Με το πρόσωπο του θάρρους συγκλονίζει η Ιωάννα - Όλο το παρασκήνιο της δίκηςΗ πολυαναμενόμενη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα βλέμματα όλων. Η εικόνα της θαρραλέας 37χρονης που βρήκε το ψυχικό σθένος να βρεθεί αντιμέτωπη με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή αλλά και με τον εφιάλτη που έζησε συγκλονίζει. Και παρόλο που αυτή τη φορά δεν συναντήθηκαν, αναμένεται η ακροαματική διαδικασία, η οποία διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου, να κρύβει πολλές εκπλήξεις.«Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ξεκαθάρισε το θύμα της άγριας επίθεσης της 36χρονης, που την περιέλουσε με βιτριόλι τον Μάιο του 2020, με πρόθεση να τη σκοτώσει, όπως η ίδια υποστήριξε αποχωρώντας από το δικαστήριο. «Αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε ξανά πόσο ψυχρή και δειλή είναι» συμπλήρωσε λίγο αργότερα, κατά την έξοδο της από την αίθουσα. Στο επόμενο ραντεβού της Ιωάννας με τη δικαίωση που αναζητά, στις 30 Σεπτεμβρίου,  θα ανέβει η ίδια στο βήμα του μάρτυρα για να περιγράψει όσα έζησε εκείνο το πρωινό του Μαϊου.

Με ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπο, ένα λευκό καπέλο στο κεφάλι και ειδικούς επιδέσμους στο πάνω μέρος του σώματός της, η Ιωάννα περπάτησε συνοδεία των δικηγόρων της και των δικών της ανθρώπων από το αυτοκίνητο προς τη δικαστική αίθουσα.

Η νεαρή γυναίκα διανύοντας τα πρώτα σκαλιά του προαύλιου χώρου περικυκλώθηκε από κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και μικρόφωνα που ζητούσαν επίμονα μια δήλωση και ένα πλάνο της. Ωστόσο, με ηρεμία προχώρησε προς το εσωτερικό του κτηρίου και μπαίνοντας στην αίθουσα έλεγε στους δικηγόρους της ότι αντιλαμβάνεται την τόσο έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

Φανερά αμήχανη αλλά με σταθερό βήμα προχώρησε μέσα στην αίθουσα και κάθισε στην πρώτη σειρά των θέσεων του ακροατηρίου. Δευτερόλεπτα αργότερα, την προσέγγισε ο συνήγορος της 36χρονης κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου. «Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τη συμπόνια μου για αυτό που περνάς και να ζητήσω να μην παρεξηγηθεί η στάση μου στη δίκη, αφού θα επιτελέσω απλώς το έργο του συνηγόρου της κατηγορουμένης» είπε στην Ιωάννα, η οποία απάντησε ότι αντιλαμβάνεται το ρόλο του.

Οι δικαστές πήραν τις θέσεις τους στην έδρα μαζί με τον εισαγγελέα. Ακολούθησε η κλήρωση για τους 4 πολίτες που θα συμπλήρωναν τις άδειες θέσεις επί της έδρας και μαζί με τους 3 δικαστές θα κρίνουν την τύχη της κατηγορουμένης. Η τελική σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείται από 5 άνδρες και 2 γυναίκες, αφού και οι 4 ένορκοι που κληρώθηκαν ήταν άντρες.

Προηγουμένως, ο συνήγορος της 36χρονης Έφης είχε ζητήσει την εξαίρεση 3 γυναικών που κληρώθηκαν για τη θέση του ενόρκου, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο, ενώ 1 άντρα εξαίρεσε ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση αυτή του δικηγόρου της κατηγορουμένης, είπε χαρακτηριστικά: «Η κίνηση έκανε άσχημη εντύπωση. Δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες. Ας κρίνει η κοινωνία την εξαίρεση των γυναικών ενόρκων».

Εν απουσία της 36χρονη Έφης διαβάστηκε από τον εισαγγελέα, το βαρύ κατηγορητήριο.  

«Θα εμφανιστεί σε οικείο δικονομικά χρόνο» σχολίασε ο Σάκης Κεχαχιόγλου, συμπληρώνοντας: «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περιστατικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

Ο δικηγόρος της Απ. Λύτρας μετά τη διακοπή της δίκης σχολίασε «Το είχα προβλέψει ότι δεν θα έρθει στο δικαστήριο, ότι δεν θα αντικρίσει την Ιωάννα...απέδειξε για μία ακόμα φορά ποια είναι, δεν ήρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι».

Αναφορικά με το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας ο κ. Λύτρας είπε πως έχουν αποφανθεί ήδη και ο εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη και οι δικαστές με το βούλευμά τους για το ζήτημα.

Ο έτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Ν. Αλεξανδρής χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση της κατηγορούμενης ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε άλλη συνεδρίαση του ΜΟΔ.

Ο κατάλογος  των μαρτύρων, φτάνει τους 35, και σχεδόν όλοι ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα εκτός από τον  40χρονο άνδρα, με τον οποίο φέρεται να είχε αποκτήσει εμμονή η 36χρονη Έφη, αφού πίστευε ότι εκείνος είχε σχέσεις με την Ιωάννα. 

«Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία» είχε δηλώσει στην απολογία της η 36χρονη, επέλεξε να μην εμφανιστεί ενώπιον του θύματός της.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, η Ιωάννα καθόταν δίπλα στη μητέρα της που της κρατούσε το χέρι, ενώ πίσω της στέκονταν φύλακες ο πατέρας και ο αδελφός της.

 Όταν βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα μέχρι να ανακοινωθεί η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης, ήρθε αντιμέτωπη με  έναν άγνωστο άνδρα που την φωτογράφισε πράγμα που αναστάτωσε την κοπέλα, η οποία απευθύνθηκε στους οικείους της, αλλά και στους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα. Του ζητήθηκε να σβήσει τις φωτογραφίες και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της έδρας ζήτησε να τον φέρουν στην αίθουσα. «Επειδή βρισκόσασταν εκτός δικαστικής αίθουσας, σας κάνω μόνο σύσταση να σβήσετε ότι έχετε τραβήξει» είπε απευθυνόμενος στον άνδρα ο Πρόεδρος, με εκείνον να του απαντά «Τα έχω σβήσει όλα κύριε Πρόεδρε».

Είμαι σχεδόν βέβαιος πως υπάρχουν 2 συνεργοί, ωστόσο το σημαντικό είναι να αποδειχθεί η συμμετοχή τους στην υπόθεση ώστε να κινηθούν και οι νομικές διαδικασίες,,,Η παρακολούθηση και ο σχεδιασμός της επίθεσης, για περισσότερο από έναν χρόνο, δεν θα μπορούσε να γίνει από ένα άτομο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας ή και περισσότεροι συνεργοί της 36χρονης κατηγορούμενης» 

εκτίμησε ο συνήγορος της Ιωάννας Νίκος Αλεξανδρής

Ο συνήγορος υπεράσπισης επισήμανε :

«Η εντολέας μου σήμερα επέλεξε να μην παραβρεθεί στο δικαστήριο», δήλωσε αμέσως μετά τη διακοπή ο δικηγόρος της 36χρονης Έφης Σάκης Κεχαγιόγλου και συμπλήρωσε: «Στην πορεία θα εμφανιστεί και θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Εξέφρασα την άποψη ότι είναι λανθασμένη η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να τη μετατρέψει το δικαστήριο σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ορίζει η νομολογία. Ελπίζω να επικρατήσει η νομιμότητα και όχι η σκοπιμότητα.   Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς το νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης».

Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεχαγιόγλου συνέχισε  «η Ιωάννα του είπε ότι δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο. Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα».

Τέλος, σε ερώτηση για τον αν η εντολέας του θα ζητήσει συγνώμη από την Ιωάννα είπε ότι θα το πει η ίδια στην απολογία της.

Η εκδίκαση της υπόθεσης που συνεχίζει να  συνταράζει  την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται μετά από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται. Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει: «έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δεν μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν. Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου» ενώ τόνισε πως όσο και να της είναι δύσκολο, θα βρεθεί στο δικαστήριο.

Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, Ανακρίτριας, Εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος, η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.

Η κατηγορουμένη συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε για 11 μήνες, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. 

Η ίδια 11 μήνες μετά, θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: «Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

 Tο χρονικό της επίθεσης εδώ cnn.gr