Βαγγέλης Αποστόλου: "Οι ανεμογεννήτριες εισβάλλουν και στη Βόρεια Εύβοια"H δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού, με αφορμή τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Βόρεια Εύβοια. 


Με θέμα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας ο βουλευτής Εύβοιας Αποστόλου Ευάγγελος καταίθεσαι προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υπ’ αριθμ. 6472/28.07.2021 επιστολή του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, σύμφωνα με την οποία εξέφρασε  την πλήρη αντίθεσή του και διαφωνία για τη χορήγηση τριών αδειών για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:
Φαίνεται ότι δεν αρκούν για τα συμφέροντα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες σε 34 γιγαντιαία πάρκα στη νότια Εύβοια, ούτε οι εκδοθείσες πρόσφατα από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άδειες παραγωγού για μία νέα επένδυση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470 MW στη Βόρειο–Κεντρική και 4 στη Νότια Εύβοια.
Η ΡΑΕ ενέκρινε επιπλέον και δύο σταθμούς αιολικών πάρκων, τον έναν ισχύος 48 MW στη κτηματική περιφέρεια των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των Δήμων Μαντουδίου–Λίμνης-Αγίας Άννας και Διρφύων-Μεσσαπίων και τον άλλο ισχύος 34 MW, που μπορεί να συμπεριλάβει ακόμη 174 MW από μια αίτηση που είχε υποβληθεί από το 2005 και αξιολογήθηκε τώρα, στην κτηματική περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως, του Δήμου Μαντουδίου–Λίμνης-Αγίας Άννας , της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Δηλαδή μιλάμε συνολικά για αιολικούς σταθμούς 276 MW.


Είναι θετικό ότι οι Δήμοι που υφίστανται την επίθεση αντέδρασαν άμεσα, ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης-Αγίας Άννας με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που υπέβαλλα ως αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό και ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων με την ενδικοφανή προσφυγή του, που ετοιμάζεται να καταθέσει.
Στηρίζουμε την προσπάθεια κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών των δύο Δήμων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών των συγκεκριμένων περιοχών γιατί:
1) ήδη η Εύβοια έχει καλύψει τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια ,
2) ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura και
3) θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό».
Επισυνάπτεται η αναφορά με το απόσπασμα των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου–Λίμνης-Αγίας Άννας.