Βουλευτής Ζεμπίλης : "Η κλιματική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι, ώστε να απαλλάσσονται οι αρμόδιοι από τις ευθύνες τους!"


 

Στην διαπίστωση, κατόπιν αυτοψίας του στην περιοχή, ότι οι πλημμύρες που έπληξαν την Βόρεια Εύβοια προήλθαν ως απόρροια της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς προέβη ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα της ημερήσιας διάταξης τη «συνέχιση της συζήτησης για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών». Κατά την τοποθέτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε τα εξής:  

 

«Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι προφανές ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, αποτελώντας μια νέα κανονικότητα. Σε βαθμό μάλιστα, ώστε να μην παρέχεται άλλοθι για τις αδράνειες και τις αβελτηρίες των υπευθύνων. Άλλωστε, πρέπει να επισημάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για απλά φυσικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί, οι δασικές πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες, που μοιραία θα έρθουν μετά τις πυρκαγιές. Ευθύνη της πολιτείας, συνεπώς, είναι να είναι προετοιμασμένη και να λαμβάνει μέτρα ώστε να περιορίζονται οι διαστάσεις και οι επιπτώσεις των φυσικών φαινόμενων και να μην εξελίσσονται σε τραγωδίες και συμφορές.  

 

 

Τώρα, ως προς τα σχέδια αποκαταστάσεων των πυρόπληκτων περιοχών, θα ήθελα να πω ότι η οργάνωση της συζήτησης σε δύο συνεδριάσεις μας έδωσε την δυνατότητα, ώστε να αξιολογήσουμε στο ενδιάμεσο και τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, ως απόρροια των μεγάλων πυρκαγιών. Επισκέφθηκα την πληγείσα περιοχή της Β. Εύβοιας και συνομίλησα με τους πλημμυροπαθείς κατοίκους και έχω να κάνω ορισμένες επισημάνσεις: Πρώτον, η άμεση σύνδεση των πλημμυρών με τις πυρκαγιές, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο Αχλάδι, είδαμε μικρά ρέματα να υπερχειλίζουν και να δημιουργούν πρωτοφανή πλημμυρικά προβλήματα, εξαιτίας των καμένων εκτάσεων. Το δεύτερο, ότι η φύση εκδικείται. Ότι δηλαδή πληρώνουμε σε μεγάλο βαθμό τα λάθη προηγούμενων δεκαετιών με την καταπάτηση και την τσιμεντοποίηση ρεμάτων. 

 

Βέβαια, ακούστηκε νωρίτερα από συνάδελφο για τα αυθαίρετα και τις παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας από τους πολίτες.  Θέλω να πω ότι έχουν γίνει και πολλές αυθαιρεσίες από το κράτος, καθώς δημόσιες υποδομές έχουν κατασκευαστεί μέσα στις γραμμές πλημμύρας ποταμών και ρεμάτων. Ή να πω κάτι περισσότερο, ότι αν γίνονται παραβιάσεις, που σίγουρα γίνονται και υπάρχουν αυθαίρετα, από την άλλη θα περίμενε κανείς να δει και το κράτος, συντονισμένα και συστηματικά, να στέλνει τις μπουλντόζες και να κατεδαφίζει τα αυθαίρετα στα δάση, τις ακτές και τα ρέματα. Αντ’ αυτού, βλέπουμε, σωρηδόν νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, που σημαίνει ότι διαμορφώνεται και μία σχετική κουλτούρα στην κοινωνία.  Τρίτο, ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα που εκτελούνταν στην περιοχή δεν είχαν μεν ολοκληρωθεί, πλην όμως ήταν σε πλήρη εξέλιξη». Στη συνέχεια ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στα έργα των αποκαταστάσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.