Σάλος με την υποτιθέμενη συνέντευξη «καταπέλτης» για τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην Εύβοια- Διαψεύδει ο Ρουμάνος επικεφαλής


«Δεν ήθελαν να τη σβήσουν» φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του militaire, να είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε  σε κρατικό κανάλι της Ρουμανίας για την φωτιά στην Εύβοια,  ως «καταπέλτης», ο επικεφαλής του ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος.


Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο εν λόγω επικεφαλής με αυτά που είδε έχει φτιάξει φάκελο για να καταγγείλει την Ελλάδα σε ΟΗΕ και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό NATURA.

Στα λίγα λόγια που είπε αυτά που ξεχώρισαν ήταν ότι αυτό που είδαν είναι ότι «αυτό που βλέπαμε ήταν ότι δεν ήθελαν να την σβήσουν την φωτιά».

Συγκεκριμένα στην ολιγόλεπτη συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της Ρουμανίας ο επικεφαλής του ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος, είπε:

«Όπως εμείς είδαμε την φορά της φωτιάς, ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει. Η φωτιά μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Εμείς όταν τελειώσει η αποστολή μας θα κάνουμε την έκθεση μας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό NATURA και στον αντίστοιχο του ΟΗΕ γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί περιοχή NATURA εδώ και αρκετά χρόνια και εμείς άλλα είδαμε και μάθαμε.  Πρόληψη και αντιπυρικές ζώνες ως όφειλε μία τέτοια περιοχή…. μηδέν».

Ωστόσο  από την πλευρά της Ρουμανίας μετά το σάλο βγήκαν και διέψευσαν ότι έγινε τέτοια δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά  : 

«Ουδέποτε έγινε τέτοια συνέντευξη. Εμείς στείλαμε πυροσβέστες για βοήθεια στην Ελλάδα αλλά δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε πολιτικά παιχνίδια.»

Ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών μάλιστα  απέστειλε σήμερα το πρωί επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διαψεύδει το  δημοσίευμα που τον παρουσιάζει να κάνει δηλώσεις  στη ρουμανική τηλεόραση καταγγέλλοντας την τακτική των Ελλήνων πυροσβεστών που επιχειρούν στην Εύβοια.

Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το δημοσίευμα και το χαρακτηρίζει ως «τεράστιο ψέμα» που «επηρεάζει τη απόλυτη συνεργασία μας και τις κοινές μας προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για τις οποίες μας ζητήθηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ».

Χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος επικεφαλής, στην επιστολή του διαψεύδει το δημοσίευμα ως εξής:

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε ότι οι δασικές πυρκαγιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή όπου λειτουργούσαμε, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα αξιωματικού που ορίστηκε για την ομάδα μας, μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούμε στην περιοχή μεταξύ Σπαθάρι και Καλυβίων που βρίσκεται στο νησί της Εύβοιας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Ωστόσο, πέρα από τις δηλώσεις αυτές του επικεφαλής της Ρουμανικής αποστολής, είτε είναι αληθείς οι πληροφορίες είτε αποτελούν fake news,  υπάρχουν άπειρες τέτοιες δηλώσεις από πολίτες και εθελοντές που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της Εύβοιας και περιγράφουν καταγγέλλοντας τον κρατικό μηχανισμό για  φοβερή αναλγησία στην αντιμετώπιση των  πυρκαγιών  από την πρώτη στιγμή όπου από την μια οι θερμοκρασίες καύσωνα πυροδοτούσαν τις εστίες αλλά από την άλλη η άπνοια μεγάλωνε τον χρόνο της εξάπλωσης ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πυροσβεστικά και οι εθελοντές δεν έβρισκαν νερό ώστε να εφοδιάσουν τις μπορούν .  Βέβαια οι πολλαπλές εστίες και τα αμέτρητα  μέτωπα, τα οποία οφείλει η πολιτεία να ερευνήσει και να αποσαφηνίσει το πως ακριβώς δημιουργήθηκαν, έδωσαν την χαριστική βολή για την τραγική αυτή εξέλιξη. 

Συγκεκριμένα για την Εύβοια, να επισημάνουμε πως κάνει το γύρο του διαδικτύου η φωτογραφία που σας παραθέτουμε πιο κάτω και αναφέρεται ότι δείχνει το σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, η οποία ρήμαξε περισσότερα από 500.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ζώα, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα κι άφησε στο δρόμο, ξεσπιτωμένους πάνω από 3.000 ανθρώπους.