Την ιστορία της Κύμης ζωντανεύει η Τριήρης που τοποθετήθηκε στην πλατεία του λιμανιού της - Τι δηλώνει ο Πρόεδρος ΓκάσδαγκληςΈνα γλυπτό, μια τριήρη, κοσμεί πλέον την πλατεία του λιμανιού της ιστορικής Κύμης.
Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει το γλυπτό που έχει πραγματικά αλλάξει την όψη και την αισθητική του σημείου, στο οποίο είχε τοποθετηθεί πριν 30 χρόνια ένα βάθρο από τον τότε δήμαρχο, αείμνηστο Γεώργιο Σιδεράκη και έκτοτε έμεινε εγκαταλελειμμένο και εντελώς αναξιοποίητο.
Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος της παραλίας «Η Λιανάμμος» και ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Γκάσδαγκλης, μετά από επίμονες προσπάθειες ετών, κατάφεραν αυτό το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα.

Για την ιστορία όλων των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια αλλά και το πώς επιτεύχθηκε τελικά να δημιουργηθεί και να τοποθετηθεί το γλυπτό της τριήρους, μιλάει στο expressevia, ο πρόεδρος κ. Γκάσδαγλης.

"Επί δημαρχίας Γεωργίου Σιδεράκη, ο ίδιος φρόντισε να τοποθετηθεί ένα βάθρο στο κέντρο της πλατείας της παραλίας με απώτερο σκοπό να τοποθετηθεί εκεί άγαλμα αφιερωμένο στον "Αφανή Ναύτη". Ο δήμαρχος τότε Σιδεράκης προχώρησε την διαδικασία και επισκέφθηκε τον Γλύπτη, Καλλά Καλλά, ο οποίος έφτιαξε ένα πρόπλασμα. Ο αείμνηστος δήμαρχος Σιδεράκης έχασε τις επικείμενες εκλογές στη συνέχεια και από τότε σταμάτησαν οι διαδικασίες.
Κατά καιρούς ο Σιδεράκης, συνέχισε να κάνει προσπάθειες μέσω Δήμου, ώστε να ευαισθητοποιήσει κάποιους και να συνεχιστεί το έργο αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση.
Το 2015 που ανέλαβα πρόεδρος στον Μορφωτικό Σύλλογο Παραλίας Κύμης «Η Λιανάμμος» και είδε ο Σιδεράκης ότι υπάρχει ενδιαφέρον να γίνουν κάποια πράγματα για την περιοχή, απευθύνθηκε και σε εμάς και του υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι μπορώ ώστε να ξαναξεκινήσει και να ευοδωθεί η προσπάθεια του.
Έτσι λοιπόν εγώ και ο γραμματέας του συλλόγου επισκεφθήκαμε τον γλύπτη Καλακαλλά, όπου είδαμε το πρόπλασμα και μας είπε ότι στοιχίζει 70.000 € αλλά στην συνέχεια μας είπε ότι δεν ήθελε αμοιβή για τον εαυτό του παρά μόνο όσα χρήματα χρειαζόντουσαν για το χυτήριο, οπότε το κόστος πήγε στα 30.000 €. Επειδή τα χρήματα ήταν πολλά και δεν βρήκαμε ενδιαφέρον και χορηγούς σκεφτήκαμε για να μην πάει χαμένος ο χώρος του βάθρου που ήδη είχε δημιουργηθεί, να φτιάξουμε μία τριήρη που θα στοίχιζε πολύ λιγότερο και θα μας βοηθούσε σημαντικά στο να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας, όταν Κυμαίοι ναυτικοί και καπεταναίοι με μία τριήρη έφτασαν στην Ιταλία όπου δημιούργησαν την αποικία, Κούμα.
Μετά το θάνατο του δημάρχου Σιδεράκη αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση του "Αφανή Ναύτη" στο βάθρο. Εγώ μαζί με το γραμματέα που είχαμε δει το πρόπλασμα επιβεβαιώσαμε το στάδιο στο οποίο έχει φτάσει η δημιουργία του αγάλματος και έτσι δικός μας σύλλογος μαζί με τον Μορφωτικό της Κύμης, τον Εμπορικό Σύλλογο Κύμης και το Τμήμα Ευβοϊκών Σπουδών Κύμης εκδώσαμε κουπόνια και τα πουλήσαμε με σκοπό να μαζέψουμε αυτά τα χρήματα.
Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση των κουπονιών μαζί με την βοήθεια που πρόσφερε ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου με μία χορηγία που πέτυχε από τα ελληνικά πετρέλαια συγκεντρώσαμε ένα ποσό περίπου 10.000 €.
Τα υπόλοιπα υποσχέθηκε ότι θα μας εξασφαλίσει ο Δήμος, ο όποιος το περνάει στον προϋπολογισμό τα τρία τελευταία χρόνια αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα. Πέρυσι το καλοκαίρι συζήτησα με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Κύμης , ο οποίος ηγείτο της Ομάδας που συγκεντρώναμε τα χρήματα, ότι εάν μέχρι το τέλος του 2020 δεν μας τα δοθούν τα χρήματα από τον τωρινό Δήμαρχο θα τοποθετήσουμε εκεί την τριήρη.
Όντως πριν από 20 μέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή της, την οποία έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί ο ναυπηγός από την περιοχή μας κ. Νίκος Αντωνίου και η κα Ελένη Καραπά αρχιτέκτονας, έχει επιμεληθεί το χώρο.
Στο αποτέλεσμα αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά ο ΟΛΝΕ, από τον οποίο είχαμε ζητήσει να τοποθετήσουμε την τριήρη στην πλατεία και μας δόθηκε η έγκριση. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον  Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΛΝΕ κ. Μπάμπη Μανιάτη, να εξωραΐσει το χώρο γύρω από το γλυπτό που ήταν και δέσμευση του προηγούμενου Προέδρου. Βρήκαμε θερμή ανταπόκριση κι έτσι μόλις πριν ένα μήνα ξεκίνησε η διαδικασία να στρωθεί με πλάκες από την υπόλοιπη πλατεία, ο χώρος αυτός, ο οποίος φτάνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα περίπου.
Αμέσως μετά τοποθετήσαμε την τριήρη και απομένει μόνο η τοποθέτηση της πλακέτας η οποία θα έχει γραμμένα τα αρχαία του Έφορου, της Κύμης στην Αιολίδα, στη Μικρά Ασία,  αρχαίου Έλληνα ιστορικού Στράβωνα, που λέει ότι φύγανε η Χαλκιδαίοι, οι Ερετριανοί και οι Κυμαίοι για να πάνε στην Ιταλία όπου και ίδρυσαν την Κούμα, την ιταλική Κύμη που ιδρύθηκε το 754 π.Χ. και υπήρξε από τις πιο σημαντικές ελληνικές αποικίες της αρχαιότητας και κατά πολλούς η κοιτίδα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο ισχυρισμός αυτός κάθε άλλο παρά αβάσιμος είναι αφού εδώ καθιερώθηκε και από εδώ διαδόθηκε το περίφημο χαλκιδικό (κυμαϊκό κατ’ άλλους) αλφάβητο. Το αλφάβητο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο πρόγονος του λατινικού αλφαβήτου, το οποίο σήμερα έχει κυριαρχήσει ως διεθνής σχεδόν κώδικας γραπτής επικοινωνίας.  
Στους σιδερένιους ιστούς που βλέπετε, έχουν ήδη τοποθετηθεί, θα υψωθούν τρεις σημαίες η ελληνική, η ευρωπαΐκή και η σημαία του συλλόγου μας.
Το έργο αυτό είναι ένα γλυπτό το οποίο πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε την ιστορία της Κύμης και θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση ενός stand δίπλα στην τριήρη (μόλις έχουμε την οικονομική ευχέρεια)στο οποίο θα αναγράφεται αναλυτικά αυτή η σπουδαία ιστορία ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει τη ναυτοσύνη της Κύμης." 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια