

Ωστόσο ο Ιερός Σύνδεσμός Κληρικών Ελλάδας ζητά την αλλαγή της ώρας για την Ανάσταση και την πραγματοποίηση της τελετής της Θείας Λειτουργίας κατά τις απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, με το σκεπτικό ότι ο Ιησούς δεν αναστήθηκε το Σάββατο αλλά την Κυριακή.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια