Επιστολή Νίκου Μαστροκώστα προς Βουλευτές, Περιφέρεια και Δήμο, να σταματήσει τώρα η κατάργηση, υποβάθμιση, συγχώνευση των Σχολείων


Ο κ. Νικόλαος Μαστροκώστας, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου, Μέλος της Α΄ Σχολικής Επιτροπής Παιδείας με επιστολή του το Σάββατο 22 Αυγούστου, προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους Βουλευτές και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά άμεσα να ασκηθούν πιέσεις από όλους τους φορείς ώστε να μην καταργηθούν, να μην υποβαθμιστούν, να μην συγχωνευτούν σχολικές μονάδες στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια κυρίως μετά τις τραγικές καταστροφές της πυρκαγιάς τον φετινό Αύγουστο. Ωστόσο σήμερα Δευτέρα 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ Δήμου Κύμης Αλιβερίου γι αυτό το θέμα.Ένα σοβαρό θέμα η κατάργηση των δημοτικών και νηπιαγωγείων στον δήμο Κύμης Αλιβερίου και  στο νομό δημιουργείτε με την ανακοίνωση του νέου ΦΕΚ - Β 3897 – 20.08.2021 υπ αριθμ .  Φ.10/ΜΑ/102319/Δ1 της κοινής υπουργικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ  Θ. Σκυλακάκη και της υφυπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων κυρίας Ζ. Μακρή που  αναφέρεται στην ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, υποβιβασμό, των δημοτικών σχολείων και  νηπιαγωγείων του δήμου μας και του νομού μας . 

Είναι σοβαρό θέμα η κατάργηση των δημοτικών και νηπιαγωγείων στον δήμο μας και στο νομό .

Καταργούνται: 

1. Το νηπιαγωγείο Βέλους πριν καν ανοίξει.  

Στο Βέλος οι γονείς είχαν κάνει αίτηση πριν ένα μήνα με αιτήσεις 10 παιδιών να ανοίξει το  νηπιαγωγείο και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας Παιδείας του νομού Ευβοίας το ενέκρινε ενώ είπαν  και δια ζώσης και τηλεφωνικά μετά ο διευθυντής σε εμένα και στον Πρόεδρο της κοινότητας  Βέλους κ Μπόκαρη Άγγελο όταν καταθέσαμε τις αιτήσεις των γονέων στον προϊστάμενο της  διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της πρωτοβάθμιας  σχολικής επιτροπής Παιδείας του δήμου Κύμης - Αλιβερίου κ Σαμαρά Χρίστο ότι το νηπιαγωγείο θα ανοίξει .  

Το ΦΕΚ υπολόγισε τις εισηγήσεις του 2020 παρόλο που δεν τις έλαβε υπόψιν ενώ για το  νηπιαγωγείο Βέλους που ήταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης παιδιών, η αίτηση έγινε  τον Ιούλιο του 2021 και κανονικά θα πρέπει να εξαιρεθεί της κατάργησης και να ανοίξει κανονικά  . Για αυτό πρέπει να κάνουν ενέργειες και η πρωτοβάθμια επιτροπή Παιδείας του δήμου Κύμης Αλιβερίου και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νόμου Εύβοιας .  

2 Νηπιαγωγείο Αγίου Ιωάννη. 

3. Νηπιαγωγείο Αργυρού . 

4. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μετοχίου . 

5 Δημοτικό 4/θ Αγίου Ιωάννη. 

6. Δημοτικό σχολείο Κοσκινων. 

7. Δημοτικό σχολείο Αργυρού. 

Συγχωνεύονται :

Δημοτικό σχολείο Αγίου Ιωάννη,

Δημοτικό σχολείο Αγίου Λουκά σε τετραθέσιο  σχολείο με έδρα τον Άγιο Λουκά . 

Υποβιβάζονται :

1ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου,

2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου ,

Δημοτικό Σχολείο  Δύστου ,

Δημοτικό Σχολείο Ζαρακων,

Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου,

Δημοτικό Σχολείο Μονοδρίου, 

Δημοτικό Σχολείο Οξυλίθου,

με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι μαθητές στα τμήματα και να  μειώνονται οι θέσεις εργασίας των δασκάλων . 

Ξεκινά σοβαρό θέμα διάλυσης των σχολίων των χωριών με οικονομικό , εργασιακό , κοινωνικό θέμα και όσα προβλήματα μετακίνησης των μαθητών με την φροντίδα των γονέων και μάλιστα  στις δύσκολες συνθήκες , κοινωνικές οικονομικές και λόγο covid- 19 που ζούμε .  

-Πρέπει να πιέσουμε σαν νόμος, ο Δήμος. η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος οι Βουλευτές του νομού,  Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι του νομού Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ώστε να μην καταργηθούν τα  Νηπιαγωγεία των χωριών μας και τα Δημοτικά Σχολεία και να μην προχωρήσει η υποβάθμιση των 

υπολοίπων σχολείων ή η συγχώνευσή τους , στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και σε όλο το νομό  γενικότερα με τα όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν με τις πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες.  

-Σύγκληση συμβουλίου πρωτοβάθμιας επιτροπής Παιδείας του δήμου Κύμης – Αλιβερίου. 

-Σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη μη υποβάθμιση η κατάργηση η συγχώνευση  νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του δήμου μας.