Νοσοκομείο Κύμης: Ένα αναποφάσιστο Επιστημονικό Συμβούλιο ή αλλιώς "Το γινάτι βγάζει μάτι"Παρακολουθώντας τα όσα έλαβαν χώρα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου την Τρίτη 11/5, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του οργανισμού του Νοσοκομείου Κύμης, αλλά και κατόπιν προτροπής δημοτών για σχετική έρευνα, την οποία και πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία: 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο,  έγινε αναφορά στην ύπαρξη επιστολής, η οποία  στάλθηκε στον Διοικητή του Γ.Ν  Χαλκίδας, κ. Χατζημαργαρίτη και υπογράφεται από τρία (3) μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου (από τους εννέα (9) συνολικά) και τρεις (3) διοικητικούς  υπαλλήλους του Νοσοκομείου Κύμης.  Με αυτή την επιστολή, ζήτησαν από το κ. Χατζημαργαρίτη "να χρησιμοποιήσει το κύρος του και την αποτελεσματικότητα του"  προκειμένου να μην εγκριθεί η μικρού βαθμού τροποποίηση του οργανισμού, καθώς όπως υποστηρίζουν τα άτομα που την συνέταξαν, δεν είναι σύμφωνη με την αρχική πρόταση που είχε καταθέσει το Επιστημονικό Συμβούλιο. 

Η μικρή αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου, θα είχε σαν αποτέλεσμα την απόκτηση άλλων 5 μόνιμων θέσεων ιατρών στο ΓΝ-ΚΥ  Κύμης, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Απορία λοιπόν προκαλεί, η όποια παρεμπόδιση, λίγο πριν την τελική έγκριση και  γιατί επέλεξαν τώρα να αντιδράσουν; Δηλαδή έξι (6) μήνες μετά την έγκριση την πρότασης από το ΔΣ του Νοσοκομείου Χαλκίδας , πέντε (5) μήνες μετά την έγκριση και θετική εισήγηση του Υπεάρχη, κου Σερέτη και λίγο πριν την επικύρωση της από το ΚΕΣΥΠΕ;

    Αναρωτιόμαστε... μήπως δεν γνώριζαν την πρόταση; Αλήθεια, αν συνέβαινε αυτό, με ποια έγγραφα το Επιστημονικό Συμβούλιο  έχει ζητήσει ενημέρωση από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, όπως κάνει για λιγότερο σημαντικά  θέματα σε τακτική βάση;  Ή μήπως άραγε, υπήρχε προφορική συμφωνία  μεταξύ του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κου Χατζηδημητρίου και της Διοίκησης για να προωθηθεί η κάλυψη των αμέσων αναγκών σε γιατρούς και σε δεύτερο χρόνο να κατατεθεί μεγαλύτερη τροποποίηση; 

Αυτό που έχει αποτυπωθεί ως συμπέρασμα, στους περισσοτέρους από το προσωπικό του Νοσοκομείου Κύμης, που συζητήσαμε, είναι ότι η συγκεκριμένη επιστολή στάλθηκε στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι συγκεκριμένοι δύο γιατροί μαζί με την διοικητική υπάλληλο που φαίνεται να πρωτοστατεί, με στόχο την καθαίρεση της Διοικήτριας, ενώ να επισημάνουμε πως ο νόμος ορίζει... τα ινία της Διοίκησης του ΓΝ Κύμης μετά την Διοικήτρια, αναλαμβάνει  ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.

Η τωρινή πρόταση της Διοικήτριας, είναι διαφορετική από την πρόταση που είχε κατατεθεί  τον  Μάιο 2020 και είχε την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου και η οποία δεν  εγκρίθηκε από Δ.Σ του Γ.Ν  Χαλκίδας λόγω της ετήσιας επιβάρυνσης του προϋπολογισμού κατά 1.000.000€ 

Όχι ! Στην πραγματικότητα η πρόταση της διοικήτριας αποτελεί υποσύνολο της αρχικής πρότασης του Επιστημονικού Συμβουλίου, η οποία  επιφέρει - κατόπιν οδηγιών που δόθηκαν από την 5η ΥΠΕ- μικρότερη επιβάρυνση του ετήσιου προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, στο ύψος των  200.000 € ανά έτος  και στην οποία δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη άμεσων αναγκών σε ιατρικό προσωπικό, ενώ σε δεύτερο χρόνο δίνεται η δυνατότητα, να ζητηθεί εκ νέου  μεγαλύτερη τροποποίηση.

Στην προαναφερόμενη επιστολή, που έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δυο υπογράφοντες ιατροί αναφέρουν μεταξύ των άλλων ότι η Διοικήτρια δεν έλαβε υπόψη το αίτημά τους να δημιουργηθεί  οφθαλμολογικό τμήμα. 

Λίγες μέρες αργότερα οι ίδιοι γιατροί ζητούν από την Διοικήτρια -η οποία σημειωτέο  προώθησε το αίτημα τους  στον Διοικητή της Χαλκίδας για έγκριση, ο όποιος όμως απέφυγε να το εγκρίνει -  να καταργήσει την μοναδική θέση του μόνιμου οφθαλμιάτρου και να  την μετατρέψει σε θέση καρδιολόγου. Δηλαδή από την μια ζητούν να δημιουργηθεί οφθαλμολογικό τμήμα και από την άλλη ζητούν να μην υπάρχει μόνιμος οφθαλμίατρος. 

 Τελικά μας μπερδεύουν οι δυο γιατροί που διοικούν την ιατρική υπηρεσία, για το τι πραγματικά θέλουν και τέτοιου είδους κινήσεις δεν συνάδουν με το αίσθημα ευθύνης της θέσης τους ενώ φαίνεται ως εμπαιγμός σε βάρος της υγείας των δημοτών....

Μέσα από όλα αυτά, αρχίζει να ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει πολιτική διαφωνία,-όπως ειπώθηκε- διότι στην περίπτωση αυτή θα είχε λυθεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας. Η διαφωνία είναι προσωπική και μάλιστα όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, μόνο δυο συγκεκριμένων ιατρών με την Διοικήτρια. Γιατροί οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι οι ίδιοι που είχαν μπλοκάρει και την δωρεά του αξονικού τομογράφου για έναν χρόνο. Όμως η Διοικήτρια κα Αγγελοπούλου, βρήκε νέο δωρητή, ο οποίος συνεργάστηκε με το Σωματείο "Αγαπώ & Πράττω"  και επιτεύχθηκε τελικά η ολοκλήρωση του στόχου με την απόκτηση του τομογράφου και παράλληλα σε λίγο καιρό και του ψηφιακού μαστογράφου, από το Νοσοκομείο της Κύμης.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί ακόμη, το ποιος είναι εκείνος που έστειλε το αρνητικό υπόμνημα στο Υπουργείο, προκειμένου να ακυρωθεί η έγκριση της μίνι  τροποποίησης του οργανισμού του ΓΝ Κύμης,  υπόμνημα το οποίο ανακοίνωσε, -με εμφανή ικανοποίηση-  ο αντιδήμαρχος Κύμης κος Θεοδώρου στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/5.

 Μήπως πρόκειται για άτομο που είχε ψηφίσει θετικά στο ΔΣ του ΓΝ Χαλκίδας και στην συνέχεια άλλαξε γνώμη;

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κος Θεοδώρου όσο και ο κος Ζέρβας οφείλουν  να εξηγήσουν στη τοπική κοινωνία γιατί αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα συμπαράστασης της πρότασης που θα οδηγούσε στην αύξηση του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Κύμης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια