Θα γίνει το παζάρι της Αγίας Μαρίνας στο Αλιβέρι εφέτος ;


Ένα από τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία στο Αλιβέρι και τα περίχωρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι εάν λόγω της συγκυρίας του covid θα πραγματοποιηθεί ή όχι το «Παζάρι της Αγίας Μαρίνας», το οποίο πραγματοποιείται για τρεις ημέρες στην Χάρη της, στις 17 Ιουλίου. Το θέμα έφερε, μόλις 15 ημέρες πριν, στο χθεσινό (1/7) δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κύμης Αλιβερίου η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα Αλεξάνδρα Θαλασσινού, θέτοντας το ως προς ημερήσιας διάταξης .
Η κα Θαλασσινού ανέφερε στην εισήγησή της :
Λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού και κάποιων τεχνικών δυσκολιών (αλλά και λόγω του ότι πέρσι η δημοτική αρχή εξέφρασε την απαράδεκτη άποψη ότι το συγκεκριμένο παζάρι δεν έχει έσοδα για το Δήμο παρά μόνα έξοδα) πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε το από πολύ παλιά ερχόμενο έθιμο της εμποροπανηγύρεως-παζαριού της Αγίας Μαρίνας, και όπως όλοι ξέρουμε, ένα έθιμο, όταν δεν πραγματοποιηθεί μια χρονιά, κινδυνεύει να χαθεί…Τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι η ιστορία και η φυσιογνωμία της περιοχής μας και δε θέλουμε να αλλοιωθούν ή να χαθούν με το πέρασμα των χρόνων… Δεδομένου ότι θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα(μάσκες κι ας είναι σε εξωτερικό χώρο, αποστάσεις, αποστάσεις πάγκων όπως στις λαϊκές αγορές, κτλ) και δεδομένου ότι θα μας διαβεβαιώσετε ως Επιτροπή Διαχείρισης του κορωνοϊού στο Δήμο ότι το ποσοστό εμβολιασμένων στο Αλιβέρι υπερβαίνει το 50% όπως ορίζει η μέχρι τώρα κείμενη νομοθεσία, κρίνουμε απαραίτητο να γίνει φέτος το παζάρι και να το αναβαθμίσουμε, ερχόμενοι σε επαφή με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου και πολλούς ντόπιους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων (πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους)…Δηλώνουμε ως παράταξη τη διαθεσιμότητά μας να βοηθήσουμε σε όποια εργασία μας ζητηθεί ώστε να υλοποιηθεί το παζάρι…Όλοι μας λόγω της πολύμηνης καραντίνας εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας και έχουμε χάσει την κοινωνική επαφή και συναναστροφή, οι δε παραγωγοί και οι έμποροι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή όπως και όλη η κοινωνία λόγω της υγειονομικής κρίσης…Θεωρούμε ότι, αν τηρηθούν τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια όλων μας, είναι καλό να γίνει φέτος το παζάρι της Αγίας Μαρίνας… Εξάλλου με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έχει δεσμευτεί το ποσό των 2.500€ για το παζάρι της Αγίας Μαρίνας.
Ο Πρόεδρος κ. Ζέρβας επισήμανε ότι για να πραγματοποιηθεί το παζάρι, βάση της νομοθετικής διάταξης θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 50% στην Περιφέρεια, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί, κι όχι μόνο στο εύρος του Δήμου. Οπότε θα πρέπει να παρακολουθούν τις νέες αποφάσεις που μεταβάλλονται καθημερινά, μήπως κάποιο μέτρο αρθεί κι επιτρέψει αυτές τις διοργανώσεις.
Την επιβεβλημένη ανάγκη να αναβαθμιστεί το παζάρι της Αγίας Μαρίνας κι όχι απλά να πραγματοποιηθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της κοινότητας Αλιβερίου κ. Γεώργιος Παπαδιόχος.
Η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου κα Βότση ανέφερε πως ήδη ο Σύλλογος έχει προετοιμάσει κάποιες εκδηλώσεις για τις ημέρες του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας κι επισήμανε πως το παζάρι αυτό αποτελεί παράδοση για τον τόπο που πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα που ενισχύει την αγοραστική κίνηση στο Αλιβέρι, η οποία έχει ιδιαίτερη ανάγκη από τόνωση.
Την συζήτηση επί του θέματος έκλεισε ο πρόεδρος κ. Ζέρβας κάνοντας την πρόταση...Να συνεργαστούν ο δήμος, η κοινότητα και ο Εμπορικός Σύλλογος ώστε ακόμη κι εάν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το παζάρι της Αγίας Μαρίνας, να διοργανώσουν κάτι άλλο...