Στα κάγκελα οι κάτοικοι στο λιμάνι της ΚύμηςΣε απόγνωση οι κάτοικοι στο Λιμάνι Κύμης. Ενωμένοι, δημιούργησαν μια ομάδα διαμαρτυρίας για την έλλειψη νερού που σημειώνεται τον τελευταίο μήνα. Αποφασισμένοι, θα προσπαθήσουν να βρουν κάποια λύση στο σοβαρό πρόβλημά τους, θα αγωνιστούν για το δικαίωμα τους στην παροχή νερού σε όλα τα σπίτια τους, στα καταστήματά τους, στα ξενοδοχεία τους, στα καταλύματά τους. Απερίγραπτη η ταλαιπωρία που έχουν βιώσει το φετινό καλοκαίρι και ανυπολόγιστη η οικονομική τους ζημιά από τα χιλιάδες ευρώ που έχουν δώσει για τους εφοδιάζουν ιδιωτικά βυτιοφόρα με νερό.
Έξαλλοι πια, αναφέρουν σε έγγραφο τους το οποίο πρoσυπογράφουν :
Το μισό χωριό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χωρίς νερό από τις αρχές Αυγούστου έως και σήμερα.
Η απάντηση του δήμου από πλευράς ΔΕΥΑΚΑ, κάνει λόγο για ανομβρία και πως πρέπει να περιμένουμε να βρέξει. Βέβαια και να βρέξει οι ταμιευτήρες θέλουν πολλές εβδομάδες για να γεμίσουν. Ενώ στις 15 Αυγούστου μας έλεγαν θα φύγουν οι τουρίστες και θα λυθεί το πρόβλημα...βλέπουμε πως οι τουρίστες φύγανε, μείναμε οι μόνιμοι κάτοικοι και το νερό δεν έχει έρθει στα περισσότερα σπίτια εκτός από τα πολύ χαμηλά τα οποία έχουν τόσο ελάχιστο που εάν έχει το σπίτι όροφο το νερό δεν πάει εκεί.
Στην παραλία της Κύμης πριν το 2008 είχαμε προβληματάκια όταν αυξανόταν ο πληθυσμός τα καλοκαίρια.
Το 2008 έγινε μια γεώτρηση την Πλατάνα σε βάθος 70 μέτρα και βρέθηκε νερό 50 κυβικά ανά ώρα. Αυτό το νερό, με δύο αντλιοστάσια κατευθύνεται στη Δεξαμενή της κοινότητας της Ενορίας και στη συνέχεια στη Δεξαμενή της Παραλίας Κύμης. Από το 2008 έως σήμερα με εξαίρεση ένα τετραήμερο του Αυγούστου το 2014 δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα με την ύδρευση του χωριού μας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σπίτια που είναι στη Φαλάριο, στη Στέρνα στο Λιμανάκι και στην Αύρα είναι τεράστιο.
Σε αυτές τις περιοχές το δίκτυο ύδρευσης, της παραλίας με αυτό της Κύμης η απόσταση που τα χωρίζει είναι από 100 έως 400 μέτρα.
Η ΔΕΥΚΑ παίζοντας με την υπομονή αλλά και με την νοημοσύνη μας, μας προτείνει να κάνουμε αίτηση και να πάρουμε νερό από το δίκτυο της Κύμης.
Αφού πιστεύουν ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα μας, γιατί δεν προχωρούν στη λύση του;
Γιατί δεν φρόντισαν νωρίτερα όταν έβλεπαν τους ταμιευτήρες να αδειάζουν να προβούν σε ενέργειες ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
Γιατί έστω μόλις διαπίστωσαν ότι δεν έχουν νερό για τα σπίτια μας, δεν φροντίζουν να κάνουν νέες γεωτρήσεις;
Μήπως γιατί εκείνοι στα σπίτια τους έχουν νερό και δεν νιώθουν και δεν νοιάζονται για τους υπόλοιπους δημότες;
Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να έχουμε νερό στα σπίτια μας όπως και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να μας το παρέχει.


Ωστόσο να υπενθυμίσουμε πως το « Προβλήματα με την ύδρευση», έθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16 Αυγούστου, εκτός ημερήσια διάταξη

Το ερώτημα που υπέβαλλαν στο Προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε :


   Γίναμε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών σχετικά με τα προβλήματα της υδροδότησής τους από επιχειρηματίες και κατοίκους στην Παραλία της Κύμης, οι οποίοι συνεχίζουν να υποφέρουν από συνεχείς διακοπές νερού. Η ροή του νερού στο δίκτυο τους, είτε έχει πολύ χαμηλή πίεση, είτε δεν έχει νερό για ώρες ακόμα και μέρες. Το πρόβλημα είναι έντονο και στα χωριά του Αυλωναρίου και στο Αλιβέρι σύμφωνα με καταγγελίες. Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα είναι σοβαρότατο τόσο για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιώτες από την τσέπη τους για να γεμίζουν της δεξαμενές τους νερό όσο και από τους κατοίκους. Αρκετοί είναι και αυτοί που ενοικιάζουν το σπίτι τους μέσω (Airbnb) και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Υπάρχει αυξημένη κατανάλωση λόγω επισκεπτών στο Δήμο. Τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα των επιχειρήσεων και των καταστημάτων της περιοχής να δουλέψουν. Πρόσθετα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εφεδρική υδροδότηση οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς και σε συνθήκες καύσωνα που φαίνεται ότι επιμένει.

        Ερωτάστε τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του νερού και για να αποζημιωθούν οι δημότες και επιχειρηματίες που αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιώτες για την μεταφορά νερού στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ; 

        Τι προτίθεστε να κάνετε ως δημοτική αρχή προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο του φράγματος του Μανικιάτη που απαντά στην στοιχειώδη ανάγκη για υδροδότηση της περιοχής; Να προσθέσουμε σαν θέση της ΛΑ. ΣΥ. η οποία θα συζητηθεί αναλυτικά στην ημερήσια διάταξη σε επόμενο συμβούλιο.   

Η κατάσταση της έλλειψης του Νερού συνεχίζεται στην Παραλία της Κύμης.  Τα σπίτια που βρίσκονται σε υψόμετρο κλείνουν 25 μέρες χωρίς νερό, στα υπόλοιπα η πίεση του νερού είναι χαμηλή και το νερό δεν παρέχεται όλο το 24ωρο. Έντονη λοιπόν και δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου. 

Κατά τη άποψη μας, η επιλογή αυτού του τρόπου διαχείρισης των υδάτων δε γίνεται λόγω ανικανότητας. Είναι συνειδητή επιλογή με στόχο να απαλλάξει το κράτος από το κόστος για απαραίτητα έργα, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε ποιοτικό και επαρκές νερό, είτε μέσω της εμπορευματοποίησης υπό κρατική ή δημοτική ιδιοκτησία, είτε παραδίδοντας τη διαχείρισή του σε μεγαλοεπιχειρηματίες όπως γίνεται με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. 

Η Δ.Ε.ΥΑ.ΚΑ δεν αποτελεί εξαίρεση είναι μεν δημόσια επιχείρηση αλλά λειτουργεί σαν Α.Ε. που στηρίζετε στην ανταποδοτικότητα

Τα λαϊκά στρώματα του Δήμους μας, να διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, να μην εξαρτάται η ποιότητα και η επάρκειά του από το αν αντέχει κάποιος να πληρώσει ή όχι.