O Δήμαρχος Μπουραντάς τους χαρακτήρισε "ανόητους" [ΒΙΝΤΕΟ] - Το Δ.Σ τους απέρριψε - Συνεχίζουν αποφασιστικά: ΟΧΙ στην ΑΛΟΓΙΣΤΗ εγκατάσταση ανεμογεννητριώνΜια νέα επιτροπή αγώνα, δημιούργησαν οι  Σύλλογοι Βέλους «ΤΙΤΘΗ» ,  Κουτουμουλά,  «Προφήτης Ηλίας» Καλεντζίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλεντζίου ενάντια στην αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. 

Μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου κου Μπουραντά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1ης Ιουλίου 2021, ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον οι περιοχές αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως natura και δεν διαθέτουν ιδιαίτερο κάλλος, «δεν έχει καμία σημασία εάν τοποθετηθούν 19 ή 49 ανεμογεννήτριες»,  η νέα επιτροπή αγώνα προχώρησε δυναμικά και αποφασισμένη να σταματήσει την συνέχιση εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή, καταθέτοντας με προσωπικά έξοδα στο Συμβούλιο Επικρατείας την προσφυγή ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρεία «ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» στη θέση «Κάκαρη» (Βέλος , Δύστο, Κουτουμουλά, Καλέντζι) και στη θέση «Μύτη»  (Καλέντζι).

Δείτε πιο κάτω το απόσπασμα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου όπου ο Δήμαρχος Μπουραντάς, κατηγορεί ξεκάθαρα τους πολίτες που αγωνίζονται για να μην συνεχίσει να γίνεται αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στη συνεδρίαση αυτή τους χαρακτηρίζει "ανόητους", οι οποίοι δημιουργούν ένα κλίμα για να στρέψουν το λαό, ενάντια σε μια καθαρή ενέργεια.  

Βέβαια να επισημάνουμε πως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, παρά το ότι είχαν φέρει ως θέμα, το αίτημα του Καλεντζίου στο δημοτικό συμβούλιο και διαθέτοντας την πλειοψηφία στη συνεδρίαση,  τελικά  με την στάση τους να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο, διευκόλυναν τον Δήμαρχο Μπουραντά να κυριαρχήσει η πρότασή του στο να μην στηρίξει ο δήμος την προσφυγή του τοπικού συμβουλίου Καλεντζίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας  εναντίον σε νέες ανεμογεννήτριες και να λήξει οριστικά αυτό το θέμα για το δημοτικό συμβούλιο. 

ΒΙΝΤΕΟ-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 

 


Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής της επιτροπής στο eviaxpress.gr ... 

"Δεν πάει άλλο. Δεν είμαστε εναντίον των ανεμογεννητριών. Δεν μπορεί όμως να καταπατήσουν όλες τις κορυφές αλόγιστα. Κάπου πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Δεν μπορεί να θυσιάζεται η ποιότητα της ζωής μας ολοσχερώς στο βωμό του χρηματικού κέρδους.   Είναι τεράστια η οικολογική  καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή με την διάνοιξη πολύ μεγάλων δρόμων, την τοποθέτηση υπερβολικού αριθμού ανεμογεννητριών επάνω από τους οικισμούς και τα σπίτια."

Η ανακοίνωση της επιτροπής Αγώνα ενάντια στην αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών αναφέρει :

Της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρεία «ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» στη θέση «Κάκαρη» των Δ.Ε Δυστίων και Ταμυναίων(κοινότητες:  Βέλους , Δύστου (οικισμός Κουτουμουλά) και Καλεντζίου) και στη θέση «Μύτη»  της Δ.Ε Ταμυναίων(κοινότητα Καλεντζίου).

Στα πλαίσια της ενημέρωσης , αφύπνισης και συστράτευσης των κατοίκων της περιοχής και των μελών των Συλλόγων μας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου κατά τη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2021 απέρριψε την ομόφωνη απόφαση – προτροπή (Αρ. Απόφασης: Νο5 2021) της κοινότητας Καλεντζίου , για προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 Η προσφυγή θα πρόσβαλε τη μελέτη περιβαλλοντικών δεσμεύσεων για τηνεγκατάσταση ανεμογεννητριών στις θέσεις α) «Κάκαρη» (Αρ. Πρωτ. 15495/88/24-3-2021) και β) «Μύτη» στον Προφήτη Ηλία (Αρ. Πρωτ. 15470/87/23-4-2021).

Κατόπιν τούτων τα μέλη των Δ.Σ των Συλλόγων α) Βέλους «ΤΙΤΘΗ» , β) Κουτουμουλά και γ) Καλεντζίου «Προφήτης Ηλίας, καθώς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλεντζίου, συναποφάσισαν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κίνητρο για την παραπάνω απόφαση αποτέλεσαν: 

η αγωνία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή μας , που είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη , η προστασία των ειδών και οικοτόπων και το δικαίωμα να ζεις σε ένα υγιές περιβάλλον,  έτσι ώστε να μην προσβάλλεται η υγεία και η απόλαυση της ιδιωτικής ζωής.

Τονίζουμε ότι δεν καταφερόμαστε συνολικά εναντίον της αιολικής ενέργειας , αλλά καταγγέλλουμε την άναρχη και αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς μας , την καταστροφή της αρμονίας του ευβοϊκού τοπίου (οπτική ρύπανση) και την εξαφάνιση των τελευταίων θυλάκων άγριας ζωής με τη διάνοιξη δρόμων και τη δυνατότητα που αυτοί δίνουν στον άνθρωπο να φτάνει παντού. Υπάρχουν και άλλες μορφές καθαρής ενέργειας που δεν πληγώνουν σε τέτοια έκταση και  με τόση ένταση το τοπίο...

Θυμίζουμε, ότι δεν είναι τα πάντα κέρδος και ότι «όταν λερώνεις το στρώμα που κοιμάσαι , σε κάποια στιγμή θα πλαντάξεις από την μαγαρισιά σου» , όπως απάντησε περήφανα ο αρχηγός των Σιού στον Πρόεδρο των Η.Π.Α , που πρότεινε να αγοράσει τη γη του.

Οι Σύλλογοι: Βέλους , Κουτουμουλά , Καλεντζίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλεντζίου

Εύβοια  30/7/2021

Η Επιτροπή Αγώνα