Γιγαντώνεται ο κίνδυνος με τα λύματα στα ρέματα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου- Ρέμα-Χαβούζα στη Δάφνη Αυλωναρίου


Το πρόβλημα έχει γίνει πλέον πάρα πολύ έντονο με αποτέλεσμα οι εστίες των λυμάτων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου, να αποτελούν μια υγειονομική βόμβα που προκαλεί σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος άμεση και μακροπρόθεσμη, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες την χλωρίδα και την πανίδα, ολόκληρης της περιοχής.Συγκεκριμένα τα αστικά λύματα της κοινότητας Δάφνης Νεοχωρίου όπως και της τοπικής κοινότητας του Αγίου Γεωργίου Αυλωναρίου έχουν υπερχειλίσει τις δεξαμενές–πηγάδια και με σωλήνες χύνονται στα γειτονικά ρέματα και τον Ποταμό Χόντρο που εκβάλλουν στη θάλασσα της Μουρτερής.
Μάλιστα η περιοχή ονομάζεται Λιβάδια αλλά όλοι οι ντόπιοι πια την αποκαλούν "χαβούζες".


Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου είναι η διαχείριση των λυμάτων, καθότι δεν υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί σε όλες τις κοινότητες και αυτοί που υπάρχουν είναι χαλασμένοι ή δεν ανταποκρίνονται στον αριθμό των κατοίκων ή είναι κατασκευασμένοι πριν πάρα πολλά χρόνια χωρίς να έχουν συντηρηθεί και βελτιωθεί.
Οι βιολογικοί καθαρισμοί της Κύμης και του Αλιβερίου πρόσφατα είδαμε να έχουν επίσης σοβαρό πρόβλημα. Ανυπόφορη είναι η κατάσταση με τα λύματα Αυλωναρίου, Παραμερειτών, Τραχηλίου, Καλημεριάνων και αλλού.
Εφτά (7) χρόνια χωρίς σχεδιασμό, χωρίς καμία παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι. Αλλά και η προηγούμενη δημοτική αρχή όταν οι δεξαμενές ξεχείλισαν αναγκάστηκε να τις αδειάσει και να τις καθαρίσει λύνοντας προσωρινά το πρόβλημα. Ταυτόχρονα τοποθέτησε τους σωλήνες με τους οποίους τα λύματα χύνονται μέχρι σήμερα στα ρέματα.

Πρόσφατα ξεκίνησε η σύσταση μιας ομάδας δημοτών από τις προαναφερθείσες τοπικές κοινότητες, η οποία μοναδικό στόχο έχει, την εξεύρεση λύσης για το επικίνδυνο αυτό πρόβλημα. Η επιτροπή ξεκίνησε ήδη με τη διερεύνηση των στοιχείων, την λήψη και ανάλυση δειγμάτων, τα οποία θα αξιολογηθούν και τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης σε όλα τα σημεία τα οποία αποτελούν εστίες μόλυνσης για τους κατοίκους και θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για τις καλλιέργειες επαγγελματιών αλλά και ιδιωτών της κάθε περιοχής.
Τόσο στις καλλιέργειες όσο στα σπάρτα, στα δέντρα, στα κηπευτικά και στο περιβάλλον, εκτενέστερα οι κάτοικοι έχουν επισημάνει αρκετά μεγάλη μείωση στην παραγωγή και εμφάνιση ασθενειών .
Το φωτογραφικό υλικό που συλλέξαμε με τη βοήθεια κατοίκων από την περιοχή, μαρτυρούν το εύρος του προβλήματος αν και δεν μπορούν να το μεταφέρουν ακριβώς, καθώς η δυσοσμία δεν περιγράφεται μέσα από βίντεο και φωτογραφίες αλλά είναι τόσο αποπνικτική στα συγκεκριμένα σημεία που με δυσκολία μπορεί κάποιος να τα πλησιάσει, ενώ διαχέεται σε μεγάλη απόσταση από τις πηγές ρύπανσης όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, όχι μόνο εξοργισμένοι αλλά απελπισμένοι πια.
Ένα καίριο ερώτημα που θέτουν οι δημότες,-οι οποίοι πληρώνουν τέλη αποχέτευσης- προς τη δημοτική αρχή, είναι : "Ποια είναι η συχνότητα των αναλύσεων που διεξάγει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου στην είσοδο και την έξοδο των βιολογικών καθαρισμών ;".

Όπως επίσης οι ίδιοι αναφέρουν, ο ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου ήταν μία γραπτή όχι μόνο προφορική προεκλογική δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής.
Ήταν ένα έργο το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αλλά ο εργολάβος δεν πληρώθηκε για την μελέτη που ετοίμασε και σταμάτησε το έργο το οποίο απεντάχθηκε το 2015, με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα και να απαιτούνται πολλά χρόνια ακόμη, για να κατασκευαστεί το έργο που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της περιοχής.


Σημείο που είναι οι χαβούζες με τα πηγάδια τους. Από εκεί ξεκινάει ο σωλήνας εκτόνωσης, εφόσον τα πηγάδια είναι γεμάτα, τα λύματα πέφτουν στο ρέμα.