Μεγάλη αναζωπύρωση στο Μαρμάρι- Μεγάλη ανησυχία για την Κεντρική Εύβοια


Μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Ιατρών σημειώθηκε στην πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα στο Μαρμάρι του Δήμο  Καρύστου , η οποία 
ξέσπασε σε δασική έκταση συγκεκριμένα  στην περιοχή Φυγιά Καρύστου στη Νότια Εύβοιααπειλώντας σπίτια και να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη που εκδηλώθηκε φέτος στη συγκεκριμένη περιοχή


Νωρίτερα από την Πυροσβεστική είχε γίνει γνωστό ότι φωτιά στην περιοχή οριοθετήθηκε ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν 9 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Συνδρομή παρείχαν νωρίτερα και 2 Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού.

Επίσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα και ο Ερυθρός Σταυρός.

Πολλές υποψίες για τα αίτια της πυρκαγιά στρέφονται στο ενδεχόνμενο του εμπρησμού, καθώς κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπήρξαν πολλές ακόμα εστίες φωτιάς στην Κάρυστο, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έγιναν γνωστές γιατί κατασβέστηκαν γρήγορα πριν πάρουν έκταση. Όπως νωρίς τα ξημερώματα την προηγούμενη -ακριβώς- νύχτα, ξημερώματα Κυριακής στον οικισμό Μετόχι και τον παραθεριστικό οικισμό Μπούρου.

Μεγαλύτερη έκταση είχε πάρει η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί στις 22 Ιουλίου, όταν εστία εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην πόλη της Καρύστου.

Η μεγάλη ανησυχία όλων και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας  στην κεντρική Εύβοια, καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλα δάση με πεύκα και πυκνή βλάστηση.

Ήδη από νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί ΚοκκίνηΟικοδομικός Συνεταιρισμός Ιατρών καθώς και το Μαρμαρί μετά από μήνυμα του 112.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Κοκκίνη όπου προξένησε ζημιές σε σπίτια.

Όσον αφορά την εκκένωση του Μαρμαρίου που ζητήθηκε γύρω στις 8:00 η ώρα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, διευκρινίστηκε ότι αφορούσε τα πρώτα σπίτια στην άκρη της περιοχής που βρίσκονται μέσα στο δάσος.

Παράλληλα η Τροχαία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από τη διασταύρωση Στουπαίων έως τη διασταύρωση Μαρμαρίου.

Νωρίτερα σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος στο Μαρμάρι όμως η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με το evima.gr έχει επανέλθει κανονικά στην περιοχή.

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα, Δευτέρα σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Κρήτης

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».