Χαλαρώνουν οι περιορισμοί -Πως θα λειτουργήσουν από το Σάββατο 19 Ιουνίου λαϊκές αγορές, παιδότοποι, λούνα παρκ και spa


Όλα προχωρούν  σταδιακά προς την ολική επιστροφή στην κανονικότητα  με τη  νέα χαλάρωση των περιορισμών λόγω της μείωσης στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αλλά και της μεγαλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και σε αλλαγές στον τρόπο και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα φτάνουν στη χώρα οι τουρίστες. 

Από αύριο 19 Ιουνίου ανοίγουν τα λούνα παρκ, οι παιδότοποι και τα spa, ενώ από την 1η Ιουλίου επανεκκίνηση κάνουν  και οι κλειστοί κινηματογράφοι.

Προνόμια για τους εμβολιασμένους δρομολογεί η κυβέρνηση, τα οποία θα κάμψουν τους  ενδοιασμούς της μερίδας των πολιτών που εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί στο να εμβολιαστούν, όπως για παράδειγμα για τους εμβολιασμένους αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την προπόνηση σε γυμναστήρια. Παράλληλα μπορούν να  εισέρχονται με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουλίου οπότε επανεκκινεί η λειτουργία τους στο 50% της χωρητικότητας και με self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Αλλάζει η στρατηγική  των self test, το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών με εξαίρεση  αυτών που είναι εμβολιασμένοι.

Σούπερ μάρκετ και self test 

Για να μην μείνει ακάλυπτος κανένας δικαιούχος δωρεάν αυτοδιαγνωστικού τεστ στην περιοχή της Αχαΐας και δεδομένου ότι ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή της διάθεσης των self test, η κυβέρνηση μετά από συμφωνία με αλυσίδες σούπερ μάρκετ της περιοχής θα συνεχίσει τη διάθεσή τους από αυτό το εναλλακτικό κανάλι. Ωστόσο, η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη το σχέδιο αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί και στην Αττική, εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ποιες δραστηριότητες χαλαρώνουν οι περιορισμοί 

Για το εμπόριο ανακοινώθηκε μείωση σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από αύριο Σάββατο 19 Ιουνίου με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος και επαναλειτουργία για:

  • εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών αγορών ειδικά προσαρμοσμένο
  • παιδότοπους με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες
  • λούνα παρκ με αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες (δωρεάν διάθεση στους τελευταίους), απολύμανση μετά από -κάθε χρήση, απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο κατά την αναμονή, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία.
  • υπηρεσιών ευεξίας (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ), δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού.

Η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας φέρει επιπλέον αλλαγές στον τουρισμό:

  • από τις πράσινες χώρες, η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται με αρνητικό rapid test και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 12 ετών
  • από τις πορτοκαλί, η είσοδος γίνεται με μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και πλήρη εμβολιασμό με τα αναγνωρισμένα από την Ελλάδα εμβόλια και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 6 ετών (το τελευταίο μέτρο αφορά και τις κόκκινες χώρες)
  • οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα, το ένα δωρεάν από το κράτος και το δεύτερο με ευθύνη της επιχείρησης.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια