Τα νέα «προνόμια» των εμβολιασμένων


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  η 
πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης έρθει σε επαφή με κρούσμα, όπως ισχύουν οι οδηγίες του CDC , αν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει την λοίμωξη, απλώς παρακολουθείται χωρίς να απαιτείται να κάνει μοριακά και self τεστ. Εκτός κι αν εμφανίσει συμπτώματα. Εφόσον παραμένει ασυμπτωματικό το άτομο, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση, θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η επαφή να έγινε σε χρονική περίοδο που τα αντισώματα της πρώτης δόσης δεν έχουν αναπτυχθεί.»

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσών,με βάση τις νέες οδηγίες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που νοσεί. .

Επίσης ο  πλήρως εμβολιασμένος  έχει  συνήθως ήπια ή καθόλου συμπτώματα εφόσον όμως  παρουσιάσει  συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή κόπωση, τότε πρέπει να υποβληθεί σε τεστ και να μπει σε καραντίνα. Οι περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό,  δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, να απομονωθούν από την εργασία τους, ή να κάνουν τεστ μετά την έκθεση σε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς η πιθανότητα να αναπτύξουν λοίμωξη είναι μικρή, αλλά πρέπει να παρακολουθούν για πιθανή ανάπτυξη συμπτωμάτων 14 μέρες μετά την έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Έτσι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εξαιρεθούν από τα τεστ μαζικού ελέγχου που γίνονται στους χώρους εργασίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, ή φυλακές όπου μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν μαζικές εξάρσεις του ιού.

Οποιοσδήποτε βγει θετικός σε τεστ COVID-19 πρέπει να απομονωθεί για 10 ημέρες. 

Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας, χωρίς τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ για τα ταξίδια στο εξωτερικό ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με τη χώρα προορισμού. 

 Με την πρόοδο του μαζικού εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται να υποβαλλόμαστε σε διαδοχικά τεστ ή σε τεστ ρουτίνας, καθώς πολλές διαφορετικές λοιμώξεις εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τη λοίμωξη COVID-19. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια