Ανηφορίζοντας κανείς τις στροφές του δρόμου που οδηγούν από την Παραλία προς την Κύμη αλλά και το αντίθετο, κατηφορίζοντας με προορισμό την Παραλία, η ματιά θα σταματήσει πάντα στο επιβλητικό αν και εγκαταλελειμμένο Μυλωνοπούλειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα που δεσπόζει με την αρχοντιά του στο υπέροχο αυτό μπαλκόνι πάνω από το Αιγαίο, σε αυτή την πλευρά της Κύμης. Το Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα κτίστηκε το 1928 με εμπνευστή του, τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη, γνωστό και για την συμβολή του στον αγώνα, για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1940.
Σκοπός του ήταν να περιθάλψει στην φιλόξενη αγκαλιά του, ορφανά και φτωχά παιδιά της Καρυστίας και όχι μόνο καθώς και να αναλάβει την μόρφωσή τους και τη Θεολογική κατάρτισή τους. Για την ανοικοδόμησή του, όπως αναφέρεται στην τοπική παράδοση, όλοι οι κουμιώτες μαζεύτηκαν και δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, από το λατομείο, που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την Παναγία τη Λιαουτσιάνισσα και μετέφεραν πέτρες για το κτίσιμο του.
Τα χρήματα που χρειάστηκαν για αυτό το μεγάλο εγχείρημα για την περιοχή, προσέφερε ως δωρεά, ο ευεργέτης Ιωάννης Μυλωνόπουλος, με καταγωγή από το Πουρί Ζαγοράς.
Ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Πουρί Πηλίου, το 1860. Μικρός έφυγε από το χωριό του, πάμφτωχος για να εγκατασταθεί στον Πειραιά όπου στα παιδικά του χρόνια έζησε πουλώντας τσιγάρα, στραγάλια και πασατέμπο, ως πλανόδιος μικροπωλητής.
Μεγαλώνοντας έμαθε την τέχνη του χρυσοχόου και άνοιξε στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά το ξακουστό κοσμηματοπωλείο "Μυλωνοπούλειο", στο οποίο προσέτρεχαν οι πλούσιες Αθηναίες και Πειραιώτισσες της εποχής για να αγοράζουν τα περίφημα και περίτεχνα χρυσαφικά του.
Ο Μυλωνόπουλος έφυγε ξυπόλυτος από το Πουρί και πάντα έλεγε πως όποιος δεν πείνασε και δεν περπάτησε ξυπόλητος δεν μπορεί να νιώσει τους πεινασμένους.
Το 1928 σε προσκυνηματικό ταξίδι του, στους Αγίους Τόπους στα Ιεροσόλυμα, γνώρισε τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ του Δεσπότη και του εύπορου επιχειρηματία, αναπτύσσεται μια δυνατή φιλία και με τη μεσολάβηση της θετής κόρης του Σοφίας Ντόλια, ο Μυλωνόπουλος, δέχτηκε να ενισχύσει οικονομικά το Μητροπολίτη Φωστίνη για να πραγματοποιήσει το Ιεραποστολικό του όραμα, για ένα ορφανοτροφείο στην Κύμη.
Το 1934 ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, με συγγενείς και φίλους για τις γιορτές του Πάσχα, προσκλήθηκε από το Μητροπολίτη στην Κύμη, όπου και του έγινε ηγεμονική υποδοχή από το λαό της περιοχής.
Ο Μυλωνόπουλος τότε συγκινημένος και ενθουσιασμένος, με την προτροπή και της κόρης του, αφήνει μέρος από την κινητή και ακίνητη περιουσία του, δύο βίλες και ένα μεγάλο οικόπεδο στο Μαρούσι Αθηνών, στην I. Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου καθώς και χρήματα για την ανέγερση του Μυλωνοπούλειου.
Το Μυλωνοπούλειο λειτουργεί δίνοντας στέγη και μόρφωση σε πάρα πολλά παιδιά, μέχρι το 1970.
Εντός του συγκροτήματος, έχουν κτισθεί πέντε ναοί.
Πρόκειται για το ναό του Αγίου Παντελεήμονα, το ναό του Τιμίου Προδρόμου, το ναό του Αγίου Αντωνίου, το ναό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και το ναό του Αγίου Παύλου.
Ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για το Μυλωνοπούλειο αποτέλεσε το συντριβάνι όπου υπήρχαν πολλά ψάρια και ένα δεύτερο σιντριβάνι το οποίο κοσμούσε μια τσιμεντένια κατασκευή, στην οποία ήταν ανάγλυφη ολόκληρη η Εύβοια. Τα σιντριβάνια αυτά όπως αναφέρουν οι ντόπιοι, σήμερα έχουν χαθεί.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όταν απέσυραν τα έπιπλα του μαγειρείου από το Ίδρυμα, βρέθηκε μια κρύπτη με διπλό τοίχο όπου στην κατοχή κρυβόντουσαν Άγγλοι Αξιωματικοί.
Άλλο ένα από τα ιδιαίτερα σημεία του Μυλωνοπούλειου, είναι το Μαυσωλείο του Μυλωνόπουλου και της συζύγου του, όπου βρίσκεται και η προτομή του ευεργέτη. Όπως αναφέρεται, για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί, κομμάτια από τις κολώνες του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Κύμης, οι οποίες αφαιρέθηκαν κατά την ανακατασκευή του.
Όπως αναλυτικά αναφέρει στις σημειώσεις του ο Νίκος Νικολάου, Θεολόγος Γυμνασιάρχης το 2009, στο Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα σπούδασαν δεκάδες φτωχά παιδιά, όχι μόνο από τη Ζαγορά και το Πουρί, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το "Μυλωνοπούλειο" εκκλησιαστικό Ίδρυμα Κύμης προωθείτε να γίνει Περιβαλλοντική Σχολή με τις άοκνες ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, ως μια ζωτική αναπνοή για την Καρυστία, παραχωρώντας τη χρήση του, στο Υπουργείο Παιδείας το 2009.