ΟΧΙ σε επιπλέον ανεμογεννήτριες λένε οι Σύλλογοι, οι κάτοικοι και οι κοινότητες Πετριών και Αγίων Αποστόλων


O Πολιτιστικός Σύλλογος Πετριών «Ο Πλάτανος» , o Πολιτιστικός σύλλογος Αγ Αποστόλων Πετριών «Το Αιγαίο» , η Τοπική κοινότητα Πετριών και οι κάτοικοι, ο
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αποστόλων απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου κ. Γεώργιο Ζέρβα και το Δημοτικό συμβούλιο, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Βουλευτές Νομού Ευβοίας: 

κ. Ζεμπίλη Αθανάσιο, κ. Σπυρίδων Πνευματικό, κ. Συμεών Κεδίκογλου, κ. Ευάγγελο Αποστόλου κ. Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, κ. Γεώργιο Μαρίνο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  

κ. Κώσταντίνο Σκρέκα με θέμα :  

Αντίρρηση των φορέων μας στην απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθμόν 618/2021 - 29/07/2021 https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9%CE%9B%CE%994%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE %A8%CE%A9%CE%A8 

σχετικά με την χορήγη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αιολικό πάρκο ισχύος  119,6 MW στις θέσεις Οξύλιθος - Δύστος - Άσπρη Πέτρα - Πυργάκι – Μαρμάρι,  των ΔΕ Αυλώνος - Δυστίων – Κονιστρών - Κύμης- Μαρμαρίου - Στυρέων των Δήμων ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, Καρύστου της Π. Ε. Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρία με  επωνυμία << ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ >> 

Ανεμογεννήτριες : 25 (8 Α/Γ στις Κονίστρες, 9 Α/Γ στο Αυλώνος, 8 Α/Γ στο Δυστίων) 


Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει :

Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στην περιοχή μας για τους  κάτωθι πολύ σημαντικούς για την κοινότητά μας λόγους: 

- Η κοινότητα μας έχει προσφέρει στις ΑΠΕ με το ήδη υπάρχον εγκατεστημένο αιολικό  πάρκο 8 ανεμογεννητριών της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και έχει υποστεί πολλά  προβλήματα καθώς αυτές οι ανεμογεννήτριες έρχονται να προστεθούν σε εκατοντάδες  άλλες που έχουν περικυκλώσει την περιοχή μας. 

Η οπτική και ηχητική ρύπανση των εν λόγω ανεμογεννητριών με τα συνοδά έργα, έχουν  αλλοιώσει το τοπίο περιορίζοντας κατά πολύ την δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης της  περιοχής μας, καθώς και την καθημερινότητα και την υγεία των μόνιμων κατοίκων.

-Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών έρχεται σε αντίθεση με όλη την προσπάθεια που γίνεται  τα τελευταία χρόνια από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της κοινότητας για μεταστροφή από την (οικολογικά μη βιώσιμη) αλιευτική οικονομία, προς την τουριστική οικονομία.  Δεν γίνεται να διατηρηθεί η περιοχή μας σαν τουριστικός προορισμός έχοντας ένα τεράστιο αιολικό πάρκο σαν αξιοθέατο. Θα επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντος, καθώς και όλων των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από αυτό. 

-Ένας επιπλέον κλάδος της περιοχής μας που θα πληγεί βαριά, είναι οι κτηνοτρόφοι καθώς  η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προβλέπεται να γίνει σε περιοχές που αποτελούν  βοσκότοπους. 

-Οι ανεμογεννήτριες έρχονται σε αντίθεση με την ήρεμη ζωή, την εργασία και την ζωή των  κατοίκων της κοινότητας μας ενώ θα υπάρξει καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. 

- Μία από τις υποψήφιες τοποθεσίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, βρίσκεται ακριβώς  πάνω από την παραλία Χερομύλι. Πρόκειται για μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους  κάνοντας την, την πιο δημοφιλή παραλία των Πετριών & όλου του νησιού καθώς  συγκεντρώνει πλήθος τουριστών καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Στην  συγκεκριμένη τοποθεσία ξεκινάει σε λίγο ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε  αστέρων και χωρητικότητας 92 κλινών. 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει κολοσσιαία υποβάθμιση  του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και του τουριστικού προϊόντος της κοινότητάς μας. 

Τα γεγονότα είναι πρόσφατα: απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος ακύρωσης των  αδειών παραγωγής αιολικών πάρκων στην Β. Εύβοια! 

Εισηγούμαστε & απαιτούμε από τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου να απευθυνθεί προς την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος & τους Βουλευτές του Νομού προκειμένου να γίνουν οι  αντίστοιχες ενέργειες ακύρωσης των αδειών παραγωγής στην περιοχή του Τοπικού  Διαμερίσματος Πετριών της Δημοτικής Κοινότητας Δυστίων καθώς και σε όλο τον Δήμο  Κύμης-Αλιβερίου. 

Η ισχύς από τους ήδη εγκατεστημένους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον  Ν. Ευβοίας καλύπτει το 40% ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Δεν θέλουμε άλλες ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας. 

Θέλουμε να διασφαλιστεί η ήπια ανάπτυξη, η υψηλή ποιότητα ζωής και η ηρεμία μας. Όχι στην οικονομική καταστροφή και στη μετατροπή του χωριού μας σε βιομηχανική ζώνη.