Έκαναν φτερά οι ανεμογεννήτριες και τα λεφτά του Αγίου Ιωάννη- Κατά τα άλλα κόπτεται ο δήμος για τα οικονομικά συμφέροντα των δημοτώνΣιγή ιχθύος κατάφερε να κρατήσει μέχρι χθες, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, σχετικά με τις 4,5 ανεμογεννήτριες στο όρος Σερβούνι του Αγίου Ιωάννη Αλιβερίου, αλλά τα τεράστια χρηματικά οφέλη που χάνει ο Άγιος Ιωάννης μαζί με τις 4,5 ανεμογεννήτριες που του παίρνει τελικά ο Δήμος Ερέτριας, έχουν κάνει εκκωφαντικό κρότο που δεν καλύπτεται πλέον.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3154β που δημοσιεύτηκε στις 31/7/2020 κι έπειτα από μεγάλο αγώνα που κατέβαλε με μόνο συνοδοιπόρο τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Γεώργιο Μπόκαρη τότε, ο πρώην Πρόεδρος του Αγίου Ιωάννη κ. Κώστας Καλκούνης, το 50% των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στο όρος Σερβούνι αναγνωρίστηκε πως βρισκόντουσαν σε ιδιοκτησίες δημοτών του Αγίου Ιωάννη. Αυτομάτως αυτό σήμαινε πως οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να αποζημιωθούν από τις εταιρίες στις οποίες ανήκουν οι ανεμογεννήτριες κι έπειτα ο Άγιος Ιωάννης θα λάμβανε τα ειδικά τέλη που όφειλαν να του αποδίδουν οι ανεμογεννήτριες για όλα τα χρόνια που θα βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί.

Ο Δήμος Ερέτριας κατέθεσε ένσταση για την οποία τον Αύγουστο 2020, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος είχε δηλώσει στο eviaxpress.gr ότι η ένσταση αυτή ήταν εντελώς τυπική καθώς ήταν υποχρεωμένος ο Δήμος να προβεί στην συγκεκριμένη ενέργεια βάση πρωτοκόλλου.

Βέβαια και ο Δήμος Αλιβερίου ήταν υποχρεωμένος να προβεί σε αντένσταση αλλά δυστυχώς δεν το έκανε, με ολέθριο αποτέλεσμα στην πρόσφατη (27 Σεπτεμβρίου 2021) εκδίκαση της ένστασης του Δήμου Ερέτριας στην Επιτροπή Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών στην Αθήνα, να μην έχει δικαίωμα η κοινότητα του Αγίου Ιωάννη να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και μηχανικό, με κατάληξη να κερδίσει ο Δήμος Ερέτριας και πάλι τις 4,5 ανεμογεννήτριες .

Πρωτοφανής αδιαφορία ή σκοπιμότητες άραγε υποβόσκουν πίσω από την απόφαση της δημοτικής αρχής να μην διεκδικήσει τις ανεμογεννήτριες που ήδη είχε κερδίσει επίσημα ο πρώην πρόεδρος Καλκούνης;
Εύλογο είναι το ερώτημα αφού αυτή η Δημοτική Αρχή έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα κάνει όσες ενέργειες και όσα δικαστήρια χρειαστούν για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των δημοτών ώστε να μην χαθούν χρήματα που τους ανήκουν.
Ζάλη φέρνουν τα χρηματικά ποσά που χάθηκαν για τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων μέσα στις οποίες βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες και πολύ περισσότερο από το σύνολο των δημοτών της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη και κατ επέκταση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Όπως αναφέρει στο eviaxpress.gr ο πρώην πρόεδρος κ. Καλκούνης : " Η τοπική κοινότητα θα εισέπραττε 150.000€ για κάθε ένα έτος. Συνεπώς στη διάρκεια μιας 10ετίας η κοινότητα και ο δήμος χάνουν ενάμιση εκατομμύριο ευρώ (1.500.000 €)."

Κατά τα άλλα η δημοτική αρχή κόπτεται για τα οικονομικά συμφέροντα των δημοτών...

Ο Πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη κ. Δημήτριος Λάμπρου δήλωσε στο eviaxpress.gr στις 29
  Σεπτεμβρίου 2021, πως είχε κάνει επανειλημμένες οχλήσεις στον δήμο καθώς έβλεπε να πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της αντένστασης αλλά και του δικαστηρίου, όμως δεν είχε δει κάποια ανταπόκριση.
"Εμφανίστηκα στο δικαστήριο με τον Μηχανικό του Δήμου και τον Δικηγόρο αλλά δεν τους επέτρεψαν να παραβρεθούν στην διαδικασία εκείνοι γιατί δεν είχε γίνει η αντένσταση. Μόνο εγώ επιτρεπόταν να παρευρεθώ αλλά εγώ όπως ενημέρωνα μήνες πριν τον δήμο και το τοπικό συμβούλιο, δεν είχα ιδέα για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν γνωρίζω καθόλου την περιοχή Σερβούνι. Έτσι όταν ρωτήθηκα είπα την αλήθεια, ότι δεν γνωρίζω. Πήγαμε απροετοίμαστοι και πιαστήκαμε σαν τα ποντίκια στη φάκα. Οι άλλες τρεις κοινότητες, Αμαρύνθου, Άνω Βάθειας και Γυμνού είχαν νομική και τεχνική εκπροσώπηση ενώ εγώ ήμουν μόνος μου. Εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα. Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο δήμος ή ο νομικός του εκπρόσωπος. Η υπόθεση θα διερευνηθεί οπωσδήποτε και πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες γι αυτό το οικονομικό έγκλημα εις βάρος του Αγίου Ιωάννη." δήλωσε απογοητευμένος αλλά αποφασισμένος ο Πρόεδρος κ. Λάμπρου μόλις δύο ημέρες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης .


Το θέμα έθιξε στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου εχθές Πέμπτη 7/10 ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αναγνώστου κάνοντας εισήγηση στα θέματα προ ημερησίας διάταξης και επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή για τα συμφέροντα και συγκεκριμένα τα ειδικά τέλη (αιολικά) που χάνουν μέσα από τα χέρια τους οι δημότες και η κοινότητα του Αγίου Ιωάννη. Κανείς από τους συμβούλους δεν τοποθετήθηκε μετά την εισήγηση του κου Αναγνώστου και το θέμα προσπεράστηκε ενώ λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης το επανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Κιούσης καταφέρνοντας να αποσπάσει την δέσμευση του Προέδρου κου Γεώργιου Ζέρβα πως το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση στα θέματα ημερήσιας διάταξης ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviaxpress.gr, η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να προχωρήσει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο.

Στην εισήγησή του ο κ. Αναγνώστου ανέφερε :

"Σχετικά με τη διεκδίκηση της Δημοτικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννη , των ειδικών τελών, που προέρχονται από τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στο όρος Σερβούνι, σας επισημαίνω τα ακόλουθα:
Μετά από σχετικές ενέργειες (προσφυγή σε ειδική επιτροπή), του πρώην Προέδρου της εν λόγω κοινότητας κ. Κώστα Καλκούνη και με την σημαντική βοήθεια της διπλωματούχου τοπογράφου μηχανικού κας. Τόνιας Κακαβά, εκδόθηκε το υπ' αριθμόν 3154 ΒΦΕΚ, στις 31-01-2020.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ αυτό η δημοτική κοινότητα του Αγίου Ιωάννη και συνεπώς και ο δήμος, ελάμβαναν ειδικά τέλη ΑΠΕ, που προέρχονταν από την εγκατεστημένη ισχύ 4,5 ανεμογεννητριών, επί συνόλου 9, στο όρος Σερβούνι. Ωστόσο ο Δήμος Ερέτριας προέβηκε σε ένσταση ενάντια της απόφασης του εν λόγω ΦΕΚ, στις 25-8- 2020, έξι ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε. Ο δήμος μας είχε δικαίωμα υποβολής σε αντένστασης στην αρμόδια επιτροπή, εντός 30 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 25-9-2020.
Παρά τις έντονες οχλήσεις (σύμφωνα με πρακτικά του κοινοτικού συμβουλίου), του νυν Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη κ. Δημήτρη Λάμπρου, δυστυχώς η δημοτική αρχή, δεν προέβη σε καμία ενέργεια υποβολής αντένστασης, εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος. Στις 27-9-2021, εκδικάστηκε η ένσταση από την αρμόδια επιτροπή, με την παρουσία μόνο της υπερασπιστικής ομάδας του Δήμου Ερέτριας. Η υπερασπιστική ομάδα του Δήμου μας, που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό, δεν έγινε δεκτή από την εν λόγω επιτροπή, λόγω της μη έγκαιρης υποβολής της αντένστασης. Δυστυχώς η απόφαση της εν λόγω επιτροπής, ήταν καταδικαστική για το Δήμο μας και κατά συνέπεια και για την Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, αφού ακυρώθηκε η απόφαση του αναφερόμενου ΦΕΚ. Το αποτέλεσμα είναι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό να χαθεί και για τον Άγιο Ιωάννη και για το Δήμο μας.
Κατόπιν αυτών, ζητώ να πληροφορηθώ για τις ενέργειες, που πρόκειται να πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή, προκειμένου να αντιστραφεί η πολύ λυπηρή για τον Δήμο μας κατάσταση."

Ωστόσο για τις άσχημες εξελίξεις και την διεκδίκηση των ειδικών τελών που απορρέουν από τις ανεμογεννήτριες στο Σερβούνι, που φαίνεται να χάνονται για τον Άγιο Ιωάννη, αντέδρασε άμεσα ο πρώην πρόεδρος του Αγίου Ιωάννη κ. Κώστας Καλκούνης με δηλώσεις του στο διαδίκτυο στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.


Ο πρώην Πρόεδρος Αγίου Ιωάννη Αλιβερίου κ. Κώστας Καλκούνης ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο :
27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Με το παρόν ΦΕΚ είχε δικαιωθεί ο προσωπικός μου αγώνας για τις ανεμογεννήτριες στο Σερβούνι.. Τεσσεράμισι στις εννιά, ακριβώς 50% είχαμε πάρει ,επίσημα με το ΦΕΚ 3154β που δημοσιεύτηκε στις 31/7/2020.Με μεγάλη θλίψη πληροφορούμαι πως σήμερα η απόφαση κατέπεσε μετά την ένσταση του Δήμου Ερέτριας που κατατέθηκε πέρσι τον Αύγουστο..
Η κοινότητα Αγίου Ιωάννη δεν είχε νομική και τεχνική υποστήριξη λόγω της ολιγωρίας και της αναποτελεσματικότητας των διοικούντων. Δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα αντένσταση και δυστυχώς μετά τα σχολεία πιάστηκαν κι εδώ στον ύπνο.
Ας ελπίσουμε να μην χάσουν και το χωριό στο τέλος..

Κώστας Καλκούνης 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021  

Μόνο θλίψη πλέον....

Μια υπόθεση που είχα κερδίσει προσωπικά ως πρόεδρος του χωριού ,τα αιολικά στο Σερβουνι ,κατόρθωσαν χθες στην ένσταση των Αμαρυνθίων να τη χάσουν ..Δεν έκαναν ούτε αντενσταση εμπροθεσμα και δεν είχαν τη δυνατότητα για νομική και τεχνική υποστήριξη..
Πρώτα τα σχολεία,τώρα τα αιολικά...
Μετά τι;;;
Όλα καλά,ο καθένας έχει ότι αξιζει!!!!
Καληνύχτα χωριανοί!!!!