Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

  

Η είδηση σχετικά με το πιθανό άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 Μαΐου μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι στη χώρα μας.  Είναι γεγονός πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης αλλά και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» για την Ελλάδα, αφού κανείς δε θέλει αναζωπύρωση της πανδημίας.
Το ισχυρότερο όπλο αυτή τη στιγμή είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» που ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς, καθώς υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια. Ο στόχος των 100.000 δόσεων την ημέρα έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατομμύρια δόσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 
Τον Ιούνιο η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη και για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 ετών, ώστε πλέον όλοι οι ενήλικοι να μπορούν να εμβολιαστούν και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η συλλογική ανοσία.  

Δραστηριότητες μόνο οι εμβολιασμένους;

Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, είναι πιθανό να φέρει και άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Θα αφορά όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή και τη δεύτερη; Αυτό είναι ένα κάτι που απασχολεί την Επιτροπή. Προς το παρόν το ερώτημα παραμένει. 

Τα σενάρια που εξετάζονται θέλουν τους εμβολιασμένους να μπορούν να παρευρεθούν σε συναυλίες, να καθήσουν και στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις με πιο χαλαρούς περιορισμούς. 

Βέβαιη θεωρείται η ευελιξία που θα απολαμβάνουν στα ταξίδια τους, λόγω του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού της ΕΕ, το οποίο θα τους διευκολύνει στις μετακινήσεις τους. 

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων ήδη συζητά αυτά τα σενάρια, ενώ και η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, οι «ελευθερίες» των εμβολιασμένων εξετάζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για να προσέλθουν περισσότεροι στα εμβολιαστικά κέντρα.  

Τα προνόμια που έχουν οι εμβολιασμένοι στη Γερμανία

Από την Κυριακή στη Γερμανία όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από την covid-19 μπορούν να πηγαίνουν σε κομμωτήρια και για αγορές σε καταστήματα με click in shop, χωρίς την επίδειξη αρνητικού τέστ, όπως είναι υποχρεωτικό για τους Γερμανούς καταναλωτές.

Επιπλέον, οι περιορισμοί για την άθληση δεν ισχύουν για τους εμβολιασμένους, ενώ αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα δεν υποχρεούνται να κάνουν την 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα. Παρόλα αυτά, η χρήση μάσκας και οι κανόνες για αποστάσεις συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά για όλους τους πολίτες της χώρας. 

Η κυβέρνηση της Κύπρου υιοθέτησε ένα ιδιαίτερο μέτρο προκειμένου να μπορέσει να ξανανοίξει οριμένες οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς να προκληθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Με το «CoronaPass» οι εμβολιασμένοι, οι έχοντες αρνητικό μοριακό τεστ ( με ισχύ 72 ωρών) αλλά και οι έχοντες αποδεικτικών στοιχείων ότι νόσησαν τους τελευταίους 6 μήνες από covid-19 μπορούν να  προσέρχονται σε χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ), χώρους θρησκευτικής λατρείας, υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου, κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους, οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, καζίνο κ.α.

Δεν αναμένεται, πάντως, να δοθούν «ελευθερίες» σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο προτού ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως υπάρξει και ειδική αντιμετώπιση προς όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα αν ανήκουν στο 35% των υγειονομικών, που δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν ακόμη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει πως τον Σεπτέμβριο του 2021 θα συζητηθεί στη Βουλή αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για του υγειονομικούς. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν σε αυτή τη συζήτηση θα εξεταστούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια