Δεκάδες «αιφνίδιοι θάνατοι» λόγω καύσωνα – Έως και 49,5 βαθμούς η θερμοκρασία στον Καναδά


Σφοδρό κύμα 
καύσωνα πλήττει τον Καναδά και πιθανώς συνδέεται με εκατοντάδες «αιφνίδιους» θανάτους που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες. Η θερμοκρασία στο Βανκούβερ την Τρίτη έφθασε – για 3η συνεχόμενη μέρα – τους… 49,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα η θερμοκρασία δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τους 45 βαθμούς Κελσίου. 

Τις τελευταίες 48 ώρες (Δευτέρα και Τρίτη), όπως αναφέρουν οι τοπικές Αρχές, στο Βανκούβερ τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν αιφνιδίως. Τα θύματα του καύσωνα – όπως αναφέρει το BBC – από την περασμένη Παρασκευή φαίνεται να είναι εκατοντάδες, καθώς οι Αρχές του Βανκούβερ κατέγραψαν τουλάχιστον 130 θανάτους. 

«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του. Από τη δική της πλευρά η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας ανέφερε πως «κατέγραψε μεγάλη αύξηση των θανάτων» που της αναφέρονται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κρίνοντας ότι «το κύμα ακραίας ζέστης διαδραμάτισε ρόλο».

Σημειώνεται ότι στον Καναδά, σύμφωνα με το BBC, πολλοί δεν έχουν κλιματιστικό στο σπίτι τους καθώς οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι συνήθως δεν το απαιτούν και το στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό έχουν στηθεί σημεία όπου οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δροσερό νερό και αίθουσες κλιματισμού. Επίσης, η εκστρατεία εμβολιασμού για τον κορονοϊό ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.