Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αναζωπυρώσεις στην Εύβοια


Συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά στην Εύβοια. Η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια είναι τεράστια αφού σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα, έκταση που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.


Στην πύρινη λαίλαπα βρίσκονται δάση, σημαντικοί πνεύμονες για τη χώρα, περιουσίες αλλά και σπίτια.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Βόρεια Εύβοια με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Αυτή την ώρα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στην Εύβοια, "Η φωτιά είναι σε εξέλιξη με πολλές αναζωπυρώσεις σε όλη την καμένη έκταση".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση είναι περισσότερο ήρεμη στο νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια.
Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως  το απόγευμα της Κυριακής 8/8, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

"Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά", είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος
"Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά", συμπλήρωσε.

Στο Δήμο Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας δεν υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις είναι πολύ επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος "Στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες".
Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.
"Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους "πριονάδες". Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως "Οι "πριονάδες" έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών".


Όσον αφορά τα μέτωπα της φωτιάς τώρα, τις τελευταίες ώρες οι πυροσβέστες παλεύουν με την φωτιά  που εξελίσσεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Πέρα από την ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια βοηθούν και δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι πολύ κρίσιμο και δεν πρέπει να περάσει η φωτιά από εκεί.

Ακόμη την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν τόσο επίγεια όσο και εναέρια μέσα.
Ισχυρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν εδώ και λίγη ώρα και στα Ελληνικά  


Τέλος θα έπρεπε να σημειωθεί πως οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, αφού  οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο iefimerida επιχειρούν 7 ελικόπτερα και όχι τα αεροσκάφη λόγω της κακής ορατότητας.