Ο Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου Μούντριχας Βασίλης διαμαρτύρεται για εγκατάλειψη και άνιση μεταχείριση από το δήμο


Ο Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου του δήμου Κύμης Αλιβερίου, κ. Βασίλης Μούντριχας  με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας επιρρίπτει ευθύνες για πρωτοφανή εγκατάλειψη,  από την δημοτική αρχή, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο των ημετέρων. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Μούντριχας αναφέρει στην επιστολή :

                                                                  

Είναι  γνωστό σε όλους ότι το θέμα της αγροτικής οδοποιίας είναι από τα βασικότερα ,αν όχι το βασικότερο στην λειτουργία μιας κοινότητας . Οι δυνατότητες ενός Προέδρου περιορίζονται στο να ζητά από τις υπηρεσίες του Δήμου τη λύση των προβλημάτων της  κοινότητάς του ,μη έχοντας βάσει του νόμου και μέχρι να δοθεί η πάγια προκαταβολή , τη διαχείριση  οποιουδήποτε οικονομικού στοιχείου . Άμεσος προϊστάμενος του Προέδρου  είναι ο Αντιδήμαρχος της ενότητάς του και σε αυτόν  απευθύνεται για την λύση των προβλημάτων του .

Εδώ λοιπόν ξεκινάει το πρόβλημα . Ακούω γύρω μου , στα διάφορα καφέ της περιοχής , ότι το τάδε χωριό έχει κάνει όλους  ή τους περισσότερους αγροτικούς δρόμους, ακούω ότι ο τάδε Πρόεδρος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και γι’αυτό λύθηκαν τα προβλήματά του.  Ακούω Προέδρους να υπερηφανεύοντε για τις επιτυχίες τους ,ακούω για μηχανήματα εδώ  και εκεί . Στο χωριό μου όταν έρχεται κάποιο μηχάνημα αποτελεί είδηση παρά τις έντονες προσπάθειές μου να επιτύχω κάτι καλύτερο.  Οι επισκέψεις μου στις υπηρεσίες του Δήμου είναι ταχτικότατες και τα e-mails που έχω στείλει είναι από τα περισσότερα , αν όχι τα περισσότερα που έχει στείλει Πρόεδρος . Είναι αλήθεια ότι όλα τα παραπάνω τα θεωρούσα υπερβολικά , μέχρι που έκανα μια μικρή έρευνα και διαπίστωσα ότι  όχι μόνο υπερβολικά  δεν ήταν αλλά ίσως να ήταν  και λίγα . Πάνω σε αυτά λοιπόν ήρθαν και δύο γεγονότα που ξεχείλισαν  το ποτήρι .

1.     Ειδοποιήθηκα πριν από 15 ημέρες περίπου από τον Αντιδήμαρχο κ. Κότσαρη ότι έχει έρθει στην Ενότητά μας ένας φορτωτής της περιφέρειας και θα ανέβει και στο χωριό μου για μία ημέρα να κάνω όποιο δρόμο θεωρώ δύσκολο γιατί πράγματι το μηχάνημα ήταν μεγάλο . Ήρθε μάλιστα και ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος ένα απόγευμα στο χωριό μου και κάναμε αυτοψία του δρόμου που θα πήγαινε ο φορτωτής . Πράγματι την επόμενη ημέρα ο φορτωτής ήρθε αλλά μετά από μια ώρα με ενημέρωσε ο χειριστής ότι το μηχάνημα έπαθε βλάβη ,πρέπει να φύγει και θα έρθει κάποια άλλη ημέρα . Έτσι και έγινε. Ήρθε  μία από τις επόμενες μέρες και ανοίξαμε κάποιους δύσκολους δρόμους .  Παρότι  έκανα πολλές προσπάθειες και με την βοήθεια συγχωριανού μου προς την περιφέρεια να παραμείνει ο φορτωτής και άλλη ή άλλες μέρες στο χωριό γιατί έχουμε πολλά προβλήματα   αυτό δεν  έγινε δυνατόν.  Όμως στην συνέχεια , έμαθα ότι ο φορτωτής αυτός ήταν από τρείς μέρες και πάνω σε άλλα χωριά , όπως Οχτωνιά , Αχλαδερή – Μαντράκι , Πυργί και ίσως και αλλού που δεν γνωρίζω .

Πάμε τώρα στο δεύτερο . Ήρθε στην κατοχή μου έγγραφο του κ. Κότσαρη προς τον υπεύθυνο Πολιτικής προστασίας του Δήμου κ. Δημά , το οποίο σας επισυνάπτω: 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ        Αυλωνάρι  22/ 5/2021      

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ                        Αριθμ. πρωτ 4976   

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                  

ΑΛΙΒΕΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δ. Ε. ΑΥΛΩΝΟΣ

 

                                                                              

                                                            

 

                                                                   Προς

                                                                 Κ. Δημά Κωνσταντίνο

                                         Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας

                                            ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ

                                               Υπόψη κ.Νταμηλάκη Μαρία

 

 

       Τα χρήματα που αντιστοιχούν από την Πολιτική Προστασία στην Δ.Ε.Αυλώνος

θα θέλαμε να χρησιμοποιηθούν για καθαρισμό αγροτικής οδοποιίας ως εξής:

Το ποσό 12.100,00 ευρώ από μηχανήματα της Επισκευαστικής  ΕΠΕ  Φωκίτη στις

 

            Τ.Κ. Οκτωνιάς  9  ημέρες

            Τ.Κ. Αυλωναρίου  6  ημέρες

            Τ.Κ. Ορίου  5  ημέρες

            Τ.Κ. Πυργίου  4 ημέρες

 

            Συνολικά  24  ημέρες

 

      Το υπόλοιπο ποσό  4.00,00 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί κατόπιν  σύμβασης με το

 Δήμου Νικόλαο στις

            

             Τ.Κ. Αχλαδερής  3  ημέρες

             Τ.Κ. Νεοχωρίου  2  ημέρες

             Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου  2  ημέρες

             Τ.Κ. Ωρολογίου  4  ημέρες

 

             Συνολικά  11 ημέρες

 

     Οι ανωτέρω εργολάβοι θα πρέπει πριν ξεκινήσουν τις εργασίες καθαρισμού να

  συμβουλεύονται τους Τοπικούς Προέδρους των Κοινοτήτων.

 

                                                              Με εκτίμηση

                                                        Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

                          Δ. Ε. ΑΥΛΩΝΟΣ                                      

                                                ΚΟΤΣΑΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
     Και συνεχίζει ο πρόεδρος κ. Μούντριχας ως εξής: 

Και τώρα ξεκινάνε οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις .

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2019 . Άρα η θητεία του μέχρι τώρα είναι περίπου ένας χρόνος και δέκα μήνες . Στο διάστημα αυτό ποτέ ο Αντιδήμαρχος κ. Κότσαρης δεν κάλεσε τους Προέδρους της ενότητας Αυλώνος να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα της κοινότητάς τους και τις προτεραιότητες λύσης που αυτοί προτείνουν . Οι Πρόεδροι είναι αυτοί που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες , γίνονται δέκτες των προβλημάτων και των παραπόνων τους και κατά συνέπεια είναι οι πλέον αρμόδιοι να μεταφέρουν τα αιτήματα ,όπως θεσμικά είναι σωστό στον Αντιδήμαρχο , για να  προωθηθεί η λύση τους .  Αντί αυτής της διαδικασίας , στο όποιο πρόβλημα,  παίρνουμε τηλέφωνο τον Αντιδήμαρχο και περιμένουμε την λύση … Φυσικά δεν αναφέρομαι σε έκτακτα προβλήματα , αλλά σε αυτά που θα μπορούσαν να προγραμματιστούν  ,όπως είναι η αγροτική οδοποιία και ορισμένα άλλα .

Ο Αντιδήμαρχος λοιπόν ,χωρίς καμία επίσημη  ενημέρωση από τους Προέδρους , γνωρίζει φαίνεται  καλύτερα  από εμάς τις ανάγκες της κοινότητάς μας και κατανέμει όπως είδατε στον παραπάνω πίνακα τις ημέρες δουλειάς των μηχανημάτων στις κοινότητες της ενότητάς  του . Αλήθεια με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή αυτή .Αυτό  κατά την άποψή μου έχει δύο ερμηνείες . Η πρώτη είναι ότι δεν γνωρίζει και δεν ακολουθεί τις διαδικασίες . Η δεύτερη , ότι αυτή η τακτική της αδιαφάνειας , της μη ενημέρωσης, του θολού γενικά τοπίου  , εξυπηρετεί τα μικροπολιτικά του  συμφέροντα . Άλλη ερμηνεία δεν μπορώ να δώσω.  Όμως όσο με αφορά , δεν έχω μάθει να παρακαλάω για κάτι που δικαιούμαι  . Δεν παρακαλάω , απαιτώ . Απαιτώ από τον Αντιδήμαρχο , ενημέρωση , ισονομία , αναλογικότητα στην κατανομή πόρων και μηχανημάτων .

Εννοείται  ότι δεν έχω καμία απολύτως αντιπαλότητα με τις υπόλοιπες κοινότητες της Δημοτικής μας Ενότητας . Η παραπάνω διαμαρτυρία γίνεται προς ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου , αν και κατά την γνώμη μου , θα έπρεπε να παρακολουθούν και να γνωρίζουν . Γίνεται προς ενημέρωση των κατοίκων , ιδιαίτερα της κοινότητάς μου για να γνωρίζουν τι συμβαίνει και είμαι στην διάθεση του οποιουδήποτε οργάνου του Δήμου , να αναπτύξω εκτενώς τις απόψεις μου για τον τρόπο λειτουργίας και σχέσης Αντιδημάρχου –Προέδρων .

Μερικές ακόμη παρατηρήσεις .

 Οι κοινότητες της Οχτωνιάς και της Αχλαδερής  δικαιούνται ανταποδοτικά τέλη από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους και κατά συνέπεια αρκετά έργα εκτελούνται μέσω των ανταποδοτικών αυτών τελών .

Ο Αγιώργης , μέχρι την στιγμή  που γράφονται οι γραμμές αυτές , δεν έχει δει μηχάνημα στους δρόμους του , πέρα από αυτό της περιφέρειας για μία ημέρα , που ανέφερα παραπάνω . Οι επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται δίκαια ότι δεν μπορούν να θερίσουν  και να έχουν μία στοιχειωδώς καλή πρόσβαση στις μονάδες τους . Έχουν καταστρέψει τα αυτοκίνητά τους . Μιλάμε για κεντρικούς δρόμους ,από τους οποίους διέρχονται καθημερινά πολλοί συγχωριανοί μου Προτείνουν να κατέβουμε ως χωριό οργανωμένα στον Δήμο , να διαμαρτυρηθούμε για την εγκατάλειψη και να απαιτήσουμε λύση . Μην εκληφθεί ως απειλή , είναι το τελευταίο που μπορούμε να κάνουμε.

Η αγροτική οδοποιία είναι αρμοδιότητα της τεχνικής υπηρεσίας . Τα παραπάνω που ανέφερα , για όποιον διάβασε προσεκτικά , αναφέρονται στην περιφέρεια και την πολιτική προστασία ,γι΄αυτό  ήταν αρμοδιότητα του Αντιδημάρχου . Τώρα που θα ξεκινήσουν έργα και μέσω  της τεχνικής υπηρεσίας  ( έχει αργήσει χαρακτηριστικά και έχει ευθύνες ) θεωρώ ότι πρέπει να λάβει υπόψη  της τα παραπάνω ,αφού προφανώς ενημερωθεί για την αλήθεια όσων γράφω και να αποκαταστήσει τα πράγματα .