Οι «Δίδυμοι Πύργοι» της Εύβοιας και η άγνωστη ιστορία τους

Πρόκειται για τους Δίδυμους Πύργους  της  Ελλάδας κι όχι μόνο της Εύβοιας, οι οποίοι κουβαλούν μια ακόμη ενδιαφέρουσα ιστορία, από αυτές που εντυπωσιάζουν.

Οι άγνωστοι «Δίδυμοι Πύργοι» της Ελλάδας  βρίσκονται και σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα Αθήνα και ανήκουν στα  εντυπωσιακά μνημεία της Εύβοιας.

 

Συγκεκριμένα βρίσκονται  στο  Ληλάντιο Πεδίο στην Κεντρική Εύβοια, ανατολικά της Χαλκίδας. Σε αυτήν την  ιδιαίτερη στο σχήμα πεδιάδα η οποία έχει έκταση περίπου 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την οποία διασχίζει ο ποταμός Λήλας, βρέχεται από τον νότιο ευβοϊκό κόλπο και ένα μικρό μέρος της από το βόρειο, βρίσκονται  οι «Δίδυμοι Πύργοι» της Ελλάδας.

Πίσω από την κατασκευή αυτών των πύργων υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι Πύργοι αυτοί (που λέγονται και πύργοι του Μύτικα) χρονολογούνται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το ίδιο και το κάστρο πάνω από τα Φύλλα, το οποίο κατασκεύασε ο Ιταλός τυχοδιώκτης Λικάριο.

Η ιστορία, λοιπόν, αναφέρει ότι εκείνος κατέλαβε για λογαριασμό των Βυζαντινών ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας τον 13ο αιώνα καθώς αργότερα και συγκεκριμένα το 1470 το Ληλάντιο πεδίο, ενώ η υπόλοιπη Εύβοια, πέρασε στην κατοχή των Οθωμανών και από το 1830 είναι τμήμα της ανεξάρτητης Ελλάδας.

 

Οι πιο λυρικοί αναφέρουν για την ιστορία τα εξής: Ο ιππότης Λικάριος ζητά λυσσαλέα εκδίκηση για την αγάπη του, τη Φελίζα, που του τη στέρησε ο Δούκας της Εύβοιας. Δε θα διστάσει να προδώσει τους Ενετούς και να συμμαχήσει με τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο. Θα κυριεύσει όλη την Εύβοια και νικητής πλέον θα μείνει στο Κάστρο των Φύλλων και στους Δίδυμους Πύργους, όπως αναφέρει το exploringgreece.