Λαμπρά εγκαίνια Φωτογραφικής Έκθεσης στο Μπούρτζι Καρύστου από την Ελληνική Επιτροπή UNESCO [ΦΩΤΟ& ΒΙΝΤΕΟ]

 Τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Παρουσίασης των Ελληνικών Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επιτροπής της UNESCO, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, στο κάστρο  Μπούρτζι, ενετικής κατασκευής του  1350, το οποίο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα  αξιοθέατα της Καρύστου. 

Την έναρξη των  εκδηλώσεων  έκανε η Πρόεδρος της Ελληνική Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερινή Τζιτζικώστα η οποία από το 2004 έχει καταγράψει  μια πλούσια θητεία, κατά την οποία πέτυχε να  αναβαθμίσει τον ρόλο της επιτροπής σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνοντας σε επαφή τους πολιτιστικούς και θεσμικούς φορείς της Ελλάδας με τους διεθνείς εταίρους. 
Η κα Τζιτζικώστα καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους κι ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον  άμεσο συνεργάτη της στο υπουργείο Εσωτερικών για την Επιτροπή της UNESCO, κ. Ιωάννη Μανώλη, τόσο για  την πρωτοβουλία όσο και για την άριστη διοργάνωση που φρόντισε
Στη συνέχεια  ο παρουσιαστής των εκδηλώσεων κ. Παναγιώτης Τσολιάς, δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Αττικής και π. διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της ΕΡΤ, έδωσε τον λόγο στην Δρ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη  της Εφορίας  αρχαιοτήτων Ευβοίας, η οποία έχει διατελέσει μια σειρά πολυάριθμων ερευνών από το 2018, παράγοντας  σημαντικό έργο ενώ μια έρευνα σταθμός στην νότια Καρυστία, είναι εκείνη  που αφορά της εγκαταστάσεις της αρχαϊκής περιόδου  στα αρχαία λατομεία. Η κα Σίμωσι έκανε εκτενέστερη αναφορά στα έργα που κοσμούν την Φωτογραφική Έκθεση της ιδιαίτερης κληρονομιάς  UNESCO, ευχαρίστησε την πρόεδρο κα Τζιτζικώστα και τον project manager κ.  Ιωάννη Μανώλη. Τόνισε πως η έκθεση αυτή που έχει επισκεφτεί πολλά σημεία του κόσμου, ήταν μια πρόκληση για την υπηρεσία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, που με μεγάλο ενδιαφέρον ενέκρινε την  παραχώρηση του μνημείου Μπούρτζι για την  έκθεση. Τέλος η κα Σίμωσι, αναφέρθηκε σε όλη τη δράση της υπηρεσίας αρχαιοτήτων στην περιοχή  ενώ ευχαρίστησε για την συνεργασία την Υπεύθυνη  τμηματάρχη Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και μουσείων κα Φανή Σταυρουλάκη που παρίσταντο  καθώς και την κα  Παναγιώτα Γιακουδάκη , ενώ επισήμανε πως βρισκόμαστε στη αναμονή ανακήρυξης αναγνώρισης, κάποιου  μνημείου στην Εύβοια από την UNESCO.
Εγκάρδιο χαιρετισμό, απεύθυνε ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος,  ο οποίος καλωσόρισε με χαρά τις δράσεις της UNESCO αλλά και της Εφορίας Αρχαιοτήτων στο Δήμο Καρύστου.
Με την παρουσία τους τίμησαν την έναρξη των εκδηλώσεων, o Πρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου κ. Πέτρος Κρίσιλιας, ο Βουλευτής  Ν.Δ Εύβοιας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο διευθυνής  του Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου κ. Αναστάσιος Μίχας, η περιφερειακή σύμβουλος Εύβοιας κα Άννα Καρύκα, ο επιμελητηριακός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Αλεξανδρής,  η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Δρ Ρενάτα Δαλιανούδη και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριος Μαντζούρης οι οποίοι θα είναι οι ομιλητές της αποψινής εκδήλωσης στην παραλία Μαρμαρίου, στις 19:30 που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μαρμαρίου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι κυρίες και τα παιδιά απόλαυσαν μια υπέροχη ρομαντική βόλτα με τις άμαξες και τα άλογα στην υπέροχη παραλία  το οποίο έσφυζε από κόσμο.

Ακολουθούν  πλούσιες  οπτικοακουστικές πληροφορίες από την εκδήλωση  : 
  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ