Γεώργιος Θεοδώρου : Ύποπτα τα «παιχνίδια» με τις ανεμογεννήτριες στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου

    

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, "Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία" κ. Γεώργιος Θεοδώρου κάνει λόγο για ύποπτα "παιχνίδια" σχετικά με την διαχείριση από πλευράς του Δήμου, των πολύπλευρων θεμάτων και προβλημάτων που έχουν προκύψει με τα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν εντός των ορίων του.
Εκτός από τα προβλήματα και τις απόψεις του ο κ. Θεοδώρου παραθέτει και τις σχετικές με τα ζητήματα, προτάσεις.
Αναλυτικά ο κ. Γεώργιος Θεοδώρου αναφέρει :
  Δεν είναι ικανοί ούτε τα κεκτημένα να κρατήσουν. Έχασαν από το γειτονικό δήμο Ερέτριας το 50% των ανεμογεννητριών στο Σερβούνι, αφού δεν έκαναν αντένσταση στην ένσταση της Ερέτριας, ως όφειλαν, για να παραστούν και να υπερασπιστούν όσα πρωτόδικα ο δήμος είχε κερδίσει. Αυτό συνεπάγεται απώλεια 3.100.000 (τρία εκατομμύρια εκατό χιλιάδες) ευρώ για το δήμο για το διάστημα που ισχύει η σύμβαση. Οι ανεμογεννήτριες φυσικά παραμένουν στη θέση τους. 

     Δυστυχώς όλα αυτά χάθηκαν. Γιατί άραγε; Από λάθος; Από ανικανότητα; Από αβλεψία; Αρκεί η δικαιολογία της δημοτικής αρχής ότι «κάναμε λάθος»; Δεν έχει ο Δήμος Νομική Υποστήριξη; Δεν παρακολουθεί τις υποθέσεις; Ή κάτι άλλο συμβαίνει; Μπορεί κανείς από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τους δημότες και κυρίως τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννη;
     Με γνώμονα πάντα το συμφέρον των δημοτών και του δήμου, η δική μας θέση – πρόταση είναι η εξής: Η δημοτική αρχή μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, να προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας αυτά που έχασε ο Δήμος με δική της ευθύνη. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα είναι υπόλογη για το σύνολο της ζημιάς που θα υποστεί. 
     Ταυτόχρονα προτείνουμε, η δημοτική αρχή, ως οφείλει και ως έχει υποχρέωση, να στηρίξει την απόφαση του Συλλόγου Βέλους, του Συλλόγου Κουτουμουλά και του Τοπικού Συμβουλίου Καλεντζίου, για προσφυγή στο ΣτΕ, κατά της εγκατάστασης άλλων ανεμογεννητριών στην περιοχή τους. Διαχωρισμοί, εμπάθειες, πολιτικές σκοπιμότητες δεν επιτρέπονται και μάλιστα σε τέτοια σοβαρά θέματα. Δεν είναι δημότες δεύτερης κατηγορίας, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων αυτών. Δεν μπορεί να προσφεύγεις κατά της απόφασης για τις τέσσερις νέες άδειες τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο δήμο σου και να μην συμπεριλαμβάνεις και τις περιοχές αυτές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
     Για αυτά αλλά και για όσα άλλα συμβαίνουν στο δήμο Κύμης – Αλιβερίου, δεν ευθύνονται μόνο αυτοί που τα διαπράττουν. Ευθύνονται εξίσου και αυτοί που τα ανέχονται, τα συγκαλύπτουν, τα παραβλέπουν, ο καθένας για το δικό του λόγο. Δυστυχώς επικρατεί «η σιωπή των αμνών». Η αντίστροφη μέτρηση όμως έχει αρχίσει, για να μπει τέλος σε όλα αυτά.