Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τα Αιολικά στο Καλέτζι


Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκε η
προσφυγή στο ΣτΕ από το Δήμο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Καλέτζι, που πραγματοποιήθηκε περασμένα μεσάνυχτα, με όσους δημοτικούς συμβούλους είχαν απομείνει στη συνεδρίαση(1/7) και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής :
8 ΟΧΙ, 6 ΝΑΙ και 1 ΠΑΡΩΝ
Από την συζήτηση του θέματος που προηγήθηκε, έγινε και αυτή τη φορά αντιληπτό πως συμπολίτευση και αντιπολίτευση έχουν άκρως αντίθετη άποψη.
Η δημοτική αρχή είναι αρνητική στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μόνο στις περιοχές Natura και στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άρα η περιοχή Καλετζίου που δεν είναι Natura μπορεί να δεχτεί την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, πλέον των 19 ήδη εγκαταστημένων.
Η αντιπολίτευση σύσσωμη, παραμένει στην αρχική της τοποθέτηση, να είναι αρνητική στην εγκατάσταση περισσότερων ανεμογεννητριών οπουδήποτε στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου ο οποίος είναι υπερκορεσμένος όπως και ολόκληρο το νησί της Εύβοιας που φιλοξενεί το 43% της πανελλαδικής αιολικής ενέργεια και ζητά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου με αίτηση ακύρωσης της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Καλέτζι, παράλληλα με τις ενέργειες του δικηγόρου που έχει ορίσει ο Δήμος εναντίον της στρατηγικής επένδυσης της Ελλάκτωρ σε Κύμη και Κονίστρες.
Επιπλέον το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Καλετζίου, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε 28/5/21 με ομόφωνη απόφαση (υπ’αριθμ. 5/2021) ζητά από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών (ισχύος 3MW έκαστη)στο Καλέτζι στις θέσεις Κάκαρη και Μύτη από την Εταιρεία Αμάλθεια, ήτοι να προσφύγουν στο ΣτΕ εναντίον των υπ’αριθμ. ΑΔΑ ΨΒΩΛ7ΛΗ-Σ21 και ΩΔΑΑ7ΛΗ-ΜΟΥ αποφάσεων του Δασαρχείου Αλιβερίου με τις οποίες προέβη σε υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις αντίστοιχα για τις παραπάνω θέσεις.

Δυστυχώς, το τοπικό συμβούλιο Καλετζίου και ο Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός, Επιμορφωτικός Συλλόγος "Προφήτη Ηλία" δεν τα κατάφεραν να ληφθεί υπόψη η κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής κατά των υπ’αριθμ. 1252/2020 και 145/2021 βεβαιώσεων παραγωγού της ΡΑΕ με αριθμό πρωτοκόλλου Ι-301785/29-04-2021 και Ι-301786/29-04-2021.
Το Καλέτζι είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή από την τσιμεντοβιομηχανία, το νταμάρι ενώ στο βουνό έχει γίνει τρομακτική αλλοίωση με την διάνοιξη τεράστιων δρόμων. Όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά για τις παραγωγικές δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και απαράδεκτη κρίθηκε η άποψη που εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Μπουραντάς «...για ανόητες κινήσεις μερικών, εναντίον μιας ενέργειας που δεν είναι βλαβερή αλλά είναι δική μας και είναι και η πιο καθαρή ενέργεια.».
Δεν έλειψαν και τα οξυμένα πνεύματα όταν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κα Θαλασσινού αποκάλεσε ψευδή την αναφορά του δημοτικού συμβούλου της δημοτικής αρχής ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι Καλετζαίοι έκαναν την ενδικοφανή προσφυγή μόνοι τους για προβολή» . Όπως επισήμανε η κα Θαλασσινού "Όλοι και όλες έχουμε ενημερωθεί ότι το τοπικό συμβούλιο Καλετζίου ζήτησε από το Δήμαρχο να καταθέσει ο Δήμος την ενδικοφανή προσφυγή για το τοπικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος τους πρότεινε να τους δώσει τα χρήματα ο Δήμος αλλά να μη φανεί ότι την κάνει…". Ενώ συμπλήρωσε ότι "Η αλήθεια είναι πως η προθεσμία δεν έχει χαθεί και βέβαια ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος"