Σαρηγιάννης : Πτώση των κρουσμάτων στις 3.500 τα Χριστούγεννα και στις 2.500 ως την Πρωτοχρονιά


Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: "Αυτή την στιγμή είμαστε σε μία ήπια μείωση της αύξησης. Περιμένουμε μία κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου πρώτη με τρεις της τάξεως των 7400 κρουσμάτων το ανώτερο σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, άρα πολύ πιο κάτω από τις 9.000 – 10.000 που έχουν συζητηθεί και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ"

"Γύρω στις 3.500 θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα και γύρω στις 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά" εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης.

"Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω με την προϋπόθεση ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ. Επίσης αυξάνεται ο εμβολιασμός και όσο συμβαίνει αυτό τόσο καλύτερα πηγαίνουμε" υπογράμμισε.

"Κάνουμε ουσιαστικά τώρα αυτό που ζητούσαμε να γίνει από την αρχή. Δεν μιλάμε μόνο για τα τεστ που υποχρεούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά αλλά και για την άφιξη των μοριακών και rapid test που κάνει ο ΕΟΔΥ."

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως πρέπει να κάνουν ένα self test την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι υποχρεωτικά και δωρεάν. Για τους μαθητές κρίνει πως πρέπει να παραμείνουν τα δύο self test την εβδομάδα, καθώς αυτός ο τρόπος έχει εξασφαλίσει να μην ξεφεύγει το πρόβλημα στα σχολεία. Τέλος βαρύτητα έριξε στους κλειστούς χώρους γιατί είναι ο κρίσιμος κρίκος προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης γι’ αυτό καλό θα είναι, οι ανεμβολίαστοι να κάνουν Rapid Test ακόμη και για να πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ.

Αναγκαία κρίνεται η χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας της 3ης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών .