Η Λίμνη τιμά τον μεγάλο Ευβοιώτη ήρωα Αγγελή Γοβιό [ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ]

Στην πλατεία Ηρώων της Λίμνης Ευβοίας, όπου δεσπόζει το άγαλμα του σπουδαίου ήρωα Αγγελή Γοβιού, πραγματοποιήθηκε βραδάκι Κυριακής 4/7/2021, η καθιερωμένη  σεμνή και συνάμα λαμπρή  τελετή μνήμης και απόδοσης τιμών, μετά από την Δοξολογία και την επιμνημόσυνη Δέηση όπου χοροστάτησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγαίων και Νηλέως Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Λιάσκος και ο πατήρ  Ιωάννης Σεφέρης.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Ξένια Χασιώτη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου. 
Χαιρετισμό  απεύθυνε ο Δήμαρχος  Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης. Ακολούθησαν με την ερμηνεία ενός τραγουδιού, γραμμένο για  τον ήρωα,  τρία, μικρής ηλικίας παιδιά, στα οποία μεταλαμπαδεύεται η φλόγα του ελληνισμού και του  σεβασμού για τον ευλογημένο ετούτο τόπο που γέννησε δύο σπουδαίους πρωτοστάτες  αγωνιστές της Ελληνικής επανάστασης  του 1821, τον Αγγελή Γοβιό και την Λέλα Καραγιάννη.  
Τον  Επετειακό Λόγο  της ημέρας παρουσίασε με αναλυτικά τα ιστορικά στοιχεία ο  κ. Δημήτρης Αποστόλου, "ΕΛΥΜΝΙΟΣ", τ. επιμελητής του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λίμνης .

Εν συνεχεία ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων,  από το Δήμαρχο κ. Τσαπουρνιώτη, από τη Γραμματέα Συνδέσμου Ηρωΐδας Λέλας Καραγιάννη κα Ουρανία Κομπορόζου και τέλος από τον Απόγονο του Αγγελή Γοβιού, κ. Στυλιανό  Τζουτζά, ο οποίος  απήγγειλε τιμές προς τον ήρωα πρόγονό του.
 Η τελετή του εορτασμού ολοκληρώθηκε, κρατώντας οι παραβρισκόμενοι  ενός λεπτού σιγή και  ερμηνεύοντας όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο. 
Στην εκδήλωση επίσης, παραβρέθηκαν, οι πρώην δήμαρχοι κ. Ανέστης Ψαρρός, κ. Κωνσταντίνος  Μάρκου και ο κ. Ιωάννης Μπλουκίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πατσιούρας, ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.  Σταύρος Κουτσουράς, οι δημοτικοί  Σύμβουλοι κ.  Γιάννης Στεργίου κα Ελπίδα Ψαρρού και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Λίμνης κ. Γιάννης Τριανταφύλλου. Παρέστησαν και  τα Σώματα Ασφαλείας Λιμενικού και Πυροσβεστικής, ο Λιμενοσταθμάρχης Λίμνης, Ανθυπασπιστής Λ.Σ κ. Σακαγιάννης  Ευάγγελος  και ο Προϊστάμενος  Κλιμακίου Πυροσβεστικής Λίμνης, Πυραγός  κ. Κακαράς Χαράλαμπος.  


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗ


ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΌ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ


ΑΝΑΦΟΡΑ  ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΠΌΓΟΝΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΥ κ. Στυλιανό  Τζουτζά 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
  


Την εκδήλωση παρουσίασε η Ξένια Χασιώτη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου. 
Λίγα λόγια για τον Ευβοιώτη  ήρωα Αγγελή Γοβιό (sansimera.gr)

Ο Αγγελής Τζουτζάς ή Τζοτζάς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1780 στη Λίμνη Ευβοίας. Το Γοβγίνας ή Γοβιός είναι παρατσούκλι και παρέπεμπε στο γνωστό ψάρι του γλυκού νερού, ίσως εξαιτίας της προϋπηρεσίας του στη θάλασσα.

Παλιός κλέφτης και παλληκάρι, ο Γοβγίνας είχε αγνό χαρακτήρα και έντονη την αίσθηση του δικαίου. Γι’ αυτό και δεν ανεχόταν να βλέπει τους φτωχούς συμπατριώτες του να καταπιέζονται, όχι μόνο από τον Τούρκο δυνάστη, αλλά και από τους ισχυρούς κοτζαμπάσηδες της περιοχής. Γρήγορα ήλθε σε προστριβή μαζί τους και η παραμονή του στη Λίμνη κατέστη αδύνατη. Έτσι, το 1817 κατέφυγε στην Αυλή του Αλή Πασά, όπου μυήθηκε στη στρατιωτική τέχνη.

Μετά την κήρυξη της Επανάστασης ακολούθησε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, με τον οποίο είχε γνωριστεί στα Ιωάννινα και μαζί του πολέμησε στο Χάνι της Γραβιάς (8 Μαΐου 1821), όπου διακρίθηκε για τη γενναιότητά του και τις στρατιωτικές του ικανότητες.

Στη συνέχεια κλήθηκε από τους προκρίτους της Βόρειας Εύβοιας να αναλάβει τη διοίκηση τον τοπικών επαναστατικών σωμάτων, που βρίσκονταν σε κατάσταση αποσυνθέσεως, εξαιτίας των αποτυχιών του οπλαρχηγού Βερούση Μουτσανά (εξαδέλφου του Οδυσσέα Ανδρούτσου) και της ισχυρής παρουσίας των Οθωμανών στο νησί. Οι κοτζαμπάσηδες, οι οποίοι πριν από τέσσερα χρόνια τον είχαν αναγκάσει να εκπατρισθεί, τώρα τον έβλεπαν ως σωτήρα.

Ο Γοβγίνας οργάνωσε το ελληνικό στρατόπεδο στα Βρυσάκια, κοντά στη Χαλκίδα και κατέστρωσε σχέδιο για την αναστροφή της κατάστασης. Λίγες ημέρες μετά την άφιξή του επιτέθηκε κατά των Τούρκων στα Ψαχνά και τους καταδίωξε ως τη Χαλκίδα, αναπτερώνοντας το ηθικό των επαναστατών. Κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών γύρω από τη Χαλκίδα σκοτώθηκε ο επικίνδυνος οθωμανός Οσμάν Χατζαράκης από την Κάρυστο, ο μπέης της οποίας Ομέρ εξουσίαζε όλη τη νότια Εύβοια.

Στις 14 Ιουλίου 1821 ο Ομέρ Βρυώνης βρέθηκε στη Χαλκίδα, αποφασισμένος να καταπνίξει κάθε επαναστατική κίνηση στην Εύβοια. Την επομένη επιτέθηκε κατά του ελληνικού στρατοπέδου στα Βρυσάκια, αλλά αποκρούσθηκε από τον Γοβγίνα και τους 300 άνδρες του, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 70 νεκρούς στρατιώτες του και υπερδιπλάσιους τραυματίες. Στη μάχη, που διάρκεσε επτά ώρες, αναγνωρίστηκε η προσωπικότητα και ο στρατηγικούς νους του Γοβγίνα. Ο Ομέρ Βρυώνης επανήλθε στις 18 Ιουλίου στα Βρυσάκια, αλλά και πάλι αποκρούσθηκε από τον Γοβγίνα, που είχε καταφύγει στις γύρω ορεινές περιοχές. Έτσι, αναγκάσθηκε ταπεινωμένος να εγκαταλείψει την Εύβοια και να βαδίσει κατά της Αθήνας.

Στα μέσα Αυγούστου του 1821 πληροφορήθηκε ότι ο Βερούσης Μουτσανάς βάδιζε κατά της πατρίδας του Λίμνης, αποφασισμένος να την κάψει για να εκδικηθεί τους προκρίτους που τον είχαν καθαιρέσει. Τον συνόδευαν αρκετοί άνδρες, στους οποίους είχε υποσχεθεί λεηλασίες και διαρπαγές. Ο Γοβγίνας ξεκίνησε αμέσως κατά του προκατόχου του στην αρχηγία του αγώνα στη Βόρεια Εύβοια. Τον συνάντησε έξω από τη Λίμνη και αφού τον χτύπησε, τον εξανάγκασε να φύγει από την Εύβοια.

Στα μέσα Φεβρουαρίου του 1822 ο Αγγελής Γοβγίνας ανέλαβε τη διοίκηση όλων των ευβοϊκών στρατιωτικών σωμάτων, μετά την ανεξήγητη ανάκληση του Οδυσσέα Ανδρούτσου από την περιοχή, με διαταγή του Αρείου Πάγου (κυβερνητικό σώμα της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος). Στόχος του Γοβγίνα ήταν πρώτα να αποκλείσει του Τούρκους της Χαλκίδας και στη συνέχεια να βαδίσει απερίσπαστος κατά της Καρύστου.

Το σχέδιό του έγινε αντιληπτό από τους Τούρκους της Χαλκίδας, οι οποίοι συγκρότησαν στρατιωτικό σώμα εκ 1000 ανδρών με επικεφαλής τον Κενάν Αγά και επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά του ελληνικού στρατοπέδου στα Βρυσάκια το βράδυ της 28ης Μαρτίου 1822. 

Στη μάχη που επακολούθησε, ο Γοβγίνας παρασύρθηκε σε μία καλοστημένη ενέδρα και τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα στην πλάτη. Λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε. Την επομένη, οι Τούρκοι βρήκαν τον νεκρό Γοβγίνα και αφού του έκοψαν το κεφάλι, το περιέφεραν θριαμβευτικά επί οκτώ ημέρες στους δρόμους της Χαλκίδας υπό τους κανονιοβολισμούς των φρουρίων της πόλης.

Η λαϊκή μούσα θρήνησε στον Γοβγίνα με τους ακόλουθους στίχους:

Για σένα, μωρ’ Αγγελή, κλαίει το Γριπονήσι

που χάθηκες κατακαμπής με όλο το γιουρούσι.

Εσύ δεν επολέμαγες μες στης Γραβιάς το χάνι

μ’ οχτώ χιλιάδες Γκέκηδες και βγήκες παλικάρι;

Μα οι Μπαλαλαίοι τα σκυλιά σούφαγαν το κεφάλι.  

Σε κλαίει ούλ’ η Ρούμελη τ’ ήσουνα παλικάρι. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια