Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου του Αγίου Λουκά στον Άγιο Ιωάννη [ΒΙΝΤΕΟ]Με 13 θετικούς ψήφους, 2 λευκά, 1 αρνητικό και την αξιωματική αντιπολίτευση να απέχει από την ψηφοφορία, στη μονοθεματική συνεδρίαση για τη συγχώνευση των δύο νηπιαγωγείων Αγίου Λουκά και Αγίου Ιωάννη, που πραγματοποιήθηκε Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου αποφάσισε ότι το νηπιαγωγείο του Αγίου Λουκά με 11 μαθητές θα μεταστεγαστεί στο νηπιαγωγείο του Αγίου Ιωάννη.
 

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για το κατεπείγον θέμα της λήψης απόφασης περί έγκρισης μεταστέγασης του Νηπιαγωγείου της Κοινότητας Αγίου Λουκά, στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη, παρών ήταν ο Πρόεδρός της κ. Λάμπρου Δημήτριος ο οποίος συμμετείχε στην ψηφοφορία με  θετικό  ψήφο.
Η κα Αλεξάνδρα Θαλασσινού επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης αλλάζοντας την θέση που είχε κρατήσει μέχρι σήμερα όντας αντίθετη στις συγχωνεύεις, καταργήσεις και τις υποβαθμίσεις πρότεινε να επικρατήσει η λογική μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει ανάμεσα στα δύο χωριά λόγω του μειωμένου αριθμού των μαθητών. Στα πλαίσια της ισότητας και της δικαιοσύνης και για τα δύο χωριά, πρότεινε να μείνει  στο ένα χωριό εν προκειμένω στον Άγιο Λουκά το δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο του Αγίου  Ιωάννη να στεγαστεί το νηπιαγωγείο του Αγίου Λουκά.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Θωμάς  δήλωσε ότι η παράταξή του θα απέχει από την ψηφοφορία ώστε να μην επιφέρει κόλλημα στην εξέλιξη της τακτοποίησης των δύο νηπιαγωγείων ενώ έριξε φως σε κάποια πολύ βασικά στοιχεία όπως :
-το ΦΕΚ ορίζει πως το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Λουκά το οποίο ήταν 4θέιο συγχωνεύεται με το επίσης 4θέσιο σχολείο του Αγίου Ιωάννη και  θα λειτουργήσει ως 4θέσιο με έδρα στον Άγιο Λουκά  κι όχι ως 6θέσιο που κάποιοι ισχυρίζονται
- Η σχολική επιτροπή και η διοίκηση του δήμου γνωρίζουν το θέμα από τον Νοέμβριο του 2020 και τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2020  θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει, πριν την έκδοση του ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2021. Θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει ώστε τα παιδιά της Ακτής Νηρέως η οποία ανήκει στον Άγιο Ιωάννη, να προτιμήσουν το σχολείο του Αγίου Ιωάννη για να εξασφαλιστεί ο επαρκής αριθμός μαθητών του και να μην καταργηθεί.
-Σύμφωνα με το ΦΕΚ μόλις 6 σχολεία σε όλη την Ελλάδα συγχωνεύονται. Στον Έβρο, στην Καστοριά, στη Θεσσαλονίκη και στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου τα εν λόγω σχολεία του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Λουκά, ενώ υπάρχουν μονοθέσια σχολεία στα οποία θα μπορούσε πιο εύλογα να εφαρμοστεί η συγχώνευσή τους. 

Η δημοτική σύμβουλος κα Ελένη Στουπή κράτησε στάση υποστήριξης του χωριού της δηλαδή του Αγίου Λουκά και ήταν η μόνη που ψήφισε αρνητικά για την μεταστέγαση του νηπιαγωγείου του Αγίου Λουκά στον Άγιο Ιωάννη αφού πριν αλλά και κατά την ψηφοφορία επισήμανε  πως τάσσετε υπέρ της απόφασης του ΦΕΚ, να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο του Αγίου Λουκά στην έδρα του διότι έχει πολύ περισσότερα παιδιά, 11 στον αριθμό σε σχέση με  το νηπιαγωγείο του Αγίου Ιωάννη που έχει μόνο 2, καθώς πληροί και όλες τις προϋποθέσεις για να στεγάσει τις ανάγκες των νηπίων. 

 Ο επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κέκης στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική στον χώρο της παιδείας που μέσα από τα μνημόνια προωθεί τις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση των σχολείων, περνώντας μέσα από όλες τις κλίμακες και φτάνοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση . Οι επιτροπές δεν βοηθούν, στο να αλλαχθούν τα ΦΕΚ που έρχονται προ τετελεσμένων γεγονότων, ούτε την οικονομική κατάσταση που επισύρει την υπογεννητικότητα και δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Αρνήθηκε να πάρει θέση και να  συμμετέχει η παράταξή του στη διαμάχη των δύο χωριών και γι αυτό ψήφισε λευκό ο ίδιος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Καρτελιάς, ο οποίος επέκρινε τον δήμαρχο κ. Μπουραντά που συνηθίζει να  τρέχει πίσω από τα γεγονότα γιατί δεν έχει σχεδιασμό και όραμα με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη όχι μόνο στην παιδεία αλλά σε όλα τα επίπεδα.

Νωρίτερα το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας του Αγίου Λουκά είχε δηλώσει επίσημα και κατηγορηματικά  πως δεν θα δεχθεί καμία άλλη πρόταση, πέραν των όσων δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.
Εν αναμονή των εξελίξεων για να δούμε εάν το τοπικό συμβούλιο θα προσβάλλει την απόφαση του δημοτικού Συμβούλιο ή θα οπισθοχωρήσει με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στα δύο χωριά.  

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 9/9/2021