Αγώνας δρόμου από την Περιφέρεια, τον Δήμο και τους γονείς για την εξασφάλιση της μετακίνησης όλων των μαθητών στα σχολεία τους


Η αλλαγές που έγιναν στα σχολεία τπυ Δήμου Κύμης Αλιβερίου με το ΦΕΚ του περασμένου Αυγούστου και η έλλειψη ενδιαφέροντος από επαγγελματίες οδηγούς να αναλάβουν μετακινήσεις μαθητών, δημιούργησαν σοβαρή έλλειψη δυνατότητας μεταφοράς τους, στα σχολεία τους.


Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου κ. Χρήστος Σαμαράς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Μαστροκώστας και οι γονείς Πάλλης Δημήτριος και Βασίλης Θωμάς από την κοινότητα Κοσκίνων καθώς και Ιωάννης Μίχας από τον Άγιο Ιωάννη, επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Γαλάνη προκειμένου να συζητήσουν και να βρουν λύση για το θέμα που έχει προκύψει με τα σχολικά δρομολόγια τεσσάρων χωριών.Στα Κοσκινά, για τη μεταφορά μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στα Κριεζά. Η μεταφορά μαθητών Δημοτικού από τον Άγιο Ιωάννη στον Άγιο Λουκά. Η μεταφορά μαθητών Νηπιαγωγείου από τον Άγιο Λουκά στον Άγιο Ιωάννη και επίσης ενός μαθητή νηπίου από το Τραχήλι στον Άγιο Ιωάννη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κ. Γαλάνης, το δρομολόγιο Κόσκινα-Κριεζά έχει βγει σε δημοπράτηση ήδη τρεις φορές και έχει κηρυχθεί άγονο. Κατ επέκταση δεν θα ξανά δημοπρατηθεί πάλι, βάση διαδικασιών. Όμως κατόπιν αυτής της επίσκεψης των γονέων και των εκπροσώπων του δήμου, δεσμεύτηκε να εισηγηθεί στη Διεύθυνση ώστε να γίνει ξανά η δημοπράτηση, γιατί επιβάλλετε να βρεθεί λύση για τη μεταφορά των παιδιών.

Όσον αφορά τη μεταφορά των παιδιών του Δημοτικού από τον Άγιο Ιωάννη στο νεοσύστατο συγχωνευμένο πολυδύναμο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Λουκά που προέκυψε με την ανάρτηση του ΦΕΚ στις 20 Αυγούστου 2021, αποτελεί ένα νέο δρομολόγιο το οποίο θα μπει σε δημοπράτηση μαζί με τα άλλα δρομολόγια που προέκυψαν λόγω προβλημάτων, το μήνα Οκτώβριο. Αυτά προβλέπει ο νόμος και η διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει τίποτα παραπάνω εκτός από το να τηρηθεί η νομιμότητα .

Για το θέμα αυτό ο κ. Μαστροκώστας ήρθε σε επικοινωνία, το βράδυ της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου και με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ευβοίας κ.Κελαϊδίτη και το πρωί της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου το πρωί, με τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, οι οποίοι δεν είχαν κάτι περισσότερο να συμπληρώσουν στα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη κου Γαλάνη ενώ εξέφρασαν το ειλικρινές τους ενδιαφέρον προς τους γονείς και την αμέριστη προσπάθειά τους για να δοθεί λύση στη μετακίνηση των μαθητών των χωριών στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου καθώς και για όλα τα δρομολόγια του νόμου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επισήμαναν όμως πως η επίλυση του προβλήματος εξαρτάται από τις προσφορές που θα προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί.

Αναλόγως και στα χωριά τα οποία δεν λειτουργεί ακόμα σχολικό δρομολόγιο λόγω του ότι κρίθηκαν άγονα εφόσον δεν βρέθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν προσφορά, θα τηρηθεί ότι προβλέπει ο νόμος , δηλαδή πιστώνεται η χιλιομετρική αποζημίωση, από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι να ξεκινήσει κάποιο δρομολόγιο ή αν δεν ξεκινήσει για όλο το σχολικό έτος, στους γονείς.

Να τονίσουμε ότι η μετακίνηση των μαθητών με τα σχολικά δρομολόγια είναι ευθύνη στο 100% της Περιφέρειας.