Θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία;


Μια ανάσα από το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας και πληθήνουν οι φόβοι πως με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα κορονοϊού. Για τα όσα θα κρίνουν το εάν θα κλείσουν ή όχι τα σχολεία μίλησε 


Η κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου,  καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη  στον ΣΚΑΪ σήμερα Παρασκευή 10/9.  Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. «Η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών» 

«Η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε. «Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν» επεσήμανε.

Παράλληλα η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επικαλέστηκε Αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες. «Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας»τόνισε.

Η καθηγήτρια έκανε επίσης  ειδική αναφορά στη μετάλλαξη Delta που είναι πιο μεταδοτική , χρησιμοποιώντας ως  παράδειγμα «ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κορονοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες».