Αυξάνονται οι νεκροί του φονικού σεισμού στην Αϊτή - Έφτασαν τους 1.300Στην Αϊτή σχεδόν  1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 5.700 τραυματίστηκαν, με τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, από το φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο 14/8/21, τη χώρα, στις 08:29 τοπική ώρα· (15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών .Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλονται για την διάσωση επιζώντων από τα ερειπωμένα κτίρια, πριν την έλευση της τροπικής καταιγίδας Grace που αναμένεται τις επόμενες ώρες.


Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια. Δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν.

Η μεταβατική κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις πληγείσες περιοχές.

Ο σεισμός του Σαββάτου χτύπησε ενώ στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου 2010, ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία.

Η Αϊτή, που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό, στην πρόκληση της ανοικοδόμησης, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αϊτινοί είχαν μείνει άστεγοι τα τελευταία χρόνια, πλήττεται συχνά από κυκλώνες και παραμένει βυθισμένη σε κοινωνικοπολιτική κρίση που έχει οξυνθεί. 

Η χώρα, πριν τον τελευταίο φονικό σεισμό, ακόμη προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις  7 Ιουλίου.