Ψήφισμα της Κοινότητας Οξυλίθου για την άδεια παραγωγής της ΡΑΕΨήφισμα για την άδεια παραγωγής της ΡΑΕ εξέδωσε το συμβούλιο της Kοινότητας Οξυλίθου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου το οποίο απεστάλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σκρέκα Κώστα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κεδίκογλου Σίμο, στους Βουλευτές του Νομού Ευβοίας  κ. Ζεμπίλη Αθανάσιο, κ. Πνευματικό Σπυρίδωνα, κ. Χατζηγιαννάκη Μιλτιάδη, κ. Μαρίνο Γιώργο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανό Φάνη και κοινοποιήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ και τον Δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου κ. Αθανάσιο Μπουραντά, από την Πρόεδρο του Οξυλίθου κα. Κατσαρή Κλειώ.

Το ψήφισμα αναλυτικά αναφέρει:

"Αξιότιμοι κύριοι,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου με αριθμό απόφασης 122/21 στις 7/10/21 και με ΑΔΑ 6ΕΡΙΩΛΡ-ΕΛΞ, ομόφωνα είπε ΌΧΙ σε άλλες επιπλέον ανεμογεννήτριες στο Δήμο μας, και σε κάθε νέα αδειοδότηση, ασκώντας ενδικοφανή προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ την 618/2021.

Όπως και η Κοινότητα Οξυλίθου με απόφαση του Τοπικού της Συμβουλίου, είπαμε ΌΧΙ στην απόφαση αδείας παραγωγής της ΡΑΕ την 618/21 που αφορά και τον Οξύλιθο, (ΑΔΑ 9ΛΙ4ΙΔΞ-ΨΩΨ).

Και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Οξυλιθιωτών ο Ευαγγελισμός μαζί με άλλους Συλλόγους και φορείς αλλά και κατοίκους του Οξυλίθου άσκησαν και αυτοί προσφυγή κατά της απόφασης.
Ο Οξύλιθος είναι χωριό της Π.Ε. Εύβοιας και ανήκει στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό μετά την Κύμη με 978 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011.
Απέχει 77χλμ. από την Χαλκίδα και 10χλμ. από την Κύμη.
Το χωριό πήρε το όνομά του από τον οξυκόρυφο λόφο της ηφαιστειακής προέλευσης που υψώνεται βόρεια του οικισμού.
Αυτός ο λόφος δημιουργήθηκε πριν 11 εκ. χρόνια στο μέσο της λεκάνης της Κύμης και αποτελεί το πιο εμφανές ηφαιστειακό υπόλειμμα στο Κεντρικό Αιγαίο.
Ο λόφος ύψους 414μ. είναι μέρος μιας ηφαιστειακής ράχης που εκτείνεται από τη θάλασσα μέχρι το χωριό Κήποι Ευβοίας και έχει μήκος 6χλμ. και πλάτος 2-4 χλμ..
Στα βράχια του ηφαιστείου πριν 100 περίπου χρόνια οι Οξυλιθιώτες έκτισαν την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που προσφέρει μια καταπληκτική θέα και αποτελεί αξέχαστη εμπειρία στον επισκέπτη.

Το ανενεργό αυτό ηφαίστειο υπάρχει μέσα στο επικαιροποιημένο κατάλογο γεωτόπων του ΙΓΜΕ 2007-2013, με υπεύθυνη την κα. Μωραΐτη Ευγενία.
Φέτος τον Ιούνιο γεωλόγοι του ΕΑΓΜΕ επισκέφτηκαν το ηφαίστειο για νέα καταγραφή και ανάδειξη του.
Ο Οξύλιθος με τρεις διατηρημένες Βυζαντινές εκκλησίες δίκαια αποκαλείται και ο Μυστράς της Εύβοιας.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Βιγλατορίου μαρτυρά την ύπαρξη της αρχαίας Κύμης στον Οξύλιθο.


Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου με 8 ανεμογεννήτριες πλησίον του ηφαιστείου που αποτελεί σύμβολο της Νότιας Εύβοιας και μνημείο της φύσης θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του και την ύπαρξή του.
Το αιολικό πάρκο του Οξύλιθο βρίσκεται ανάμεσα σε έξι οικισμός (Οξύλιθος Κληματάρι, Κήποι, Άνω και Κάτω Κουρούνι και Άνω Ποταμιά), σε κατοικήσιμη περιοχή και η εγκατάστασή του θα δημιουργήσει κινδύνους στη δημόσια ασφάλεια.

Η απόσταση από τους οικισμούς αυτούς είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια βάση της κείμενης νομοθεσίας τους.

Η ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου θα διαταραχθεί εξαιτίας της ηχητικής ρύπανσης και οι συνέπειες του θορύβου θα είναι βλαπτικές στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής θα διαταραχθεί από τις μεγάλες εκσκαφές και το σκυρόδεμα θεμελίωσης των α/γ, και θα υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα στη ροή των πηγών Κληματαρίου (Οξυλίθου), Κήπων και Κουρουνίου.
Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα αποτελέσει τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μετατρέποντάς τη σε βιομηχανική ζώνη.


ΨΗΦΙΣΜΑ

-Να ακυρωθεί κάθε νέα άδεια αδειοδότησης και κάθε εγκατάσταση μονάδας αιολικού πάρκου, αφού οι υπάρχουσες έχουν υπερκαλύψει τις υπάρχουσες απαιτήσεις

-Να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο αδειοδότησης η σύμφωνη γνώμη των Κοινοτήτων Δήμων και Περιφερειών διά των θεσμικών οργάνων τους

-Να γίνει εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους Δήμους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων του Δήμου μας

-Εκτός των δικαστικών αγώνων μας οι ενέργειές μας μαζί με άλλες Κοινότητες, κατοίκους και φορείς θα είναι δυναμικές, με κινητοποιήσεις και ότι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον της περιοχής μας και τον τόπο μας.
Με τιμή για την επιστολή
η Πρόεδρος Κ. Οξυλίθου
Κατσαρή Κλειώ"