Έφτασε ο καύσωνας στην Ελλάδα

Το σφοδρό «κύμα» καύσωνα έφτασε στην Ελλάδα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμη και στους 41 βαθμούς. Από τα χαράματα όσοι άνοιξαν τα παράθυρα διαπίστωσαν ότι φυσάει ένας καυτός άνεμος.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, ο υδράργυρος την Τετάρτη θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, ενώ στις περισσότερες περιφέρειες η θερμοκρασία θα πλησιάσει αρκετά αυτά τα επίπεδα.

Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία, φτάνοντας τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στα ύψη θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ και η Αττική θα βράσει με 40άρια.


Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Για μια ανησυχητική κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε συγκεκριμένα ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές μέρες - τουλάχιστον έως την Τρίτη -, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ακραίο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας κυρίως από την Παρασκευή 30/7.

Εκτός των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Επισημαίνεται ότι από την Παρασκευή 30/7 οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

ieidiseis.gr