Η Βόρεια Εύβοια μετά την καταστροφή - Η επόμενη ημέρα για τους κατοίκουςΑποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τη Βόρεια Εύβοια καθώς η φωτιά που έκαιγε επί 9 ημέρες την περιοχή άφησε πίσω της την απόλυτη καταστροφή.Χθες, Τετάρτη 11 Αυγούστου η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Managment Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε μία εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την εικόνα, η καμένη έκταση στη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 507.000 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 700.000. Τα παραπάνω νούμερα καθιστούν τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια τη χειρότερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μόνο μία πυρκαγιά.

Χθες, και ο μετεωρολογικός σταθμός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνα από τον ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δορυφόρο Sentinel-2 που κατέγραψε τις καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 και της Τετάρτης 11/8. Με βάση τις εικόνες αυτές και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι καμένες εκτάσεις την Κυριακή 8/8 ήταν περίπου 460.000 στρέμματα ενώ την Τετάρτη 11/8 510.000 στρέμματα.

Σε μια από τις εικόνες, παρουσιάζονται με καφέ αποχρώσεις οι καμένες περιοχές και τα κυριότερα ενεργά μέτωπα το μεσημέρι της Κυριακής 8/8, με το μέτωπο κοντά στο Αρτεμίσιο να ξεχωρίζει.

Σε άλλη εικόνα, παρουσιάζονται οι καμένες εκτάσεις το μεσημέρι της Τετάρτης 11/8 ενώ σημειώνονται και οι περιοχές που κάηκαν στο διάστημα των τελευταίων 3 ημερών.

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από τις καταστροφές στην Βόρεια Εύβοια.
Στο νησί, ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές, ενώ οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν σιγά σιγά στα χωριά τους.

Το Mega βρέθηκε στο χωριό της Κοκκινομηλιάς όπου κάτοικος που είχε εγκαταλείψει την περιοχή περιγράφει στην κάμερα την κατάσταση που επικρατεί τώρα.
"Περάσαμε πολύ δύσκολα, εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Φύγαμε νύχτα από εδώ. Φύγαμε μόνοι μας, μεταξύ μας ειδοποιηθήκαμε. Αφού φύγαμε δήλωσαν εκκένωση του χωριού. Μας ειδοποίησε ο πρόεδρος ότι η φωτιά έχει ξεφύγει και πρέπει να φύγουμε και έκαψε κάποια σπίτια. 20 σπίτια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα, δεν μπορούν να μείνουν οι κάτοικοι, εξοχικά και μόνιμες κατοικίες. Γυρίσαμε 3-4 ημέρες και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε, και ούτε θα συνέλθουμε ποτέ. Καταστρέψαμε το καλύτερο κομμάτι της Εύβοιας", δήλωσε στη κάμερα του ΜΕGA κάτοικος της Κοκκινομηλιάς.
Καταστροφές όμως σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας από την πυρκαγιά. Εκτός από σπίτια, καταστράφηκαν και επιχειρήσεις, αγροτικές εκτάσεις και χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.