ΚΥΜΗ : Δυο παιδικές χαρές και δυο τρομάρες... Εγκατάλειψη, κίνδυνος και "ΘΑ" φτιαχτούν από το πρόγραμμα CLLD/LEADER


Η παιδική χαρά, δίπλα στο μεγαλόπρεπο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κύμης, ιστορικής έδρας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, θα φανταζόταν ο καθένας ότι θα έπρεπε να ήταν ένα "κόσμημα" για την πόλη και ένας χώρος παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς για τα παιδιά, όπου όπως είναι το αυτονόητο, θα έπρεπε να τους παρέχεται ασφάλεια.

Κι όμως από την πρώτη στιγμή της κατασκευής της, η παιδική χαρά (μετά το 2014-15), φάνηκε πως δεν είχε τις προδιαγραφές της λειτουργικότητας, της ασφάλειας, της καλαισθησίας, της καταλληλόλητας των οργάνων, που επέβαλαν οι απαιτήσεις ώστε να φιλοξενήσει ευχάριστα και με ασφάλεια τα παιδιά, αν και διατέθηκε ένα σοβαρό ποσό από κονδύλια της Ε.Ε.

Μάλιστα το Φεβρουάριο του 2018 τέθηκε θέμα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης από την Ένωση Επαγγελματιών Κύμης και Περιχώρων μετά από αίτημα των μελών της, για την ακαταλληλότητα και τα σοβαρά προβλήματα της παιδικής χαράς, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο που ακολούθησε διευκρινίστηκε ότι, στην παιδική χαρά θα τοποθετηθούν και όργανα για μικρότερα παιδιά, όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 - ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΥΜΗΣΜια ίδια, άθλια κατάσταση επικρατεί και στην παιδική χαρά της παραλίας της Κύμης. Κι εκεί η εγκατάλειψη και ο κίνδυνος είναι ολοφάνερα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΥΜΗΣ
"Ότι αφήνεις...σε αφήνει" όπως λέει ο λαός. Μέχρι και σήμερα η έλλειψη της υποτυπώδους συντήρησης, έχει οδηγήσει στην καταστροφή των χώρων αυτών , αναψυχής για τα παιδιά.
"Τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει για την στοιχειώδη βελτίωση" όπως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα στην παιδική χαρά της Κύμης να έχουν τοποθετηθεί λουκέτα και στις δύο πόρτες που αποτελούν την είσοδο προς αυτήν. Βέβαια όπως μαρτυρούν, επίσης οι κάτοικοι, κάποια παιδιά έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη να παίξουν σε αυτόν τον χώρο, -που ουσιαστικά η πολιτεία οφείλει να τους παρέχει με ασφάλεια- που έχουν αναγκαστικά βρει τον τρόπο, κρυφά να τρυπώνουν μέσα και να παίζουν παρά τον υψηλό κίνδυνο που καιροφυλαχτεί στα ακατάλληλα όργανα, τα οποία βρίσκονται εκεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΥΜΗΣ

Έτσι δυστυχώς ήταν και ΠΡΙΝ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ η κατάσταση στην παιδική χαρά της Κύμης, όπως φαίνεται άλλωστε και στο βίντεο που ακολουθεί. 

ΒΙΝΤΕΟ 13 Σεπτεμβρίου 2019
Με αφορμή το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ το οποίο παρείχε τη δυνατότητα στο δήμο να απορροφήσει ένα υψηλό κονδύλι για παιδικές χαρές, διαδικασία που ξεκίνησε το 2018, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μπαράκος τότε είχε αναφέρει σχετικά με τα κατασκευαστικά προβλήματα που έχει η παιδική χαρά στην Κύμη, ότι αυτή η παιδική χαρά, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να πιστοποιηθεί και δεν είχε καν παραδοθεί από τον εργολάβο.
Για όσους τότε ασχολήθηκαν με το θέμα, αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα ... Τι προέβλεπε η σχετική μελέτη; Ποιος την συνέταξε; Ποιο ήταν το κόστος κι αν εξοφλήθηκε αυτή η κακοτεχνία; Ποιος παρακολουθούσε την πορεία του έργου;
Πώς επιτρέπετε η χρήση της από παιδιά; Γιατί δεν γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις;

Μάλιστα εγγράφως ζητήθηκε ενημέρωση και στοιχεία από το Δήμο για το θέμα αυτό, αλλά ...παρέμειναν αναπάντητα.

Τελικά επιτεύχθηκε η ένταξη της ανακατασκευής στις δύο  παιδικές χαρές, στο  πρόγραμμα CLLD/LEADER ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ και ΣΚΥΡΟΥ μέσω της πρόσκλησης για δημόσιες επενδύσεις «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων»  του ΠΑΑ 2014-2020. 

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το eviaxpress.gr από την αρμόδια υπηρεσία εκτέλεσης του προγράμματος και τον συντονιστή κ. Σπύρο Μαρούλη, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης και εν αναμονή κατάθεσης των μελετών από το δήμο. 

Να σημειώσουμε πως συνολικά το έργο του προγράμματος  αφορά την ανάπλαση υποδομών αναψυχής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου μέσω της κατασκευής 24 παιδικών χαρών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός / δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 570.802,00€
Οι περιοχές εντός των οποίων θα κατασκευαστούν οι παιδικές χαρές είναι οι ακόλουθες:

Δημοτική Ενότητα Αυλώνoς
1. Οκτωνιάς
2. Αγίου Γεωργίου
3. Νεοχωρίου
4. Ωρολογίου
5. Πυργίου
Δημοτική Ενότητα Δυστίων
1. Βέλος
2. Λέπουρα
Δημοτική Ενότητα Κονιστρών
1. Βρύση
2. Άγιος Βλάσης
3. Γιάννηδες
4. Άνω Κουρούνι
5. Κρεμαστός
6. Κάδι
7. Μανίκια
Δημοτική Ενότητα Κύμης
1. Κύμη
2. Παραλία Κύμης
3. Ανδρονιάνοι
4. Καλημεριάνοι
5. Βίταλο
6. Μετόχι

Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων
1. Αλιβέρι
2. Αλιβέρι (πλησίον αθλητικού κέντρου)
3. Άγιος Ιωάννης
4. Παρθένι