Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά για 2.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τέλος Ιουλίου

   


Έντονη ανησυχία  για τον αριθμό των κρουσμάτων, που όπως τόνισε αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος....Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 «Μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους και για την ταχεία αύξηση κρουσμάτων. 

Υπογράμμισε ο καθηγητής : «Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία» 

«Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα αρκετά νωρίτερα. Είμαστε στο παιχνίδι, και παίζουμε ακόμα, αλλά πρέπει να παίξουμε σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις» συμπλήρωσε.

«Να σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέροντας «Σήμερα θα περάσουμε τα 4 εκατ. συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, άλλο 1 εκατ. έχει κάνει τη μία δόση». 

«Αν σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως από τώρα έως το τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία» διαβεβαίωσε.

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού στα παιδιά 15 – 17, υπάρχουν άπειρα στοιχεία για εμβολιασμό. Το εμβόλιο της Pfizer με το οποίο γίνεται ο εμβολιασμός έχει εγκριθεί από τις ηλικίες από 16 και πάνω, στη Β. Αμερική έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7 με 8 εκατ. και μικρότερης ηλικίας, έχουμε πάρα πολλά δεδομένα. «Μόλις επιτραπεί ο 11χρονος γιος μου θα εμβολιαστεί» είπε.

«Αυτός με μια δόση να κάνει σε δημόσια υπηρεσία δωρεάν το τεστ ώστε να επιβραβεύεται για την σωστή επιλογή που έκανε» πρότεινε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής πρότεινε άλλου τύπου επικοινωνιακή καμπάνια για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι  ινδάλματα της κοινωνίας, στον αθλητισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, με κοινωνική απήχηση, να βγουν μπροστά να βοηθήσουν ενώ «Η μάσκα δόθηκε οδηγία να βγει σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός» διευκρίνισε.