Βροχή τα "αυτογκόλ" της δημοτικής αρχής Μπουραντά- Η αντιπολίτευση συνεδριάζει και αποφασίζει μόνη της πλέον στο δήμο Κύμης Αλιβερίου;


Μια  συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του Δήμου Κύμης Αλιβερίου αλλά και των  δήμων του νομού, από όσο μπορούν να θυμούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημότες. Η ίδια η δημοτική αρχή του Θανάση Μπουραντά απαξίωσε το ρόλο της ύπαρξης της. Η συνεδρίαση που συγκάλεσαν οι τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις, σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου είχε απαρτία, πραγματοποιήθηκε και έλαβε αποφάσεις εν απουσία του Δημάρχου και των συμβούλων της "Συμπολιτείας". 

Να επισημάνουμε πως λίγη ώρα πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αναγνώστου ανακοίνωσε  την ανεξαρτητοποίησή του, από την παράταξη Μπουραντά και  συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου ως ανεξάρτητος σύμβουλος. 

Η "Συμπολιτεία" του Θανάση  Μπουραντά είχε ανακοινώσει την αποχή της από την σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ, με μια ανακοίνωση η οποία αποτέλεσε  και κεντρικό σημείο αναφοράς των επικεφαλής των τριών παρατάξεων και πολλών συμβούλων που πήραν τον λόγο  και καταδίκασαν  απερίφραστα το κείμενο που την αποτελεί. 

"Κόκκινο Πανί"  η μομφή προς τους συμβούλους των τριών παρατάξεων, ότι "είχαν υποσχεθεί στους ιδιοκτήτες (εταιρίες ανεμογεννητριών) ότι θα φροντίσουν να μη βγει απόφαση σε βάρος των ανεμογεννητριών" όπως αναφέρεται σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης του γραφείου τύπου του δημάρχου.

Ο κ. Θωμάς αρχικά στηλίτευσε την ανακοίνωση αλλά και την ενέργεια να απουσιάζει από τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του. Τόνισε πως όφειλαν να είναι παρόντες και να συζητήσουν μέχρι να βρουν λύση για να προστατεύσουν την κοινότητα Καλεντζίου. Υπογράμμισε πως υπήρχε αντικείμενο απόφασης για αυτή την συνεδρίαση. Επισήμανε τα κακώς γραφόμενα της ανακοίνωσης και πολλές φορές την χαρακτήρισε επαίσχυντη και μηνύσιμη. Τέλος ζήτησε άμεσα να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή και να γραφτεί ένα ψήφισμα του Δ.Σ, το οποίο θα καταδικάζει την εν λόγω ανακοίνωση. Πρόταση, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Η κα Θαλασσινού μεταξύ άλλων επισήμανε την αδικαιολόγητη χρήση της σφραγίδας του δήμου στην ανακοίνωση, παρά το ότι αντιπροσώπευε μόνο την παράταξη της "Συμπολιτείας". Επίσης για το επίμαχο σημείο της αναφοράς "συναλλαγής" με τους ιδιοκτήτες των εταιριών των ανεμογεννητριών, ανακοίνωσε πως σκέφτεται σοβαρά να κινηθεί νομικά.

Ο κ. Κέκης συμφώνησε απόλυτα με τα όσα ήδη είχαν ειπωθεί ενώ στάθηκε στο σημείο της ανακοίνωσης που γράφει : "το χειρότερο είναι πως οι δυο μικρότερες παρατάξεις, με επικεφαλής νέα παιδιά, ακολουθούν το Θωμά και ουσιαστικά στην πράξη τον έχουν αποδεχθεί ως αρχηγό  τους." Άστραψε και βρόντηξε ο κ. Κέκης κάνοντας λόγο για την πλήρη απαξίωση της νοημοσύνης των δημοτικών συμβούλων και του δημοτικού συμβουλίου, από αυτή την αποστροφή της ανακοίνωσης με αυτούς τους χαρακτηρισμούς .

Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα όταν πήρε τον λόγο ο κ. Καρτελιάς ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του στην πρώτη επίσημη έμμεση αποδοχή, ότι γίνονται "νταλαβέρια" με τις εταιρίες ανεμογεννητριών. Και ρώτησε: "Εάν υποθέσουμε πως οι σύμβουλοι που απείχαν από την ψηφοφορία είχαν έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ανεμογεννητριών με αντίστοιχα οφέλη, πόσα πιο πολλά πήραν οι σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ;" Εννοώντας τους συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου Θανάση Μπουραντά.

Επίσης ο κ. Καρτελιάς χαρακτήρισε την συμπεριφορά του Δημάρχου "ηλίθια και άτιμη" προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Προέδρου κου Ζέρβα, ο οποίος θιγμένος από τις εκφράσεις αυτές, απείλησε τον κ. Καρτελιά ότι θα του κλείσει το μικρόφωνο. Ξεχνώντας προφανώς ο κ. Ζέρβας, ότι οι σύμβουλοι εκείνη την ώρα αντιδρούσαν και υπερασπίζονταν τους εαυτούς τους έναντι των προσβολών που τους είχαν γίνει επισήμως, από την γραπτή ανακοίνωση της παράταξής του, την οποία είχε αναγνώσει νωρίτερα ο ίδιος και είχε αρνηθεί να σχολιάσει όταν του ζητήθηκε από τον κ. Θωμά αμέσως μετά την ανάγνωσή της.

Ο κ. Γλυκός αναφέρθηκε στην ηθική πλευρά του θέματος, στην ντροπή που σπέρνει αυτή η ανακοίνωση, ενώ τόνισε ότι δεν κυβερνάει η δημοκρατία σε αυτό το δήμο και πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση γι αυτό. Ζήτησε μαζί με τον κ. Κέκη να αποσυρθεί η ανακοίνωση που αμαυρώνει την υπόληψη των συμβούλων στην μικρή κοινωνία που συνυπάρχουν, ενώ διαταράσσει τις καλές, μεταξύ τους σχέσεις.

Ο κ. Χριστόπουλος ζήτησε στο επόμενο συμβούλιο να συμπεριληφθεί το θέμα της "διαπλοκής" που αναφέρει η ανακοίνωση και να αποδειχθεί από την "Συμπολιτεία", πού στηρίζεται αυτός ο ισχυρισμός.

Ο κ. Βλάχος δήλωσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στη θέση του δημοτικού συμβούλου, με μια τέτοια κατηγορία, κάλεσε τους συναδέλφους του να δουν με χιούμορ την εν λόγω κατάπτυστη ανακοίνωση και παρότρυνε τον συντάκτη της ανακοίνωσης να επισκεφθεί έναν ψυχίατρο, γιατί δεν εξηγούνται με τη λογική όσα γράφονται στο κείμενο της.

Το θέμα της συνεδρίασης βέβαια, δεν ήταν η ανακοίνωση της "Συμπολιτείας" που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, αλλά, η συζήτηση και η λήψη απόφασης για την κάλυψη της αμοιβής του δικηγόρου που έχει αναλάβει την προσφυγή στο ΣτΕ για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Καλέντζι.

Για το θέμα του Καλεντζίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, να γίνει άμεσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και να κάνει και ο Δήμος προσφυγή εναντίον της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Καλέντζι, με τον δικηγόρο που ήδη έχει αναλάβει την υπόθεση και είναι γνώστης, διότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα για αυτή την ενέργεια .


Η Ανακοίνωση της Συμπολιτείας που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην σημερινή 19/10, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου :

«Δεν θα παραστεί η δημοτική αρχή στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που προκαλεί η αντιπολίτευση γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο απόφασης»


Απευθυνόμαστε στους δημότες του Δήμου μας για να τους ενημερώσουμε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Θωμά, επειδή έχουν τον αριθμό μελών που απαιτείται για να ζητήσουν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ξεπεράσει τα όρια υποβαθμίζοντας το δημοτικό συμβούλιο.

Πριν από τρεισήμισι περίπου μήνες (την πρώτη Ιουλίου 2021) σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε συζητηθεί το θέμα τοποθέτησης δυο ανεμογεννητριών, μία στη Κοινότητα Καλεντζίου και μια στον οικισμό Κουτουμουλά,  της  κοινότητας  Δύστου.

Σε αυτή την συνεδρίαση ήταν λαύροι κατά των ανεμογεννητριών και εναντίον της δημοτικής αρχής, η οποία πριν από ένα (1) χρόνο είχε τοποθετηθεί θετικά για την αιολική ενέργεια σε ορισμένες περιοχές του δήμου και αρνητικά για άλλες (περιοχές σπάνιου φυσικού κάλους αρχαιολογικούς χώρους κλπ)

Στην συνεδρίαση της 1-7-2021 (για τις δυο ανεμογεννήτριες σε  Καλέντζι και Κουτουμουλά),δημιούργησαν ένα πολεμικό κλίμα. Όταν όμως ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας από τα δεκατέσσερα μέλη (14) της αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποχώρησαν οι περισσότεροι σιωπηρά και  την ώρα της ψηφοφορίας  έμειναν μόνο έξι. 

Έμειναν μόνο οι επικεφαλής των μικρότερων παρατάξεων (Θαλασσινού και Κέκης), ο Θωμάς η κ. Μπάτσα και δυο σύμβουλοι της παράταξης τους. Οι άλλοι οχτώ (8) εξαφανίστηκαν, ενώ είχαν πλειοψηφία και μπορούσαν να αποφασίσουν ότι ήθελαν. Το θέμα όμως ήταν ότι δεν ήθελαν να ψηφίσουν αυτό που υποστήριζαν με υπερβολικό πάθος.

Είναι φανερό ότι είχαν υποσχεθεί στους ιδιοκτήτες ότι θα φροντίσουν να μη βγει απόφαση σε βάρος των ανεμογεννητριών, για αυτό και κανόνισαν να φύγουν οι περισσότεροι, ώστε να περάσει το θέμα, με τις δικές μας ψήφους.

Έτσι λοιπόν κατά την συνεδρίαση <<έσκιζαν τα ιμάτιά τους>> κατά των ανεμογεννητριών, για να πείσουν τους πολίτες, πόσο σκληρή στάση έχουν κατά των ανεμογεννητριών και πιστεύουν ότι κορόιδεψαν όλο τον κόσμο, ενώ δεν έχουν καμιά σταθερότητα, δεν έχουν αρχές, αλλά κάθε φορά κάνουν ότι τους συμφέρει και όχι αυτό που πρέπει να γίνει. Έτσι περίπου έκαναν και για το Νηπιαγωγείο του Αγίου Ιωάννη. Ταλαιπώρησαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε τρείς συνεδριάσεις, με προσωπικές επιθέσεις σε δικά μας στελέχη και όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, για να μη δυσαρεστήσουν κάποιον από τους δύο Δημοτικούς Συμβούλους, δεν πήραν θέση και δήλωσαν αποχή από την ψηφοφορία και φυσικά το θέμα ψηφίστηκε κατά βάση από τους δικούς μας Δημοτικούς Συμβούλους.

Έτσι κοροϊδεύουν όλο τον κόσμο, χωρίς να ντρέπονται, αλλά το χειρότερο είναι πως οι δυο μικρότερες παρατάξεις, με επικεφαλής, νέα παιδιά, ακολουθούν το Θωμά και ουσιαστικά στην πράξη τον έχουν αποδεχθεί ως αρχηγό  τους.

Τώρα με καινούργια αίτηση τους η νέα ενιαία πλέον παράταξη της αντιπολίτευσης, όπως εμφανίζονται, ζήτησαν πάλι σύγκλιση Δημοτικού συμβουλίου με σκοπό να πληρώσει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000€), για την προσφυγή πολιτιστικών συλλόγων και πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις δυο ανεμογεννήτριες (Καλέντζι  και Κουτουμουλά). 

Εξηγήσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι μια τέτοια απόφαση είναι παράνομη και διευκρινίσαμε ότι παράνομες αποφάσεις όποιος και να τις αποφασίσει (π.χ. Δημοτικό συμβούλιο) δεν μπορούν να εφαρμοστούν και φυσικά δεν μπορούν να πληρωθούν χρήματα.

Μας είπε ο Θωμάς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, να πάρουμε την παράνομη απόφαση πληρωμής της προσφυγής των πολιτιστικών συλλόγων και μετά αυτοί θα μας φέρουν διαταγή πληρωμής, με δικαστική απόφαση για να πληρωθούν όπως κάνουν και άλλοι. 

Οι άλλοι, που φέρνουν στο Δήμο εντολές πληρωμών, έχουν να πάρουν από το δήμο (δηλαδή τους χρωστά για εργασίες, προμήθειες κλπ) και για αυτό το λόγο το Ειρηνοδικείο εκδίδει διαταγές πληρωμών.

 Στην προκειμένη περίπτωση, Σύλλογοι και πολίτες έχουν προσφύγει ήδη στο συμβούλιο της Επικρατείας από τις 23 Ιουλίου, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης οφειλομένων με δικαστική απόφαση. Είναι ξεκάθαρο πως η αντιπολίτευση ζητά να παρθεί μια απόφαση για κάτι που δεν θα μπορέσει να πληρωθεί ποτέ.

Αυτά τα γνωρίζουν όλα, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει (κυρίως τον Θωμά) είναι να βρίσκεται το δημοτικό συμβούλιο σε συνεχή συνεδρίαση, να δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτός προκαλεί συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων  και να ασχολούνται όλοι με  εκείνον.

Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν την αντιπολίτευση, ενώ αγνοούν ή αδιαφορούν πλήρως για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου. 

Θα λέγαμε μάλιστα ότι η πλευρά του πρώην δημάρχου νοιώθει άβολα για τα έργα και τις μελέτες που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη και προσπαθεί να απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινή γνώμη με διάφορα άλλα θέματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και για να προστατευθεί το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον διασυρμό, η παράταξη της δημοτικής αρχής δεν θα πάρει μέρος στην συνεδρίαση που προκαλεί η αντιπολίτευση γιατί δεν υπάρχει θέμα για να ληφθεί απόφαση.

Επομένως ότι και αν αποφασισθεί δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού η προσφυγή έχει κατατεθεί στις 23 Ιουλίου και επομένως ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε.

Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, θέσαμε το σχετικό ερώτημα στην οικονομική υπηρεσία και την απάντησή της, την επισυνάπτουμε.

Γραφείο Τύπου