Έφυγε από τη ζωή ο "βοσκός των Ιμίων", Αντώνης Βεζυρόπουλος


Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Αντώνη Βεζυρόπουλου, ο βοσκός των Ιμίων, μια εμβληματική μορφή που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα για την ελληνικότητα των δύο νησίδων και πολλές αναφορές έχουν γίνει στο πρόσωπό του, την ιστορία του και την παρουσία του στα Ίμια. Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος, ο οποίος για περισσότερα από 20 χρόνια διατηρούσε περίπου 40 κατσίκια πάνω στις δύο νησίδες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Ιουλίου στην ακριτική και αγαπημένη του Ψέριμο όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες.


Η σορός του μεταφέρθηκε το πρωί στην Κάλυμνο από την Ψέριμο όπου τον συνόδευαν η σύζυγος του, η κόρη του που έχει έρθει από την Αμερική και ο μικρός γιος του. Στον προβλήτα για το τελευταίο αντίο ανέμεναν ο άλλος γιος του και συγγενείς.

Το 1984 πήγε για πρώτη φορά τα ζώα του στα Ίμια

«Μετέφερα για πρώτη φορά τα ζώα μου στη νησίδα το 1984. Έπαιρνα τη βάρκα μου από την Κάλυμνο και πήγαινα εκεί για να τα φροντίζω. Παράλληλα μπορούσα να ψαρεύω. Σταμάτησα για λίγο λόγω της κρίσης του 1996. Μετά, όμως, συνέχισα. Πήγαινα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Με βοηθούσαν πότε τα αγόρια μου και πότε η γυναίκα μου. Τότε έπαιρνα σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα. Με αυτήν έπρεπε να ζήσω. Μου έδιναν και ένα μικρό ποσό από τον Δήμο και έτσι μπορούσα, έστω με δυσκολίες, να βόσκω τα πρόβατά μου. Κάποια στιγμή, κοντά στο 2004, έπαψαν να μου δίνουν χρήματα για να καλύπτω μέρος των εξόδων μου, κυρίως τα πετρέλαια για τη βάρκα» είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια ο Αντώνης Βεζυρόπουλος.

Για τους Τούρκους

Για τις τουρκικές παρενοχλήσεις όταν ταξίδευε με τη βάρκα του είχε μιλήσει ακόμη ο Αντώνης Βεζυρόπουλος. «Με θυμάμαι να ταξιδεύω με τη βάρκα μου για τη νησίδα και να έρχονται δίπλα μου μεγάλα τουρκικά σκάφη κάνοντας ελιγμούς. Σαν τώρα θυμάμαι τα άσπρα μεγάλα πλωτά τους. Δημιούργησαν απόνερα με σκοπό να με βουλιάξουν. Η βάρκα μου ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τα δικά τους σκάφη. Έδειχναν να μην τους ενδιαφέρει αν πέσω στη θάλασσα και πνιγώ από τα κύματα. Τους έδειχνα, όμως, από την πλευρά μου ότι είχα το σθένος να συνεχίσω" είχε πει χαρακτηριστικά.