Η φωτιά έφτασε στην εθνική οδό στον κόμβο της ΜαλακάσαςΕπικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Βόρεια Αττική καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τη Μαλακάσα, καίγοντας πυκνό δάσος.


Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις και μηχανήματα που προσπαθούν να φτιάξουν αναχώματα για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Η φωτιά έφτασε στον κόμβο Μαλακάσας το βράδυ της Παρασκευής και πέρασε από την δεξιά πλευρά της Εθνικής, μπαίνοντας πλέον στο δήμο Ωρωπού.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης δόθηκε εντολή εκκένωσης εκτός από τη Μαλακάσα, στους οικισμούς Μαυροσουβάλα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Λεβίσι.
Οι φλόγες κατακαίνε επίσης Βαρυμπόμπη, Σταμάτα, Άγιο Στέφανο και Κρυονέρι μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνθηκε προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.
Λίγο πριν τις 21:00, ρίψη στο σημείο πραγματοποίησε το Beriev, ενώ στο σημείο επιχειρούσε ως το τελευταίο φως της ημέρας και ένα ελικόπτερο «Έρικσον».

Νωρίτερα, έλαβαν νέο μήνυμα 112 οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης το οποίο έγραφε :
«Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές για λόγους ασφαλείας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λίγο αργότερα, η υπηρεσία 112 έστειλε νέο μήνυμα με το οποίο καλούσε όσους βρίσκονταν στους Θρακομακεδόνες να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς τις Αχαρνές, μέσω λεωφόρου Κύμης.
Επίσης το 112 έστειλε μήνυμα για εκκενώσεις σε Ροδόπολη και Σταμάτα γράφοντας: « Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ροδόπολης ή Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφ. Θησέως και Κηφισίας».


Μαίνεται η φωτιά σε Πευκόφυτο και οικισμό Ποντίων στον Άγιο Στέφανο.
Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας.
Από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε βίντεο του Open νωρίτερα, οι εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφές, με τις φλόγες να έχουν κάψει σπίτια και αυτοκίνητα, εκτός φυσικά από δέντρα και φυσικό περιβάλλον.

Από νωρίς το απόγευμα, οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά τη Σταμάτα, στις παρυγές της πόλης. Μάλιστα, φαίνεται πως σήμερα όλη την ημέρα το μέτωπο της φωτιάς κινείται ανεξέλεγκτο προς τη Λίμνη του Μαραθώνα.
Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Νέες εστίες φωτιάς σε Πετρούπολη και Σούνιο.
Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

Τέλος,  υπάρχει μαρτυρία που υποστηρίζει πως η φωτιά στο Σούνιο που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, κάτι που υποστηρίζει και η δημοτική αρχή της περιοχής. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό πως η πυρκαγιά αυτή τέθηκε υπό έλεγχο.