Αλλάζει το επίδομα ανεργίας από 1η Ιανουαρίου 2022 - Σενάριο να αυξηθεί ακόμη και στα 700 ευρώ

 


Ανατροπές τόσο στο ποσό του επιδόματος όσο και στον τρόπο χορήγησής του. Στο τραπέζι είναι η αύξησή του ακόμη και στα 700 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου που είναι στα «σκαριά» και αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα πάει σε υψηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε σχέδιο νόμου το οποίο είναι υπό κατάρτιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022: Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας.

Επίδομα ανεργίας στα 700 ευρώ

Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση. Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες, αλλά θα έχουν κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Εξετάζεται ακόμη να χορηγείται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου – το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα.


Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από 1η Ιανουαρίου

Όπως και να έχει και μέχρι να υιοθετηθεί το νέο νομοσχέδιο από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί έτσι και αλλιώς.

Με τη νέα χρονιά το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Και αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός θα είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος από 1ης Ιανουαρίου 2022, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους υπαλλήλους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ τον μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Έτσι, προκύπτει και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, καθώς ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Ποια άλλα επιδόματα αυξάνονται

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψει για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
enikos.gr/ Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης