"Ελευθερία" από το lockdown και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το «πέρασμα στο καλοκαίρι»

 


Άρωμα ελευθερίας και τέλος του 
lockdown, μετά  από τις πολύμηνες απαγορεύσεις και συνεπώς ψυχολογική και οικονομική ανάταση στην κοινωνία  καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί το μεγάλο στόχο  και τη θωράκισης της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «πέρασμα στο καλοκαίρι».

«Το 2021 δεν είναι 2020» είπε ο κ. Σκέρτσος  σε ότι αφορά την οικονομίαΣε ό,τι αφορά στο σκέλος της ασφάλειας, όπως εξήγησε, η φωτογραφία της επιδημιολογικής στιγμής μπορεί να απεικονίζει μεν έναν υψηλό αριθμό κρουσμάτων - ειδικά εν συγκρίσει με τη συγκυρία των σχεδόν μηδενικών μολύνσεων της προηγούμενης χρονιάς που επιλέχθηκε η άρση του των περιορισμών – αλλά δεν απαγορεύει το ελεγχόμενο άνοιγμα.

Τα περιθώρια αυξάνονται , από τα εμβόλια που φέτος προστέθηκαν όπως και οι ταχείς διαγνωστικοί έλεγχοι που υπερβαίνουν τις 80.000 και αναβαθμίζονται από τα εκατομμύρια self-test που διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 2020 μετά βίας πραγματοποιούνταν 800 τεστ την ημέρα.

Με σχεδόν 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους,  η  εκθετική αύξηση του επιπέδου της ανοσίας του πληθυσμού όπως και η αύξηση των μεριδίων του εμβολιασμού είναι ισχυρά ατού, τα οποία δεν υπήρχαν  κατά τον πρώτο κύκλο της υγειονομικής κρίσης. Η ανοσία προχωρά καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι το  1,3 εκ πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει

Σημαντικό ρόλο έχει και η  ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ, με την προσθήκη νέων, απλών κλινών αλλά και ΜΕΘ.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της 11ης Μαΐου, πέτυχε να είναι στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να  είναι στην πρώτη θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς αναλογικά με τον πληθυσμό ακόμη και σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες, ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, αφήνοντας πίσω της μέλη του G7 και του G20 όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία.

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός,  επαναλειτουργούν τα μουσεία, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 00:30, ενώ καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και 13032 και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση διαγνωστικών τεστ.

Η μετάβαση από και προς τη νησιωτική χώρα, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα ξεκινάει η χρήση του "πράσινου πιστοποιητικού".

Για το ταξίδι που θα γίνει ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς, θα υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος για  ταξιδιώτες άνω των 5 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και να ταξιδεύουν 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή  να προσκομίσουν αρνητικό τεστ (PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self-test 24 ωρών) ή βεβαίωση νόσησης από την οποία  να έχουν παρέλθει δύο μήνες από τη νόσηση και σε βάθος έως εννέα μηνών από την ασθένεια.

Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τέσσερις ημέρες αργότερα οι θερινοί κινηματογράφοι.

Στις 28 Μαΐου  επανέρχονται οι live παραστάσεις  θεάματα και μουσικές σε υπαίθριους χώρους, ενώ τον Ιούνιο γίνεται άρση του περιορισμού των 100 ατόμων για γάμους και βαφτίσεις, σε εξωτερικούς χώρους.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια