Η Πρόεδρος του Συλλόγου Medusa Survivor έθιξε τα νομικά προβλήματα για την βία και την ισότητα των φύλων στην Υφυπουργό Mαρία Συρεγγέλα


Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα η ημερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Ενίσχυση των σχετικών δομών των Δήμων» με αφορμή την 25η Νοεμβρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, με την Θεματική Επιτροπή Ισότητας της Π.Ε.Δ., και με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Χαλκιδέων.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας κα Μαρία Συρεγγέλα ενώ την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Γιάννα Χορμόβα, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης και γυναίκες αιρετές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και η κα Έλενα Βάκα Δήμαρχος Χαλκιδέων και Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Ισότητας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, η οποία κάλεσε όλες και όλους να ενωθούν και να δώσουν όλοι μαζί ένα ηχηρό αυτοδιοικητικό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία και η ομιλία της κας Νίκης Ροδίτη, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Medusa Survivor Kατά Tης Eνδοοικογενειακής Bίας, Mέλος της Eπιτροπής Iσότητας του Δήμου Χαλκιδέων, με πλούσιο βιογραφικό στο οικογενειακό δίκαιο έχοντας διατελέσει δύο θητείες στην Υπηρεσία Ανηλίκων Χαλκίδος ως Ταμίας και Δικηγόρος και με σπουδαία εθελοντική δράση σε υπηρεσίες του Δήμου που αφορούν κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.


Αρχικά η κα Ροδίτη εξέφρασε τους χαιρετισμούς της σε όλους τους παρευρισκόμενους και την Υφυπουργό κα Συρεγγέλα, από την οποία προσπάθησε να εκμαιεύσει σημαντικές πληροφορίες για τους μηχανισμούς της πολιτείας -που είναι απαραίτητοι εάν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική αντιμετώπιση της βίας-, ρωτώντας την σχετικά με το πότε ακριβώς θα λειτουργήσει το οικογενειακό δικαστήριο, όπως ακριβώς όρισε ο πρόσφατος νόμος 4800/2021 που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Στη συνέχεια η κα Ροδίτη τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη οι δικαστές που δικάζουν υποθέσεις οικογενειακού δικαίου να έχουν ειδική κατάρτιση και να είναι πλαισιωμένοι από ψυχολόγους προκειμένου να αποφασίζουν με ασφαλή και αντικειμενικά κριτήρια. Θέτοντας το επόμενο ερώτημα προς την υφυπουργό το οποίο ήταν ποτέ επιτέλους θα στελεχωθεί η Κοινωνική Υπηρεσία, θεσμός που έχει ψηφιστεί από το 1997 και είναι ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο.

Η Υφυπουργός απάντησε πως, προσεχώς θα εκπαιδευτούν οι δικαστές ενώ οι αστυνομικοί ήδη λαμβάνουν εκπαίδευση. Για την κοινωνική υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι θα γίνει πολλή δουλειά πάνω στο θέμα αυτό ενώ συνοψίζοντας ανέφερε ότι, σκοπός είναι η ενημέρωση και η αντιμετώπιση της βίας.

Ιδιαίτερα η κα Ροδίτη κατέστησε σαφές ότι είναι επιβεβλημένο σε κάθε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία ή ακόμη υποψία ενδοοικογενειακής βίας να υπάρχει άμεσα αντίδραση της πολιτείας με εποπτεία των σπιτιών αυτών όπου εντοπίζεται το πρόβλημα από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Εισαγγελείς ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης επισήμανε ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να έχουν άρτια κατάρτιση πάνω στα θέματα αυτά και να λειτουργούν άμεσα και αστραπιαία ενώ πρέπει να ενδυναμωθούν τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα ώστε αυτά τα περιστατικά να έχουν την αντιμετώπιση που χρειάζεται.

Υπογράμμισε η κα Ροδίτη ότι είναι βέβαιο ότι λάθη στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Η βία είναι καταδικαστέα σε κάθε της μορφή και ως εκ τούτου έχουμε χρέος σαν ενεργοί πολίτες να λάβουμε ενεργό ρόλο στην πάταξή της, σπάζοντας τη σιωπή, καταγγέλλοντάς την ακόμη και αν το κακό δεν συμβαίνει στο σπίτι μας ακόμη και αν δεν μας αφορά άμεσα.

"Είναι ευτυχές ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μια εκστρατεία κατά αυτού του φαινομένου ώστε να ενημερωθούν όλοι οι άνθρωποι σε όλη την χώρα σχετικά με το πως πρέπει να κινηθούν ώστε να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή." είπε χαρακτηριστικά η κα Ροδίτη.