Κακοτεχνίες και αμέλειες παραλίγο να "κάψουν" το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας-Σώθηκε από τύχη [ΦΩΤΟ]Το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Ερέτριας εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς εχθές το πρωί, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, από τύχη γλύτωσε και δεν παραδόθηκε στις φλόγες καθώς δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί πυροσβεστήρες στο σχολείο και οι αισθητήρες ανίχνευσης καπνού είναι επίσης ακόμη καλυμμένοι με τα καπάκια τους οπότε και δεν υπήρχε περίπτωση να ανιχνευθεί ο καπνός.

Ευτυχώς εν μέρει... η πυρκαγιά που προκλήθηκε στην εγκατάσταση του κουδουνιού, ξέσπασε την ώρα που κάποιοι εκπαιδευτικοί πήγαιναν στο σχολείο για να πραγματοποιήσουν εργασίες κι όχι κάποια άλλη στιγμή που δεν θα αντιλαμβανόταν κανείς πως ξέσπασε πυρκαγιά οπότε και θα επεκτεινόταν προκαλώντας ολέθρια καταστροφή στο ολοκαίνουριο κτήριο. Ο ανθρώπινος νους δεν θέλει να σκεφτεί τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν η πυρκαγιά ξεσπούσε την ώρα που τα παιδιά ήταν εκεί, μέσα στο σχολείο τους, είτε κάνοντας μάθημα στις τάξεις τους είτε στο διάλλειμά τους.

Η δημοτική σύμβουλος κα Βούλα Αμερικάνου έσπευσε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε για το συμβάν στο σχολείο, για το οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου αλλά και μία ημέρα πριν, είχε επανειλημμένα επισημάνει και δημόσια, τις δικαιολογημένες όπως αποδείχθηκε, ανησυχίες της.

Η κα Αμερικάνου γράφει στο fb την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου...
1ο Δημοτικό Σχολείο Ερετρίας και 2ο Νηπιαγωγείο.
Ως συνδιασμός από την αρχή είχαμε επισημάνει τα κατασκευαστικά προβλήματα που υπάρχουν στο κτήριο, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε όταν θα λειτουργήσει να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά μας.
Σήμερα ενημερώθηκα ότι θα γίνει χρήση του σχολείου και ρωτώ.
Έγινε παραλαβή του έργου; Και από ποιόν;
Επειδή μέχρι σήμερα καμία αλλαγή ή διόρθωση των προβλημάτων δεν έγινε,τουαλέτες χωρίς σιφώνια,προαύλιο με ανόμοια δάπεδα ,χωρίς ένα σκίαστρα ,μάρμαρα αγυάλιστα, βεράντα στον πρώτο όροφο χωρίς προστατευτικά κάγκελα κλπ. Θα θέλαμε να μας διαβεβαιώσετε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που απαιτούνται για να μην διακινδυνεύσει κανένα από τα παιδιά μας.
Κύριοι αν το σχολείο δεν τηρεί της προδιαγραφές καταλληλότητας καλύτερα άλλο ένα έτος στο παλιό κτίριο.
Θα στείλουμε τα παιδιά μας σε ένα σχολείο που αποδεδειγμένα έχει πολλά προβλήματα;
Αναλαμβάνετε προσωπικά την ευθύνη;Η κα Αμερικάνου γράφει στο fb την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου...
"1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ.
Μετά της χθεσινές επισημάνσεις για κακοτεχνίες και ελλείψεις στο συγκεκριμένο κτίριο που θα στεγαστούν τα παιδιά μας,ως συνδιασμός σήμερα επισκεφθήκαμε το σχολείο.
Οι πόρτες ήταν κλειδωμένες.
Τα παράθυρα ανοιχτά.
Κύριε Δήμαρχε ποιός έδωσε την εντολή να κλειδωθεί το σχολείο και γιατί;
Κυρία Μπούγα αντί να μας υποδεχθείτε και να μας διαψεύσετε σε όλα,δώσατε εντολή να κλειδωθεί το σχολείο;
Μήπως ισχύουν όλα όσα δημοσιεύσαμε;
Εάν ισχύουν θα παρακαλέσω να διορθωθούν όσα προβλήματα υπάρχουν, ώστε όταν γίνει η εγκατάσταση των μαθητών να είναι ασφαλής."

Η κα Αμερικάνου γράφει στο fb την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου...
1ο Δημοτικό Σχολείο Ερετρίας!!
Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την Υπουργό Παιδείας Κυρία Νίκη Κεραμέως καθώς και τους υπέροχους συνεργάτες της για την ευαισθησία την άμεση ανταπόκριση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και αφορά την υγεία αλλά και την σωματική ακεραιότητα τον παιδιών μας.
Μετά από επικοινωνία που είχαν με τον Διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κύριο Δάσκο έγινε αυτοψία από τον ίδιο και τους συνεργάτες του μαζί με τον Δήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας.
Οι διαπιστώσεις τους, επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας, καθώς ότι είχαμε από την αρχή καταγγείλει ΙΣΧΎΟΥΝ!!
Θεωρώ ότι η Περιφέρεια και ειδικά ο περιφερειάρχης Κύριος Σπανός θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε η μεταφορά του σχολείου να είναι κατάλληλη για την στέγαση των παιδιών μας.
Θεωρώ δε αυτονόητο ότι θα πρέπει να ελεγχθεί από ποιόν έγινε η προσωρινή παραλαβή του έργου και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, όπου υπάρχουν.
Να θυμίσω δε ότι όταν λέμε προσωρινή παραλαβή μιλάμε για ποιοτική παραλλαγή του έργου.
Υπάρχει κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο έργο;
Ποιός θα πληρώσει τις δαπάνες για όλες τις διορθώσεις και τις κακοτεχνίες;
Θα επιτρέψουμε να μπούνε σε αυτό το σχολείο τα παιδιά μας παρά τον κίνδυνο που διατρέχουν;
Εγώ ως γιαγιά δεν θα το επιτρέψω.Εσείς;


Η κα Αμερικάνου γράφει στο fb την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου...
"Θα πρέπει να ενημερώσω την Κυρία Μπούγα αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών καθώς και τον Δήμαρχο Κύριο Δημητρόπουλο ότι από 09/09/2021 έχω καταθέσει αίτημα χορήγησης του Δελτίου προσωρινής παραλαβής του 1ου Δημοτικού σχολείου Ερετρίας καθώς και το έγγραφο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο οποίο αναφέρονται τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο κλπ. Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμία απάντηση.
Κύριοι στα πλαίσια των καθηκόντων μου ως Δημοτική Σύμβουλος είστε υποχρεωμένοι άμεσα να μου τα χορηγήσετε.
Η καθυστέρηση αυτή εκθέτει εσάς και μόνο!!
Η μήπως νομίζετε ότι διοικείται το μαγαζί σας και μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε !!
 "Προφανώς και η κάθε προσπάθεια της κας Αμερικάνου να ενημερωθεί και να προκαλέσει την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων, βαφτίστηκε "διάθεση και μομφές αντιπολίτευσης" αψηφώντας οι αρμόδιοι, την πραγματικότητα και τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν.

Σάββατο 25  Σεπτεμβρίου το πρωί, το κακό ξέσπασε και η κα Αμερικάνου που πήγε στο σημείο της πυρκαγιάς, ανέφερε :

"Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.
Σήμερα το πρωί, όταν οι δάσκαλοι πήγαν να μπουν στο σχολείο, για να κάνουν κάποιες εργασίες τρόμαξαν γιατί το σχολείο ήταν γεμάτο καπνούς.
(Ευτυχώς που ήταν Σάββατο και δεν ήταν μέσα τα παιδιά μας)
Αμέσως κάλεσαν την πυροσβεστική, η οποία με χρήση ειδικών μασκών μπήκαν στο κτήριο και πρόλαβαν τα χειρότερα.
Αιτία αυτής, βραχυκύκλωμα από κάποιο κουδούνι."

Κατά την επίσκεψη της κας Αμερικάνου στον χώρο του σχολείου που από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, καθώς οι διαπιστώσεις τις οποίες κατέγραψε η ίδια, εκθέτουν την κατάσταση, τους αρμόδιους και τις ευθύνες που τους αναλογούν και βέβαια χαλάει την καλή κι άψογη εικόνα που ο καθένας επιχειρεί "αποκρύπτοντας" κάποιες φορές λάθη και παραλείψεις που συμβαίνουν πιστέυντας πως δεν θα συμβεί η κακιά στιγμή που θα τα αποκαλύψει. Όπως η κα Αμερικάνου επισημαίνει κι όπως πιο αναλυτικά αναφέρουν οι πληροφορίες του eviaxpress.gr, υπήρξε ένταση και παραλίγο να συμβεί θερμό επεισόδιο, το οποίο σταμάτησε με την παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης "Ένας Δήμος Ένα Μέλλο" κ. Νικόλαος Γουρνής.

"Στο σχολείο βρισκόταν, η μηχανικός που παρέλαβε το έργο, ο Δήμαρχος Ερετρίας,η Κυρία Μπούγα ,ο σύζυγός της,(προκλητικός και προσβλητικός απέναντί μου), ηλεκτρολόγος της Περιφέρειας κλπ.
Σε καμία αίθουσα δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες, οι αισθητήρες ανίχνευσης καπνού, με τα καπάκια επάνω γι'αυτό δεν ανιχνεύτηκε ο καπνός .
Κύριοι μετά από αυτό θεωρείται και σήμερα υπερβολική την αντίδρασή μου;" αναφέρει η κα Αμερικάνου ενώ στο τέλος, με ευθείες βολές απευθύνεται στον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να προληφθούν περαιτέρω προβλήματα, λέγοντας :

Κύριε Σπανέ ,δώστε εντολή , σε μηχανικούς και ηλεκτρολόγους, να έρθουν στο σχολείο. Φτιάξτε επιτροπές και ελάτε να το ελέγξετε !!
Υπεύθυνος, να αποδώσετε τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, είστε ΕΣΕΊΣ και οι υπηρεσίες σας!!!
Εμείς σας ενημερώσαμε για τα κατασκευαστικά προβλήματα ,που υπάρχουν στο κτήριο.
Εσείς θα πρέπει να παραδώσετε ένα σχολείο κατάλληλο για τα παιδιά μας!!!
Εσείς είστε υπεύθυνος για την σωματική και ψυχική ακεραιότητα, (λόγω αυτού του περιστατικού) την τήρηση κανόνων υγιεινής των παιδιών μας.
Εν μέσω covid η υγιεινή είναι το πιό σπουδαίο πράγμα.
Πώς το εξασφαλίζουμε αυτό όταν οι περισσότερες τουαλέτες είναι κλειστές;
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, Κύριε Περιφερειάρχα , ούτε εγωισμοί, το ίδιο θέλουμε όλοι!!
Απλά εσείς πρέπει να δώσετε την εντολή να γίνουν όλα βάση της μελέτης.
Εσείς θα αποδώσετε τις ευθύνες σε όποιον ευθύνεται!!
Και είμαι σίγουρη ότι θα το ΠΡΆΞΕΤΕ!!"