Φήμες μιλούν για μεγάλες αλλαγές στο facebook πολύ σύντομα. Τα σενάρια για το νέο όνομαΤο Facebook σχεδιάζει να «εφεύρει» ξανά τον εαυτό του αλλάζοντας όνομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου στόχου του, της δημιουργίας του «metaverse», ενός νέου διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζάκερμπεργκ προγραμματίζει να μιλήσει για την αλλαγή ονόματος στην ετήσια εκδήλωση "Connect" της εταιρείας στις 28 Οκτωβρίου, όμως μπορεί η σχετική αποκάλυψη να γίνει και νωρίτερα.

Η σχετική φημολογία προέκυψε μετά από δημοσίευμα του "Verge" (που επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του θέματος) και το οποίο αναπαρήγαγε το πρακτορείο Reuters. Προς το παρόν, το Facebook ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες.

Σύμφωνα με το Verge, ο Ζάκερμπεργκ φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του "metaverse". Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Verge τον Ιούλιο ότι «θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media αλλά ως μια εταιρεία metaverse».

Είχε προηγηθεί η ριζική αναδιάρθωση της Google το 2015, η οποία μπήκε κάτω από την «ομπρέλα» μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, εν μέρει για να σηματοδοτήσει ότι είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης. Σύμφωνα με το Verge, το νέο εταιρικό όνομα του Facebook παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι. Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια της φημολογίας.

Όσο για το metaverse, που ούτως ή άλλως αναμένεται να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στέφενσον για να περιγράψει έναν εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι δραπετεύουν από έναν δυστοπικό κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βγει προφητικός. 

Αυτό που προσπαθούν όλοι να βρουν ή να μαντέψουν είναι ποιο θα είναι το νέο όνομα του facebook. Τα σενάρια είναι πολλά οπότε μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα από τον  κανείς δε μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Ένα από τα επικρατέστερα όμως είναι αυτό του Meta. Το Meta είναι το πιο χαρακτηριστικό όνομα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το metaverse. Όμως υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως είναι αυτό το μέλλον του Facebook.


Το meta.com domain ανήκει στον όμιλο του facebook. Προς το παρόν η διεύθυνση meta.com κάνει ανακατεύθυνση στο meta.org που είναι ένα ίδρυμα της οικογένειας  Ζάκερμπεργκ 

Θεωρείται πολύ πιθανό πλέον το meta.com να αυτονομηθεί και να γίνει η νέα εποχή του facebook. Υπάρχουν και άλλα σενάρια για το όνομα που έχει επιλεχθεί και ένα από αυτά είναι το Horizon. Ίσως πάλι δεν επιβεβαιωθεί κανένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν και τελικά ανακοινωθεί ένα τελείως απρόβλεπτο, διαφορετικό και φρέσκο όνομα. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή για να μάθουμε αν αρχικά ισχύουν τα σενάρια της αλλαγής ονόματος και αν ναι ποιο θα είναι αυτό